Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Dacă priviți cu atenţie la unghiile cuiva, îi puteți afla starea de sănătate. Asta deoarece ele reprezintă o protecţie a terminaţiilor nervoase din degete şi un strat al pielii alcătuit din proteina numită keratină. Deşi se crede că structura unghiilor este legată de cea a oaselor, acest lucru este fals. Un organism sănătos trebuie să aibă o culoare roz-piersică a unghiei. În cazul în care apare o afecţiune în organism, unghiile o vor indica. Aşadar, de câte ori veţi observa că vi se rup unghiile, că au pete sau se crapă, mergeţi la doctor pentru a afla ce probleme de sănătate aveţi.

Petele albe indică deficiența de zinc

Lipsa de vitamina A şi de calciu produce uscarea unghiilor şi aspectul mat al acestora. Lipsa proteinelor, acidului folic şi a vitaminei C provoacă rupturi în cuticulele ce înconjoară unghia şi care pot fi destul de dureroase. Dungile albe ce apar pe unghie sunt tot un semn al lipsei de proteine. O cantitate insuficientă de acid clorhidric duce la exfolierea unghiilor, iar alimentaţia nesănătoasă şi lipsa vitaminei B12 au ca rezultat uscarea excesivă a unghiilor, curbarea lor spre vârf şi înnegrirea lor. Petele albe sunt consecinţa deficienţei de zinc, iar crăpăturile de pe suprafaţa unghiilor indică o nevoie de lichide a organismului.

Lăptişorul de matcă și algele marine, aport de minerale

Dieta zilnică afectează nu numai sănătatea organismului, ci şi aspectul părului, al pielii sau al unghiilor. Pentru a îmbunătăţi sănătatea unghiilor, şi nu numai, puteţi urma câteva sfaturi simple de nutriţie sănătoasă.

Alimentaţia trebuie să fie compusă 50% din fructe şi legume crude, pentru a suplimenta necesarul de vitamine, minerale şi zinc. Dieta trebuie să conţină şi alimente bogate în sulf, siliciu (se regăsesc în broccoli sau ceapă) sau în biotină (soia, cereale integrale, drojdie de bere). Este foarte important consumul de lichide. Zilnic se recomandă să beți cel puţin doi litri de apă, ceai, suc natural etc.

Alimentaţia poate fi susținută și de lăptişor de matcă și alge marine, ce sunt bogate în zinc şi complexul de vitamine B. Toate acestea ajută la întărirea unghiilor. Vă poate fi de mare ajutor şi sucul de morcovi, fiind foarte bogat în calciu şi fosfor.

Pielea înroşită din jurul cuticulelor poate fi consecinţa unui metabolism încet sau a unei lipse de acizi graşi esenţiali