Main menu

header

de Dana Purgaru

Spălatul feţei ori a părului pare a fi o sarcină comună, primul pas şi cel mai simplu pentru a avea un chip atrăgător. Însă, e bine de ştiut că unele obiceiuri destul de des folosite cauzează probleme tenului ori podoabei capilare, de la uscăciune sau, din contră, o prea mare secreţie de grăsime până la riduri, mătreaţă şi aspect tern. Iată care sunt cele zece cele mai mari greşeli la curăţarea feţei şi a părului.

FAŢĂ

1. Alegerea unui produs care îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Cel mai bun produs de curăţare ar trebui să elimine complet murdăria şi machiajul, dar să nu îndepărteze prea mult din uleiurile naturale ale pielii sau să irite celulele sănătoase. Căutaţi un produs care să nu fie nici prea blând (să se limpezească greu), dar nici prea dur (să irite tenul sau să „strângă” pielea după uscare).
2. Prea mult zel. În general, spălatul feţei o dată sau de două ori pe zi este bine, dar se poate irita pielea, ceea ce duce la o supraproducţie de grăsime. Dacă nu v-aţi machiat, nu v-aţi dat cu cremă de protecţie solară sau nu aţi transpirat mult în ziua respectivă, săriţi peste demachierea de seară şi nu trebuie decât să vă clătiţi cu apă călduţă. Din când în când, este bine să oferiţi tenului o pauză de la produsele de curăţare.
3. Temperatura apei prea fierbinte. Se spune că apa fierbinte deschide porii şi că apa rece îi închide. Realitatea este că în timp apa fierbinte poate da peste cap secreţia de uleiuri naturale şi poate duce la suprauscare. Apa călduţă este cea mai bună soluţie pentru a curăţa tenul delicat însă eficient.
4. Abuzul de... exfoliere. Exfolierea este o practică sănătoasă pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii, dar moderaţia este cheia. Renunţaţi la exfoliantele folosite în fiecare zi, cu aspect granulat (zahăr, sâmburi măcinaţi şi zaţ), şi faceţi acest lucru de maximum două-trei ori pe săptămână. Folosiţi degetele în loc de alte obiecte atunci când vă exfoliaţi pielea pentru a preveni rănirea.
5. Folosirea unor ingrediente iritante. Faceţi-vă o favoare şi evitaţi ingredientele iritante, cum ar fi diverse arome, coloranţi şi conservanţi sintetici precum parabenii. Lauril sulfatul de sodiu este încă un ingredient iritant, ce poate da şi reacţii alergice, aşa că citiţi cu atenţie etichetele produselor înainte de utilizarea lor.
6. Frecarea cu prosopul. Faţa este o zonă sensibilă, căreia îi plac mângâierile tandre, chiar şi atunci când vine vorba despre curăţare. De aceea, atunci când vă ştergeţi, cel mai bine este să folosiţi un prosop moale, cu mişcări blânde, altfel riscaţi să perturbaţi activitatea elastinei şi a colagenului din piele şi să vă alegeţi cu un ten iritat, uscat şi deloc atrăgător.
7. Aplicarea cremelor când pielea e uscată. Pentru a maximiza absorbţia şi a ajuta la hidratarea tenului, cremele hidratante se aplică imediat după curăţare, în timp ce pielea este încă umedă. Acelaşi lucru este valabil pentru seruri şi produse de tratament speciale. Dacă aşteptaţi până când pielea este complet uscată, ingredientele active vor pătrunde mai greu în piele şi e posibil să simţiţi tenul gras sau lipicios.
8. Clătirea insuficientă. Reziduurile de substanţe de curăţare pot provoca, în timp, iritaţii. Aşadar, clătiţi-vă bine! Conturul maxilarului, al părului şi al nasulului este cel mai frecvent neglijat loc.
9. O avere cheltuită pe produse de înfrumuseţare. Scutiţi o mică avere cheltuită pentru îngrijirea tenului dacă renunţaţi la tratamentele scumpe şi apelaţi la cele mai simple metode şi ingrediente.
10. Uleiul nu e un duşman. O lungă perioadă s-a crezut că sebumul sau „uleiul pielii” nu este bun, însă acesta protejează tenul. Aşadar, nu vă feriţi de produsele de cosmetică ce conţin uleiuri naturale - acestea ajută la vindecarea şi echilibrarea pielii. Puteţi încerca şi uleiul de migdale, de sâmburi de caise, de seminţe de struguri şi chiar de floarea-soarelui. Şi cel de măsline sau de nucă de cocos este bun, dar se pare că nu pentru toată lumea. Este bine să testaţi. Nu trebuie decât să vă masaţi faţa cu puţin ulei şi să ştergeţi cu un prosop moale înmuiat în apă caldă.

PĂR

1. Periatul după spălare. Părul e cel mai firav atunci când este ud. De asemenea, părul umed este mai predispus la încurcare. Pentru a preveni ghemotoacele ce apar la spălat, pieptănaţi-vă bine înainte. Dacă vă place să vă pieptănaţi la duş, aplicaţi balsam, desfaceţi firele încurcate cu degetele, apoi folosiţi un pieptene cu dinţi rari înainte de clătire.
2. Evitarea atingerii rădăcinii la pieptănare. Vă este teamă să pătrundeţi cu peria sau pieptenele până la rădăcină pentru că aţi auzit că astfel stimulaţi producţia de sebum? Dar nu trebuie să vă feriţi de acesta, pentru că este benefic pentru o podoabă capilară sănătoasă. Desigur, nu în exces. Aşadar, masaţi-vă scalpul cu o perie de lemn, pentru a stimula circulaţia şi creşterea părului, şi periaţi de la rădăcini spre capete, pentru a adăuga luciu natural.
3. Balsamul folosit haotic. Prea mult balsam nu este bun nici pentru portofel, nici pentru păr. Utilizaţi doar cât este suficient pentru a descurca firele încurcate şi aveţi grijă să clătiţi foarte bine. Din când în când faceţi pauză de balsam, pentru a curăţa bine şi a preveni acumularea de reziduuri.
4. Frecarea în exces cu prosopul. Evitaţi frecarea intensă a părului cu prosopul după ce vă spălaţi. Ştergeţi-vă uşor, staţi într-un loc cald şi lăsaţi podoaba capilară să se usuce treptat. Va dura mai mult, dar părul va avea aspect sănătos pe termen lung.
5. Spălatul prea des. Dacă vă spălaţi pe păr în fiecare zi veţi îndepărta uleiurile sănătoase, iar podoaba capilară va deveni fragilă şi cu aspect tern. Dacă doriţi totuşi să faceţi acest lucru, folosiţi doar apă călduţă.
6. Agresarea cu temperaturi extreme. Căldura intensă sau gerul nu ne face bine nici nouă, nici părului. Aşadar, nu vă spălaţi cu apă fierbinte, nu vă lăsaţi pletele în vânt în soare arzător, protejaţi-l la saună şi feriţi-l de ger.
7. Placa pe părul ud. Părul umed şi placa de îndreptat - iată o combinaţie dăunătoare. Aceasta poate arde foliculii, ceea ce duce la fire casante şi cu aspect tern. Aşadar, podoaba capilară trebuie să fie complet uscată înainte de coafarea cu astfel de instrumente.
8. Fixativul înainte de coafare. Niciodată să nu folosiţi fixativul înainte de îndreptarea părului, deoarece alcoolul din acest produs arde la contactul cu căldura.
9. Permanentul... în permanenţă. Înlocuiţi permanentul cu metode mai puţin invazive de a da volum părului. Există mici trucuri pe care coafezele le cunosc şi astfel puteţi crea volum şi... senzaţie. Totul e să nu vă temeţi să încercaţi ceva nou. Astfel, părul îşi va recăpăta aspectul natural, iar un stil nou vă va schimba şi starea de spirit.
10. Încăpăţânarea de a repara firele despicate. Din păcate, firele despicate nu mai pot fi reparate. De aceea, este indicat să adoptaţi o nouă coafură şi să preveniţi despicarea prin evitarea frecării cu prosopul, a plăcii de îndreptat şi a altor metode invazive. Sunt indicate şi produsele speciale, precum serurile.

• Trataţi cu blândeţe şi cu atenţie tenul şi podoaba capilară şi veţi radia de sănătate şi de frumuseţe la orice oră