Main menu

header

488 4 1de Cătălina Tăgârță

Pistruii și petele de la soare sunt două dintre problemele cu care oamenii se confruntă cel mai des în timpul verii. Însă, acest lucru se întâmplă chiar și celebrităților. Iată doar câteva nume de vedete afectate de această problemă: Julianne Moore (actrița nu are pistrui doar pe față, ci și pe brațe și pe piept), Emma Watson (vedeta din seria de filme „Harry Potter” are pistrui doar pe nas), Penelope Cruz (considerată una dintre rarele brunete cu pistrui), Emma Stone (care joacă în „Uimitorul Om-Păianjen” și-a ales să nu-și ascundă pistruii cu fond de ten). În cazul în care nu vă conformați cu ideea, nu uitați să folosiți zilnic cremă cu factor de protecție ridicat, în scop preventiv, și, eventual, să apelați la remediile naturiste, care sunt de un real ajutor. Să vedem care sunt acestea.

Mască din miere și coacăze roșii

Fiindcă nu e doar anotimpul cu mult soare, ci și sezonul fructelor de pădure, puteți apela la coacăzele roșii. Astfel, zdrobiți câteva boabe și amestecați piureul obținut cu o linguriță cu miere. Apoi aplicați masca pe tot tenul, inclusiv pe petele de la soare, și lăsați-o să acționeze 20 de minute, după care clătiți cu apă călduță. Puteți repeta procedura zilnic, timp de cel puțin o săptămână.

Infuzie din frunze de pătrunjel

488 4 2Turnați o cană cu apă clocotită peste trei linguriţe cu frunze uscate de pătrunjel sau peste o legătură de frunze poaspete, tăiate mărunt. După 30 de minute strecurați lichidul, înmuiați un tifon în el și ștergeți fața în mai multe reprize (de trei, patru ori, la intervale de câteva minute), de preferat seara, înainte de culcare. Acelaşi efect îl are şi decoctul de pătrunjel, realizat dintr-o mână cu frunze puse la fiert, 15 minute, într-o jumătate de litru de apă. Cu acest decoct se spală faţa dimineaţa şi seara, timp de şapte zile.

Ceai de leuștean

Radeți puțină rădăcină de leuștean, pe care o veți amesteca apoi cu câteva frunze tocate mărunt, astfel încât să obțineți circa o lingură cu amestec. Peste aceasta turnați o cană cu apă fierbinte, pe care o lăsați la infuzat, și când se răcește o mutați într-o sticlă pe care o veți depozita la frigider. Infuzia de leuștean se aplică de două ori pe zi, cu un disc demachiant.

Mască din suc de păpădie

Sucul de păpădie, obţinut din flori şi tulpini pisate, se amestecă bine cu aceeaşi cantitate de suc de lămâie şi miere, la care se adaugă argilă verde, până se obţine o pastă moale. Se aplică pe faţa curată şi se îndepărtează prin fricţionare cu degetele umede, iar resturile se spală cu apă călduţă. Masca se poate aplica de trei-patru ori pe săptămână.

Rezultate bune și cu ciuboţica-cucului

Turnați o cană cu apă fierbinte peste o lingură cu frunze de ciuboțica-cucului și ștergeți seara tenul cu ceaiul obținut , în mai multe reprize, la fel ca în cazul infuziei de pătrunjel.

Coajă de mesteacăn alb

488 4 3Coaja de mesteacăn alb vă poate scăpa de petele dobândite în urma expunerii la soare. Pentru aceasta, trebuie să rupeți în bucățele mai mici coaja de mesteacăn, astfel încât să obțineți cam două linguri. Peste acestea turnați o cană cu apă fierbinte, lăsați infuzia la răcit, apoi strecurați-o. Tamponați fața cu infuzie de două ori pe zi.

Morcovul, util sub două forme

Radeți morcovul și faceți o mască obișnuită. Efect are și sucul de morcovi, care se poate aplica prin tamponare, ca în cazurile anterioare.

Fragi și ou bătut/smântână

Fragii zdrobiţi se adaugă peste un albuş bătut bine (pentru tenul gras) sau peste smântână (pentru tenul uscat). Se întinde pe faţă şi se lasă timp de 15-20 de minute, după care tenul se curăţă cu apă. Efectul este de decolorare a pistruilor.

Lapte acru

Se amestecă un sfert de pahar cu lapte acru, o lingură cu făină de ovăz şi jumătate de linguriţă cu hrean ras până când se obţine o pastă omogenă. Amestecul se aplică pe suprafaţa cu pistrui şi se lasă să acţioneze 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă. O altă variantă este următoarea: amestecați două lingurițe cu lapte bătut cu o linguriță cu suc de roșii și tamponați petele de la soare cu acest tratament de două ori pe zi, până când ajungeți la un rezultat mulțumitor.

Hreanul, aliat de nădejde

Un pahar cu rădăcină rasă de hrean se pune într-o sticlă de jumătate de litru. Peste aceasta se adaugă 250 ml oţet şi se lasă cinci zile la macerat, timp în care sticla se agită zilnic. După această perioadă, soluţia se strecoară, iar cu zeama rămasă se ung locurile unde există pistrui sau pete.

Ceapă cu ulei de porumb/măsline

Sucul obţinut din două-trei cepe mari se amestecă în părţi egale cu ulei de măsline sau cu ulei de porumb. Preparatul obţinut se aplică pe faţă şi pe celelalte locuri unde sunt pistrui de câteva ori pe zi. Urmat o perioadă mai lungă, acest tratament reduce vizibil pistruii. O altă variantă cu suc de ceapă este următoarea: combinați trei linguri cu suc cu o lingură cu oțet de mere sau suc de portocale. Aplicați amestecul cu ajutorul unui disc demachiant doar pe petele de la soare, care, în timp, se vor decolora și vor ajuta la uniformizarea nuanței pielii.

Clasicul castravete

Sucul obţinut de la trei-patru castraveţi se întinde pe faţă şi se lasă să se usuce. Puteţi face tratamentul şi de trei ori pe zi. De asemenea, și castravetele dat pe răzătoare se poate aplica pe faţă în locurile unde se află pistruii. Efectul de diminuare a intensităţii acestora este imediat. Un alt remediu e să tamponați pielea, de două-trei ori pe zi, cu o loţiune preparată din lapte dulce şi castravete (se taie castravetele rondele şi se acoperă cu lapte proaspăt, nefiert, apoi se lasă amestecul la macerat câteva ore, la rece).

Vitamina C din lămâie are efect regenerant

Acidul citric din lămâie este excelent pentru atenuarea pistruilor, iar vitamina C contribuie la regenerarea pielii. Sunt mai multe moduri în care poate fi folosit acest citric pentru a combate pistruii: stoarceți o lămâie pe zona cu pistrui de două ori pe zi şi lăsați zeama să acţioneze timp de 10-15 minute, până când pistruii dispar uşor; faceți o mască facială pentru combaterea pistruilor din patru linguri cu suc de lămâie, jumătate de linguriță cu tărâțe de grâu, o linguriță cu drojdie de bere.

Foarte eficiente sunt şi măştile cu drojdie de bere amestecată cu apă oxigenată, albuşul amestecat cu zeamă de lămâie sau masca de iaurt

13 remedii naturiste pentru pistrui