Main menu

header

473 4 2de Cătălina Tăgârță

Sânii prea mari pot provoca femeilor atât probleme de sănătate, cât şi emoţionale. Durerile fizice, disconfortul, precum şi alte afecțiuni serioase la nivelul coloanei vertebrale pot fi evitate prin realizarea unei proceduri de micşorare a sânilor: mamoplastia de reducţie.

„Posibil să apară modificări în postura corpului”

Greutatea ţesutului mamar în exces poate afecta capacitatea de a avea o viaţă activă. Dacă pentru bărbaţi sânii foarte mari sunt un deliciu, pentru reprezentantele sexului frumos mărimea acestora poate să fie un adevărat calvar. Hipertrofia mamară antrenează o serie de probleme şi neplăceri pentru femei, începând cu durerile de spate şi musculare până la deformarea coloanei vertebrale. „Uneori, în urma unei sarcini sau a unor dereglări hormonale, glanda mamară se dezvoltă anormal, cauzând în acelaşi timp şi lăsarea ţesuturilor. Este foarte important de reţinut că o greutate prea mare a sânilor poate deforma coloana vertebrală sau poate provoca dureri în momentul respiraţiei. De asemenea, pot apărea modificări în postura corpului, iritaţii şi chiar suprainfecții bacteriene sau micotice la nivelul pielii. Intervenţia de reducţie mamară trebuie făcută fără întârziere, pentru a nu ne trezi şi cu alte afecţiuni serioase generate de această problemă”, a explicat chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă la www.metamorphosiscenter.ro.

„Prin reducția mamară se elimină excesul de grăsime”

473 4 3Disconfortul fizic şi emoţional, asociat cu o mărime prea mare a sânilor, este, pentru multe femei, o problemă stringentă. Cunoscută şi sub denumirea de mamoplastie de reducţie, intervenţia chirurgicală de micşorare a sânilor îndepărtează excesul de grăsime, ţesutul glandular şi pielea, atenuând astfel disconfortul cauzat de bustul prea mare. „Scopul operaţiei de reducţie mamară este de a reduce atât volumul, cât şi greutatea sânilor. Pentru a realiza acest lucru, excesul de piele, de grăsime şi de ţesut glandular este eliminat. Intervenţia presupune, totodată, ridicarea şanului şi reducerea dimensiunilor areolei. În unele cazuri, excesul de grăsime poate fi îndepărtat şi prin liposucţie”, mai explică chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.

Intervenția, indicată persoanelor sănătoase fizic

O intervenţie chirurgicală de reducere a sânilor este o procedură personalizată. Conform specialiștilor, aceasta este potrivită persoanelor care: sunt sănătoase fizic, sunt deranjate de faptul că sânii sunt prea mari și le limitează activitatea fizică; experimentează dureri de spate, de gât şi de umeri cauzate de greutatea lor; au pielea iritată sub cutele formate de sân. De asemenea, mai poate fi indicată persoanelor care au sânii ptozați (lăsaţi) ori areolele mărite din cauza pielii întinse.

Anamneza este foarte importantă

Succesul şi siguranţa intervenţiei de mamoreducție depind foarte mult de sinceritatea pacientului în timpul consultației. Astfel, e bine de știut că înainte de operație vi se va adresa o serie de întrebări referitoare la sănătate, dorinţe şi stil de viaţă, așa că fiți pregătită să discutaţi despre motivul pentru care doriți o astfel de intervenţie chirurgicală, aşteptările şi rezultatul dorit; despre afecţiunile medicale pe care le aveți sau le-ați avut, despre alergiile la diverse medicamente şi tratamente medicale pe care le urmați, despre intervenţiile chirurgicale anterioare; istoricul de cancer la sân în familie şi rezultatele oricăror mamografii şi biopsii anterioare.

Costul unei astfel de intervenţii, cu tot cu analizele postoperatorii, anestezia, o noapte de spitalizare şi şase consulturi postoperatorii se ridică la prețul de circa 2.900 de euro.

Rar, mameloanele pot amorţi

473 4 4În funcție de capacitatea de vindecare a organismului şi de greutatea corpului, după operație pot apărea diverse probleme. De exemplu: pielea se poate deshidrata, mameloanele pot amorţi sau deveni hipersensibile, cu mâncărimi în zona de incizie şi tumefierea sânului. În cazuri rare poate fi vorba despre infecţii, probleme care ţin de circulaţia sângelui (hemoragii, hematoame, apariţia cheagurilor), necroza ţesutului adipos sau chiar deschiderea plăgii (cu o incidenţă mai ridicată în cazul femeilor obeze). Însă, pentru a preveni toate aceste neajunsuri, e nevoie ca pacienta să fie ţinută sub observaţie câteva luni după operaţie.

Înainte de intervenţie trebuie realizate mai multe analize, printre care: hemoleucogramă, ecografie mamară sau mamografie și examen clinic

Cătălina Tăgârță