Main menu

header

484 5 1de Daniela Anton

Din dorința de a avea un bronz arămiu, în cel mai scurt timp sfârșim de multe ori cu arsuri solare, care ne distrug concediul, pielea și bronzul. Dacă aţi stat prea mult la soare și acum pielea vă ustură atât de tare, încât abia o puteţi atinge, iată câteva remedii naturiste pe care le puteţi prepara acasă, pentru a diminua efectele neplăcute şi periculoase ale arsurilor solare.

Bronzarea are atât rezultate pozitive, cât și negative

Trebuie să fiţi mereu conștientă că expunerea prelungită la soare poate fi periculoasă, de aceea trebuie să vă daţi mereu cu o cremă cu protecție solară pentru a scăpa de usturime şi de descuamarea pielii. Pentru a avea un bronz frumos şi sănătos evitaţi să staţi la soare între orele 12:00 şi 16:00. În plus, trebuie să ştiţi că expunerea excesivă la soare îmbătrâneşte pielea.

Sucul de lămâie grăbește vindecarea celulelor afectate

Stoarceți câteva lămâi și amestecați sucul cu câteva linguri cu apă. Folosiți un prosop subțire sau o bucată de bumbac pentru a aplica tratamentul pe piele. Acidul citric din lămâi va accelera procesul de vindecare a celulelor afectate de razele soarelui. Mai mult, puteţi amesteca sucul de la o lămâie verde cu trei linguri cu miere. Aplicaţi această compoziţie pe zonele afectate, lăsaţi să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă.

Castravetele are efect răcoritor

Un alt leac folosit în tratarea arsurilor solare este și castravetele. Aplicați felii de castravete proaspăt în locurile sensibile și lăsați-le acolo cel puțin 10 minute. Veți simți imediat efectul răcoritor și, în plus, pielea va primi vitaminele necesare pentru a se reface în scurt timp. O altă legumă care ameliorează arsurile este cartoful. Cartofii netezesc și grăbesc vindecarea zonelor afectate, se aplică direct pe arsuri sau pot fi tocați mărunt, pentru ca nutrienții lor benefici să pătrundă mai rapid în piele.

Lactatele hidratează și alungă usturimea

484 5 2Este un remediu clasic și extrem de folositor. Iaurtul vă hidratează pielea și vă oferă în plus un efect răcoritor care alungă usturimea. Lăsaţi iaurtul să acționeze circa 15 minute, și apoi clătiţi cu apă călduță. Un alt leac este să pulverizați lapte pe zonele afectate de arsuri solare. Laptele hrănește pielea datorită conţinutului de grăsime și ajută la vindecarea arsurilor. De asemenea, puteți amesteca o ceșcuță cu lapte și patru cești cu apă, la care mai adăugaţi și câteva cuburi de gheață. Aplicați comprese cu această soluție pe zona cu probleme, la fiecare 15-20 de minute. Repetați tratamentul la fiecare două-trei ore.

Ceaiurile reci liniştesc  

Ceaiul are şi el efecte benefice pentru calmarea pielii afectate de soare datorită conținutului de tanin (acid tanic), care ameliorează arsurile. Preparaţi-vă o oală mare cu ceai puternic (este recomandat să folosiți între patru și șase pliculețe cu ceai), puneți-l în frigider până se răcește și înmuiați o compresă pe care să o aplicați pe răni. De asemenea, puneți ceaiul într-un flacon cu care să pulverizați peste arsuri.

Uleiul de levănţică ajută la regenerarea pielii

Un remediu miraculos este uleiul de levănţică, pe care îl puteți găsi în farmacii și la magazinele de tip plafar. Trebuie să știți că acest ulei nu se aplică direct pe piele, ci se amestecă împreună cu ulei de măsline (o picătură de ulei esențial la o linguriță cu ulei de măsline). Circa patru linguri din această compoziție se amestecă bine cu apă și se aplică pe piele cu ajutorul unui prosop subțire. Se lasă 20 de minute și se clăteşte cu apă rece. Alte uleiuri care ajută la regenerarea pielii atunci când băşicile dispar sunt: ulei de sunătoare, ulei de muşețel, unguent de muguri de plop sau aloe. Tot ca măsură imediată, se unge pielea cu ulei și bicarbonat de sodiu sau se fierb frunze de liliac alb până se înnegrește apa, se lasă să se răcească și, când sunt călduțe, se scot frunzele și se aplică pe suprafața arsă. Se leagă cu un tifon și 24 de ore se umezește continuu pansamentul cu apa în care au fiert frunzele. A doua zi se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de arsură și impurități, lăsând locul curat și sterilizat. În medicina populară, arsurile se pot acoperi cu cataplasme de frunze de varză, vinete, gutui sau smochine.

Un alt remediu este și oțetul, care poate fi pulverizat pe porțiunea afectată de arsuri solare. Puteți folosi oţet de mere dacă e singurul pe care îl aveți, însă cel recomandat este oțetul de lavandă sau oțetul din petale de trandafir. Dacă aveți pielea crăpată, evitați acest remediu, deoarece vă poate provoca usturimi sau dureri.

Tărâţele de ovăz ameliorează roșeața

Umple-ţi cada cu apă rece şi adăugaţi două ceşti cu tărâţe de ovăz. Intraţi în apă şi staţi circa 30 de minute. Ovăzul ameliorează roşeaţa şi descuamarea pielii. De asemenea, puteţi combina ovăzul cu un albuş, iar compoziţia obţinută se aplică direct pe zona afectată. O altă reţetă naturistă este să pasaţi bine trei caise coapte, apoi să le amestecaţi cu două linguri cu smântână. Compoziţia obţinută se aplică pe piele, se lasă 5-10 minute, apoi se spală cu infuzie călduţă de ceai verde.

Pont. Compresele cu apă rece sunt frecvent folosite în astfel de situaţii. Se aplică 10-15 minute, de trei ori pe zi, până când arsura provocată de soare se vindecă total. Pentru efecte optime, se poate adăuga praf de copt în apă

Gălbenele şi muşeţel pentru zona ochilor şi a obrajilor

Pentru arsurile de pe pleoape se pun comprese reci cu infuzie de muşeţel sau de gălbenele. Se pot pune chiar şi pliculeţele reci care au fost folosite pentru prepararea infuziei. Pentru arsurile solare de pe obraji sau din zona ochilor se pot utiliza bucăţi de castravete, cartof sau roşie. Este bine ca alimentaţia să conţină un plus de substanţe antioxidante de tip betacaroten, vitaminele C şi E și seleniu. Totodată, recomandate sunt peştele, ouăle, roşiile, brânza, morcovii, laptele, untul, nucile. În timpul verii trebuie mărit necesarul de lichide. Mâncaţi multe fructe bogate în apă, cum ar fi pepenii roşii şi galbeni, portocalele, lămâile, căpşunile şi ananasul.