Main menu

header

479 4 1de Gabriela Niculescu

Spălarea părului fără şampon sau metoda no-poo, cum mai este numită, este o alternativă mult mai sănătoasă și mai ieftină, care vă face părul să crească mai repede și care a luat naștere ca urmare a stilului de viață neadecvat pe care-l avem. Nu doar alimentația nesănătoasă ne destabilizează organismul, ci și produsele chimice pe care le folosim în curățarea și aranjarea părului, precum șamponul, balsamul, serul, spuma, fixativul sau gelul. Metoda no-poo e neconvenţională, dar eficientă. Iată cum se procedează.

Întreţine sebumul natural

Când vă spălați părul în mod normal, şamponul - care este, de fapt, un detergent - îndepărtează orice urmă de murdărie, inclusiv sebumul. De aceea, părul se usucă şi simţiți că aveți nevoie de un balsam pentru a înlocui uleiul natural produs de scalp cu unul artificial. Cu cât produsul este mai agresiv, cu atât predispoziția la mătreață este mai mare. Tocmai de aceea, pielea uscată încearcă să se apere şi produce şi mai mult sebum. Acest lucru explică de ce anumite persoane au părul uleios la doar o zi după ce s-au spălat pe cap şi simt nevoia să repete frecvent această operaţie, chiar dacă nu face altceva decât să înrăutățească situația. Atunci când nu folosiți şampon, părul îşi păstrează sebumul natural, şi scalpul nu va fi iritat de substanțe chimice, deci nu va avea tendinţa de a produce sebum în exces.

Devine moale și ușor de coafat

Veți începe să observați că vor trece câteva zile bune fără să fie nevoie să vă spălați pe cap. Dacă aveți un păr normal, vă veți spăla chiar o dată pe săptămână, iar dacă folosiți mai mult timp metoda no-poo, veți observa că părul dumneavoastră devine mai moale, mai uşor de pieptănat şi de coafat, mai strălucitor, buclele vor fi mai puțin rebele şi mai bine definite. Se pare că părul creşte mai repede dacă evitați produsele chimice şi, în plus, nu mai trebuie să cheltuiți banii pe şampoane, măşti şi balsamuri scumpe.

Oțetul de mere, aliat de încredere

Amestecați o lingură cu bicarbonat de sodiu cu o cană cu apă și aplicați soluţia pe scalp. Nu este nevoie să aplicați pe toată lungimea firului de păr. Masați blând, lăsați să acţioneze câteva minute până terminați duşul, apoi clătiți bine. După ce ați încheiat această procedură, o urmați pe cea de-a doua, care constă în amestecarea a două linguri cu oţet (de preferat, cel de mere) cu o cană cu apă. Ideal ar fi să aveți o sticlă cu pulverizator, cu ajutorul căreia să împrăștiați soluția pe toată lungimea părului, evitând scalpul. Lăsați să acţioneze câteva minute, apoi clătiți bine părul.

Sfat! Există situații în care părul are nevoie de o perioadă de acomodare atunci când faceți trecerea de la spălarea cu șampon la metoda no-poo, însă trebuie să aveți răbdare în primele două luni, până când efectele benefice vor începe să fie vizibile!

Prezintă o mulţime de avantaje

Folosirea acestei metode pentru curățarea părului are o mulțime de alte beneficii, pe lângă stimularea creșterii. Părul fragil devine mai rezistent la periat, vârfurile nu se mai despică atât de mult, firele nu se mai încurcă foarte tare, părul fiind mai mătăsos decât atunci când îl spălați cu șampon. Părul vopsit își păstrează mult mai mult culoarea, iar cel natural capătă un luciu și un aspect general sănătos.