Main menu

header

de Valeria Ispas

Produsele de machiaj pentru pleoape sunt cele care pot schimba total înfăţişarea, transformând privirea într-una inocentă sau seducătoare. Esenţiale sunt culoarea, textura şi aplicarea acestora, dar primul lucru de care ar trebui să se ţină cont este alegerea culorilor potrivite în funcţie de cea a irisului.

Culoarea trebuie să fie contrastantă
Având în vedere că rolul acestuia este de a pune în evidenţă nuanţa naturală a ochilor, este evident că se va alege o altă culoare decât cea a irisului. Femeile care au ochi albaştri ar trebui să aleagă farduri de pleoape în nuanţe de verde, gri, argintiu, maroniu, auriu, cupru, roz pal sau mov stins. Pentru cele care au irisul verde este valabilă aceeaşi paletă de culori. Cele cu ochi căprui ar trebui să aleagă farduri în nuanţe de albastru, verde sau gri, în niciun caz maro. Nuanţele deschise de roz pal, galben, crem sau bej se potrivesc foarte bine ochilor mici. Pentru a accentua privirea, se întind pe întreaga pleoapă, adăugând puţin fard închis la culoare pe margini.

Textura se alege în funcţie de vârstă şi de momentul zilei
În ceea ce priveşte gama de prezentare a fardurilor de pleoape, variantele sunt diverse: pudre presate, batoane, geluri, creme, creioane. Pudrele presate sunt cele mai practice, deoarece se aplică foarte uşor şi se găsesc în nuanţe mate şi sidefate. Dacă se foloseşte o pensulă udă, se poate obţine un efect mai intens şi se poate mări perioada de menţinere a culorii pe pleoape. Fardurile-cremă au în compoziţie ulei şi se aplică ori cu ajutorul unei pensule, ori cu vârful degetelor. Sunt indicate pentru tenul uscat, căruia îi trebuie un surplus de hidratare, dar trebuie evitate pentru tenul foarte matur, pe care poate crea impresia de încărcare, accentuând ridurile. Indiferent de vârstă, trebuie ştiut că fardurile cu mult sclipici sau cele metalice sunt destinate exclusiv machiajului de seară şi nu trebuie folosite excesiv.

O aplicare uniformă se obţine cu o pensulă bună
După alegerea culorii de fard care avantajează ochiul, trebuie aleasă şi o pensulă de calitate. Pensulele bune sunt cele care distribuie uniform culoarea pe pleoape. Pentru un plus de luminozitate, se aplică o bază de fard alb, peste care se aplică nuanţa dorită. Esenţială în aplicarea fardului de pleoape este amestecarea lui. Se aşază nuanţa cea deschisă pe zona dintre sprâncene spre cuta pleoapei, apoi se aplică nuanţa medie pe zona pleoapei superioare, iar cu cea deschisă se continuă sub arcadă, pentru a evidenţia ochii. Cea mai închisă nuanţă se foloseşte pe cuta pleoapei, deasupra genelor şi sub sprânceană. Pentru a obţine un aspect strălucitor al ochilor, cu ajutorul unei pensule fine se pune puţin fard dedesubt, pe toată linia genelor, apoi se estompează.

Cum se face un machiaj profesional
Pentru un aspect natural, dar sofisticat, se alege fardul care se potriveşte cu nuanţa tenului şi se aplică pe pleoapă, până la nivelul sprâncenei. După care se foloseşte un creion contur de culoarea alunei, deasupra pleoapei, şi se amestecă cele două farduri. Pentru gene se foloseşte o mascara de culoare maro închis.
Pentru un efect „smokey eyes” se vor alege două farduri în aceeaşi nuanţă, unul cu două tonuri mai deschis decât celălalt. Se aplică pe pleoapă fardul mai deschis şi pe arcadă, ca o dungă, cel mai închis. Tot cu ajutorul celui mai închis se alungeşte colţul exterior al pleoapei, ascendent.

Pont! Persoanele cu ochi albaştri sau cu păr blond trebuie să evite folosirea fardului de pleoape roşu, care nu le este deloc indicat.

Creionul dermatograf era folosit încă din Antichitate

Machiajul ochiului era cunoscut de vechii egipteni, existând în acest sens prime mărturii înscrise pe pereţii templelor, iar în unele morminte egiptene s-au descoperit adevărate truse de machiaj. Aceştia foloseau adesea câteva derivate de plumb în compoziţia fardurilor, pentru machiajul din zona ochilor, virtuţile medicinale ale acestui element chimic fiind lăudate de medicii greci şi romani. Kholul (sau mesdemet, cum era numit la egipteni) era obţinut din antimoniu sau funingine, şi avea calitatea de a apăra ochii oamenilor de consecinţele mersului prin deşert, iritând continuu glandele lacrimale şi atenuând efectele radiaţiilor solare puternice. Pe lângă funcţionalitatea de zi cu zi avea şi rol simbolic, făcând referire la ochiul lui Horus, şoimul sacru a cărui acuitate vizuală simbolizează lupta luminii împotriva tenebrelor.
În prezent, creioanele contur ocupă acelaşi rol important în machiaj, fiind preferat de femeile de pretutindeni, parte importantă a ritualului zilnic de înfrumuseţare. Este soluţia rapidă pentru a contura privirea şi a obţine un machiaj seducător sau pentru a redefini forma ochilor. Prin aplicarea creionului khol pe linia genelor se defineşte forma ochilor şi se accentuează privirea. Secretul constă în trasarea unei linii subţiri, cât mai aproape de linia genelor.

• Mascara se aplică după ce pleoapa a fost complet fardată

Produsele pe bază de minerale, un avantaj pentru persoanele alergice

Fardurile minerale sunt produse ce conţin doar ingrediente de origine minerală, acestea nu au în compoziţie substanţe chimice nocive, cum ar fi: parabeni, oxiclorură de bismut, talc, coloranţi sintetici, materiale de umplere, parfum, conservanţi. Ele se potrivesc oricărui tip de ten şi conţin antioxidanţi, care ajută la menţinerea tegumentului tânăr şi proaspăt. Nu astupă porii, protejând de iritaţii şi erupţii cutanate, întrucât nu conţin uleiuri. Sunt ideale pentru tenurile sensibile şi predispuse la alergii sau alte probleme dermatologice, cum sunt acneea şi dermatitele. Protejează împotriva radiaţiilor UV, în mod natural, şi sunt rezistente la apă. Au o textură foarte uşoară şi fină, conţin particule care reflectă lumina, asigură o acoperire perfectă şi maschează micile probleme ale tenului, precum semnele de acnee, cicatrice, cearcăne, pete de bătrâneţe sau de nuanţă violacee. Un alt avantaj al machiajului mineral este rezistenţa îndelungată; pudrele nu se acumulează în pliuri şi nu dau impresia unui aspect tern sau îmbătrânit.