Main menu

header

482 4 2de Gabriela Niculescu

Odată cu sezonul cald apare și o problemă zilnică pe care trebuie s-o ținem în frâu, și anume transpiraţia. Deodorantul sau antiperspirantul trebuie să facă parte din îngrijirea zilnică, pentru că acesta controlează bacteriile ce produc mirosul neplăcut. Pe piaţă există numeroase astfel de produse, pentru toate tipurile de piele. Însă, dacă preferaţi produsele naturale sau nu aveţi încredere în ceea ce găsiţi în magazine, puteţi opta pentru varianta „de casă”. La fel ca şi alte produse de îngrijire, şi deodorantele pot fi preparate acasă destul de simplu dacă aveţi la îndemână ingredientele necesare. În plus, evitați riscurile de a dezvolta cancer, pe care adesea le invocă specialiștii când vine vorba despre produsele din comerț.

Antiperspirant solid cu vodcă şi coriandru

Ingredientele de care aveţi nevoie sunt: 50 g praf de copt, 25 ml vodcă, 150 g ceară de albine, 100 g amidon de porumb, 25 ml clorofilă lichidă, 50 ml apă distilată, 10 picături de ulei de trandafiri, coriandru sau orice altă aromă preferată. Se pun toate ingredientele, în afară de clorofilă şi de ceară, într-un castron mare şi se amestecă bine. Apoi, ceara se topeşte la foc mic. Se adaugă clorofila şi ceara topită peste celelalte ingrediente şi se amestecă uşor. Se lasă la răcit şi se adaugă uleiul esenţial. Apoi, amestecul se toarnă într-o formă şi se lasă să se întărească. După ce aţi obţinut un deodorant solid, îl scoateţi din recipient şi îl păstraţi într-un loc răcoros, într-un ambalaj igienic.

Pudră împotriva transpiraţiei abundente

Ingrediente: se iau două părţi de pudră de scoarţă de stejar alb ca astringent, două părţi de pudră de lemn de santal pentru efect antimicrobian şi miros și o parte pudră de rădăcină de leuştean. Se pune pudra într-un mixer şi se amestecă până când devine foarte fină. Apoi, toată cantitatea de pudră obţinută se depune într-un creuzet sau într-o cutie curată. Se foloseşte pentru pudrarea zonelor unde transpiraţia este mai abundentă.

Cremă odorizantă

Ingrediente: 1 lingură cu glicerină, 12 g unt de cacao, 1 lingură cu apă de trandafiri, 12 g ceară de albine. Puneţi ceara şi untul de cacao într-un vas şi topiţi-le pe sită de azbest sau la bain-marie. Dacă le veți topi direct pe foc le veți distruge din proprietăți. Apoi luaţi vasul de pe aragaz şi adăugaţi apa de trandafiri şi glicerina. Puteți pune și câteva picături de ulei esenţial (de eucalipt, lămâie, lavandă, coriandru, rozmarin, orice vă place). Amestecaţi bine până obţineţi o cremă, o puneţi într-o cutie sterilizată şi folosiţi-o ca deodorant ori de câte ori e nevoie.

Baie pentru picioare cu săruri aromate

Se iau şase linguri cu săruri aromate, o jumătate de ceşcuță cu oţet din vin şi patru litri de apă călduță. Puneţi apa într-un lighean, adăugaţi celelalte ingrediente şi staţi cu picioarele în această soluţie zece minute în fiecare seară, înainte de culcare. Această procedură vă va ajuta să reduceţi transpiraţia picioarelor şi să scăpaţi de mirosurile neplăcute.

Ceaiurile reglează secreţia glandelor sudoripare

Transpiraţia în exces poate fi controlată şi cu ajutorul ceaiurilor. Un remediu foarte eficient poate fi obţinut cu următoarea reţetă: 1 lingură cu seminţe uscate de hamei, 1 lingură cu petale proaspete de trandafiri, 1 linguriţă cu urzică, 4 căni cu apă fierbinte, 1 linguriţă cu frunze uscate de căpşuni, 4 linguri cu frunze uscate de salvie, 1 lingură cu frunze proaspete de nuc. Amestecaţi toate ingredientele într-un vas şi fierbeţi-le timp de o oră. Apoi strecuraţi şi beţi cu miere ceaiul obţinut.

Un remediu natural împotriva transpirației, ce ajută și la parfumarea întregului corp, este baia cu uleiuri esențiale de mentă și lavandă