Main menu

header

03-08-1de Cătălina Tăgârţă

Persoanele cărora le cresc unghiile strâmb, foarte curbat şi care au colţurile încarnate pot apela cu încredere la tratamentul 3To Spange, inspirat din tehnologia de îndreptare a dinţilor. Practic, cu ajutorul acestuia, unghia este „învăţată” să crească în mod corect. Potrivit Mirelei Apostol (foto), tehnician 3To Spange la Centrul Shakti, din Bucureşti, acest lucru se realizează aplicând o proteză care exercită asupra unghiei o presiune constantă, de corecţie.

„Funcţionează pe acelaşi sistem ca aparatul dentar”
- Mirela, te rog să ne spui mai multe despre noua tehnologie de îndreptat unghiile, care înţeleg că rezolvă şi problema colţurilor încarnate!
- Tehnologia 3To Spange este inventată şi patentată de un stomatolog şi funcţionează exact pe acelaşi sistem ca şi aparatul dentar. Numai că acesta montează pe unghie, apoi se revine la centru o dată la trei-patru săptămâni, pentru repoziţionarea protezei, căci, o dată cu creşterea unghiei, se deplasează şi ea.

- Din câte se vede, aparatul nu funcţionează doar pe aceleaşi principii ca aparatul dentar, ci este şi foarte asemănător cu acesta. Cât timp trebuie ţinute aceste „sârmuliţe” pe unghie?
- Durata tratamentului depinde foarte mult de cât de repede creşte unghia, lucru care e foarte diferit de la o persoană la alta; de gravitatea problemei în sine; dar depinde şi dacă s-a intervenit chirurgical şi de câte ori. La ora actuală, pentru unghiile încarnate, la noi în ţară, de cele mai multe ori, se apelează la chirurgie. Iar în acest caz, fie e smulsă doar partea afectată, fie toată unghia, lucru care e cel mai grav. În concluzie, durata tratamentului poate fi între patru luni şi un an, chiar şi un an şi jumătate. Aceasta nu ţine numai de gradul de deformare a unghiei, ci şi de durata afecţiunii. Practic, cu cât aceasta este mai veche, tratamentul devine mai greoi, iar ameliorarea apare doar după câteva luni.

Montura celor trei sârmuliţe nu e dureroasă
- Te rog să ne explici mai exact în ce constă acest procedeu. Cum se montează pe unghie acest sistem despre care spui că face minuni!
- Mai întâi trebuie menţionat faptul că sistemul ce se prinde pe unghie e realizat din sârmuliţe speciale, care au deja o formă anume şi care trebuie doar tăiate pe măsura degetului. Mai întâi se taie un cârlig care agaţă peretele lateral al unghiei, apoi celălalt, iar la final cele două sunt agăţate cu o sârmuliţă de legătură, care formează presiune asupra unghiei şi forţează pereţii să iasă din carne. Mai trebuie menţionat faptul că montura compusă din trei părţi se pune individual, pe fiecare unghie.

- Este dureros procedeul?
- Nu. Iar excepţie fac doar cazurile în care zona respectivă este inflamată.

- Spuneai că persoana care îşi montează un astfel de aparat trebuie să se prezinte regulat la centru?
- Da. E necesar ca la aproximativ trei săptămâni să revină la control. Cu această ocazie se scoate sistemul, se curăţă unghia, se scurtează, este eliberat şanţul periunghial şi la final se montează aparatul la loc. Dacă montez şi colţul rămâne acolo nu rezolv nimic. Deci eu trebuie mai întâi să curăţ, şi apoi să aplic această tehnologie revoluţionară.

„Acopăr zona lucrată cu acril, ca să nu agaţe”
- Se realizează manichiura-pedichiura în mod obişnuit? Doamnele, spre exemplu, presupun că vor să folosească şi ojă, lac de unghii...
- După ce se curăţă şi se taie unghia se aplică din nou sistemul de sârmuliţe pe partea de deasupra, exact cum spuneam, dar după aceea eu prefer să acopăr zona respectivă cu acril, ca persoana să nu agaţe dresul, şosetele, căci în general se apelează la acest sistem pentru unghiile de la picioare, dar evident că se poate pune şi la mână.

- Şi nu se vede urât? Presupun că doamnele sunt curioase să afle acest lucru!
- Deloc. După ce lucrez unghia, aceasta rămâne finuţă. Şi folosesc un gel cu uscare la ultraviolete. Nu se vede că e ceva acolo, poate doar să te uiţi foarte de aproape şi să ştii despre ce este vorba. Iar când vin la întreţinere se sparge bula de deasupra, se scoate, se taie partea de sârmuliţă care face legătura, se scot şi cele două laterale, se dezinfectează, se face pedichiura şi apoi se aplică la loc şi se pune o sârmuliţă de mijloc nouă.

„Nu trebuie purtată încălţăminte strâmtă”
- Există cumva contraindicaţii? Sunt persoane care nu au voie să aplice 3To Spange?
- Nu. Poate singurul avertisment care trebuie făcut e cu privire la bărbaţii care joacă fotbal. Pe ei îi avertizăm să fie atenţi atât în timpul tratamentului, cât şi după aceea. După ce problema e rezolvată, dacă pacientul revine la obiceiurile de dinainte, de exemplu poartă încălţăminte cu un număr mai mic, îmbracă şosete care nu sunt din bumbac şi îi transpiră piciorul abundent sau dacă îşi taie incorect unghia, problema poate reapărea. Nu imediat, dar în decurs de unu-doi ani va reapărea. Şi e păcat. De fapt, de aici şi pleacă această problemă, cauzele unghiilor încarnate sunt exact obiceiurile pe care le-am enumerat mai sus: încălţămintea foarte strâmtă, tăierea incorectă a unghiilor, transpiraţia abundentă a piciorului. Însă în cazul unghiilor strâmbe, de exemplu, poate fi vorba şi despre diferite probleme dermatologice. De asemenea, diabeticilor le e recomandată această tehnică şi pentru că le rezolvă problema colţurilor. Unghiile lor au tendinţa să devină circulare, iar chirurgical nu se poate interveni, pentru că aceşti pacienţi sunt foarte sensibili. Iar la pedichiură e foarte riscant să faci acelaşi lucru lună de lună: tai colţul, iar creşte şi tot aşa...

„În caz de inflamaţie se aplică un ulei antiseptic”
- Dacă sunt respectate regulile pe care le-ai amintit, înţeleg că rezultatele sunt de durată, nu?
- Exact. Cu ajutorul 3To Spange obţii un rezultat care, dacă ai grijă, îl menţii toată viaţa fără probleme. Dar asta înseamnă să tai unghia drept, să nu porţi încălţăminte strâmtă...

- Există vreo recomandare de care trebuie să ţină cont pacienţii acasă?
- Doar în cazul în care e vorba şi despre o inflamaţie, iar zona trebuie tratată, singurul lucru pe care îl va face acasaă pacientul este să aplice în fiecare seară un ulei antiseptic pe porţiunea afectată.

„În lume, peste 500.000 de oameni au apelat la această soluţie“

Există mai multe tipuri de 3To Spange. Iată ce ne-a spus despre acest lucru Alin Simion, reprezentantul centrului Shakti.
- Alin, te rog să ne vorbeşti despre tipurile de 3To Spange!
- Până în prezent, peste 500.000 de oameni din întreaga lume au apelat la această soluţie, fiind salvaţi de durerile provocate de operaţii. În Germania, sistemul este folosit şi de medici, aceştia renunţând la operaţiile de scoatere a unghiilor. Tipul sârmuliţei se alege în funcţie de grosimea, mărimea sau severitatea încarnării unghiei. 3To Spange Normal are grosimea de 0,4 milimetri şi este bun pentru aproape toate situaţiile; 3To Spange Kinder este potrivit pentru copii, pentru unghii mici, compoziţia fiind ca la cea normală; 3To Spange Stark are o sârmă groasă de 0,45 milimetri şi se aplică pentru unghiile tari şi foarte încarnate, iar 3To Spange Nickelfrei nu are în compoziţia chimică nichel şi este destinat persoanelor alergice la acest component.

„Durata tratamentului poate fi între patru luni şi un an, chiar şi un an şi jumătate“