Main menu

header

477 4 1de Raluca Grințescu

Printre produsele cosmetice cu cele mai multe substanțe nocive sunt și spray-urile fixative, spuma de păr și gelurile de coafare. Cele mai multe conțin ftalați, dar și substanțe care cauzează alergii, agravează astmul și bolile pulmonare. O soluție ar fi să vă preparați singure soluțiile naturale pentru aranjarea sau, pur și simplu, împrospătarea părului.  

Spumă de păr

O puteți aplica atât pe părul umed, cât și pe părul uscat, având rolul de a da volum părului dumneavoastră sau să îl aranjați după bunul plac. Simplu, tot ce aveți nevoie sunt două albușuri. Acestea se bat până se formează o spumă ce poate fi modelată. Aplicați-o pe păr, lăsați să se usuce, după care coafați-vă în stilul dorit.

Spray fresh de fixare și hrănire

Este potrivit pentru toate tipurile de coafuri și poate fi îndepărtat ușor prin pieptănare, fără a lăsa reziduuri. Aveți nevoie de două-patru lămâi și de apă cât să le acopere. Tăiați lămâile rondele, puneți-le într-o tigaie și acoperiți-le cu apă. Se fierb la foc mic timp de o oră, adăugând apă dacă cea deja existentă se evaporă. Lăsați apoi la răcit, strecurați și turnați compoziția într-o sticlă cu spray. Se păstrează la frigider.

Spray de întărire a firului de păr

Este bun pentru iarnă, dar și când firul de păr se degradează din cauza pieptănatului excesiv. Pe lângă faptul că acest spray este natural, are și o aromă plăcută, de curat. Puneți două lingurițe cu rozmarin uscat într-un vas și acoperiți cu o cană cu apă clocotită. Lăsați să se pătrundă câteva ore, după care strecurați și turnați lichidul într-o sticluță cu spray. Folosiți pe părul uscat. „Licoarea” va ține o săptămână dacă o păstrați în frigider.

Spray dulce cu efect de fixare

Pentru un păr cu stil, gata pentru orice ocazie, dizolvați o lingură cu zahăr într-o cană cu apă fierbinte, amestecând bine. Apoi adăugați trei-cinci picături cu ulei esențial favorit (pentru aromă). Folosiți-l pe părul umed, pentru fixare. De asemenea, îl puteți folosi și ca spray fixativ dacă turnați totul într-un recipient de tip spray. Când îl folosiți pe părul uscat, lăsați întâi să se usuce soluția cu zahăr, fără a folosi mâinile sau peria de păr. După uscare, coafați după gust. Ce nu folosiți păstrați la rece timp de maximum o săptămână. Pentru o soluție forte, dizolvați o lingură cu zahăr în șase linguri cu apă fierbinte.

Pastă contra căderii părului

Se știe că, deși există o multitudine de produse costisitoare ce își propun să ne salveze podoaba capilară, tot tratamentele preparate în casă sunt cele care ne oferă rezultatele optime și nici nu ne produc găuri în buget. O rețetă simplă în loc de mască se prepară din ulei cald de măsline, miere și o linguriță cu scorțișoară pudră. Aplicați pasta pe păr, masând bine rădăcina și firul de păr pe întreaga sa lungime. Lăsați pasta timp de 15 minute, apoi spălați bine părul. Repetați procedura în fiecare săptămână.

Întrebuinţaţi plantele medicinale

Pentru tratarea diferitelor probleme ale scalpului și părului există o serie de tratamente pe bază de plante medicinale. Din aceste plante se pot pregăti soluții pentru clătirea părului, măști de păr, șampoane etc.

Pentru părul uscat folosiți rădăcină de brusture, pătrunjel, salvie, urzică, floare de soc, tătăneasă. Pentru părul gras sunt recomandate calendula, coada-calului, suc de lămâie, lavandă, rozmarin, coada-șoricelului. Pentru prevenirea mătreții, excelente sunt rădăcina de brusture, mușețelul, usturoiul, ceapa, pătrunjelul, urzica și cimbrul. Pentru a conferi părului strălucire aveți nevoie de gălbenele, floare de tei, călțunaș, pătrunjel, salvie și pelin.

PONT. În timpul verii, purtaţi o pălărie. Încercaţi să nu atingeţi foarte des părul cu mâinile, să nu treceţi şi murdăria, grăsimea şi praful care pot fi pe pielea mâinilor.