Main menu

header

489 4 1de Raluca Grințescu

Termenul „boho chic” („șic”) a apărut în urmă cu câţiva ani, undeva în California, şi s-a răspândit rapid în lume. Deşi acest trend a stârnit o adevărată nebunie în rândul fashionistelor în ultimii ani, el este, la origine, un trend inspirat de curentul hippie şi „free spirit” („spirit liber”) al anilor ’70. Găsindu-şi locul cel mai adesea la festivalurile muzicale, pe pajiştile împodobite de flori sau pe plajele însorite, influenţele boho îşi fac simţită prezenţa în garderoba noastră, an de an, încă de când înfloresc pomii şi până când aceştia renunţă complet la frunzele lor.

Eşarfele, cele mai tari accesorii capilare

489 4 2„Boho” înseamnă, în esenţă, boem. O adiere de vânt ce apleacă firul ierbii, o faţă tânără cu pletele răvăşite citind poezii... cam la asta te gândeşti când spui boho, şi asta exprimă şi stilul vestimentar. Fiind inspirat din natură (de unde popularitatea lui în sezonul cald), puteți obţine cu uşurinţă un aer boho purtând o coroniţă cu flori sau câteva piese de inspiraţie etnică. Dar nu se rezumă doar la asta, desigur. Pentru a vă oferi câteva idei concrete despre modul în care puteți purta stilul boho, ne întoarcem atenţia către podiumurile de modă. Desigur, nu trebuie neapărat să purtați flori în păr. Penele, spicele de grâu, frunzele şi, practic, orice are legătură cu natura vor completa de minune şuviţele de păr aranjate neglijent. O eşarfă cu motive etnice sau florale este la fel de șic.

Bijuteriile din lemn sau din piele dau o notă rebelă

489 4 4Tot la capitolul accesorii trebuie să menţionăm cizmele şi botinele prezente adesea în ţinutele de inspiraţie boho. În lipsa unora suficient de comode pe timp de vară, puteți apela cu încredere la sandalele flats, în culori naturale, decorate cu flori, cu împletituri, cu motive etnice etc.

Rochiile lungi, fluide, accesorizate cu franjuri, bijuterii din lemn sau din piele, în culori calde, inspirate de natură, sunt definiţia acestui stil. Dacă adăugați o jachetă din piele şi o geantă cu franjuri aveți un look boho chic adevărat. Podoabele de toate felurile sunt binevenite. Clopoţei, paiete, bănuţi, franjuri, pene, toate îşi pot găsi locul pe o rochie boho. Dacă veți completa look-ul şi cu câteva elemente gipsy, precum fâşiile de material împletite în păr, cu atât mai bine.

Denimul și dantela albă sunt preferatele

489 4 3Puteți compune cu uşurinţă o ţinută de inspiraţie boho cu ajutorul unei perechi de jeanşi scurţi şi al unei eşarfe înflorate, legată în jurul bustului pe post de top. Adăugați o pereche de sandale flats, tenişi sau botine maro, o jachetă din piele şi multe accesorii din lemn, alamă şi textile şi veți face senzaţie. Denimul, dantela albă sau nude, pielea maro, textilele cu imprimeu floral, pălăriile cu boruri largi - toate sunt elemente-cheie în stilul boho. Pentru varianta urbană a stilului boho cu stil, purtați o rochie lungă albă sau o salopetă şi accesorizați-o cu multe brăţări metalice, cu mărgele, din lemn şi din piele, şi purtați o pereche de sandale cu platformă de lemn. Lăsaţi-vă părul liber sau, pentru a duce look-ul şi mai departe, legați-l cu un turban.

Cei dintâi boemi au fost ţiganii

489 4 5În limbajul modern, termenul „boem” este aplicabil celor care îşi trăiesc viaţa într-un mod neconvenţional, artistic. Aderenţii grupului Bloomsbury, format în jurul scriitoarei Virginia Woolf şi al surorii sale, Vanessa Bell, la începutul secolului al XX-lea, sunt printre cele mai cunoscute exemple ale stilului boem. Cei dintâi boemi erau călătorii sau refugiaţii din Europa Centrală, adică ţiganii, în mare parte. Din stilul de viaţă existent la începutul lui 1900 a rămas, 100 de ani mai târziu, stilul vestimentar reinterpretat astăzi. Cu toate că boho chic reprezintă un stil bine definit în prezent, nu a fost niciodată o mişcare în adevăratul sens al cuvântului. Şi nici n-a mai avut legătură cu boemia ca stil de viaţă. De fapt, majoritatea componentelor pe care boho le-a avut au dispărut începând cu „Summer of Love” (fenomen cultural care a iniţiat schimbări culturale şi sociale), în 1967, când hipioții erau la putere.

Denimul, dantela albă sau nude, pielea maro, textilele cu imprimeu floral, pălăriile cu boruri largi - toate sunt elemente-cheie în stilul boho chic