Main menu

header

de Mihaela Zamfirache

Modificările hormonale prin care trece corpul în perioada gravidităţii le pot face pe unele femei mai frumoase ca niciodată, însă cele mai puţin norocoase se aleg cu pete inestetice la nivelul epidermei sau cu o textură diferită de cea obişnuită. Vestea bună este că majoritatea acestor schimbări sunt reversibile (dispar în primele luni după naştere) şi pot fi ţinute sub control cu remedii naturiste.

Mierea şi laptele estompează masca de sarcină
Denumită şi cloasmă, masca gravidică le afectează, în general, pe femeile care sunt însărcinate vara (expunerea la soare duce la suprapigmentarea anumitor zone de pe faţă) şi se manifestă sub forma unor pete gălbui, cenuşii sau maronii. Acestea apar, de obicei, în a patra lună de sarcină, pe frunte, nas, bărbie, obraji sau deasupra buzei superioare, din cauza creşterii în organism a producţiei de melanină (substanţă responsabilă cu pigmentarea pielii). Deşi nu există metode de prevenire a cloasmei, puteţi stopa accentuarea petelor dacă amestecaţi două linguri cu lapte şi o lingură cu miere, apoi aplicaţi compoziţia obţinută pe faţă în fiecare zi, cinci-zece minute. De obicei, petele dispar în primele şase luni după naştere, însă, dacă ele persistă, consultaţi un dermatolog. De asemenea, după naştere evitaţi pilulele contraceptive pe bază de estrogen, iar după ce pielea se depigmentează, alegeţi unele care conţin doar un progestativ.

Făina de ovăz usucă acneea
Una dintre cele mai neplăcute probleme ale tenului în perioada sarcinii este acneea, care apare ca urmare a nivelului ridicat de hormoni numiţi androgeni. Aceştia cresc producţia de sebum, care, combinat cu celule de piele moartă, blochează porii şi duc la erupţii cutanate. Oricât de stânjenitoare ar fi această problemă, nu apelaţi la medicaţie sau creme locale împotriva coşurilor (pot conţine substanţe contraindicate în timpul sarcinii), ci încercaţi să o ţineţi în frâu cu ajutorul scruburilor pe bază de ovăz. Puneţi o jumătate de cană cu făină de ovăz într-o jumătate de cană cu apă fiartă. După ce compoziţia s-a răcit, aplicaţi-o pe faţă şi masaţi pielea cu delicateţe timp de trei minute. Îndepărtaţi resturile cu apă călduţă. Dacă obişnuiţi să vă machiaţi, alegeţi produse pe bază de apă, nu de ulei, pentru a evita înfundarea porilor, şi demachiaţi-vă de fiecare dată înainte de culcare!

Uleiul de măsline previne vergeturile
Întinderea puternică a pielii de pe abdomen, ca urmare a dezvoltării fătului, duce la ruperea straturilor de colagen de dedesubt şi la apariţia vergeturilor. Aceste mici leziuni din profunzimea epidermei pot apărea şi pe sâni, coapse sau fese, la gravidele care iau în greutate prea mult şi brusc, şi nu dispar în mod natural sau cu ajutorul cremelor. Puteţi însă limita/preveni apariţia lor dacă beţi suficientă apă (hidratarea menţine elasticitatea pielii), vă îngrăşaţi atât cât este normal (aproximativ 0,5 kg pe săptămână) şi, după fiecare duş, vă ungeţi corpul cu ulei de migdale. De asemenea, frecaţi zonele predispuse vergeturilor cu un burete abraziv, pentru a îmbunătăţi circulaţia de la nivelul pielii. Şi uleiul de măsline este un aliat puternic în lupta cu vergeturile: încălziţi puţin ulei de măsline, masaţi cu grijă pielea şi înfăşuraţi-vă cu folie alimentară timp de 20 de minute. Faceţi apoi un duş, pentru a scăpa de celulele moarte.

Rozaceea poate fi eliminată prin relaxare
Petele roşiatice care „răsar” pe pomeţi, nas sau frunte în primul trimestru de sarcină poartă denumirea de rozacee şi dispar de la sine o dată cu evoluţia sarcinii. Cel mai sănătos mod de a ameliora simptomele acestei afecţiuni este să vă spălaţi faţa cu apă rece, de patru-cinci ori pe zi, fără a folosi săpun sau alt gel de curăţare. În plus, renunţaţi la machiaj şi la cremele pentru ten, includeţi în alimentaţia zilnică fructele, legumele, cerealele integrale şi lactatele şi evitaţi mâncărurile picante sau fierbinţi, cafeaua, tutunul şi alcoolul. Iar pentru că stresul acutizează simptomele rozaceei, încercaţi să vă relaxaţi cât mai mult, ascultând arii clasice, făcând mişcare sau practicând exerciţii de yoga.

Cerealele integrale şi legumele verzi combat linea nigra
Hiperproducţia de melanină din timpul sarcinii poate lăsa urme inestetice nu doar pe chip, ca în cazul cloasmei, ci şi pe abdomen, sub forma unei linii drepte, închisă la culoare, care uneşte ombilicul cu zona pubiană. Aceasta se numeşte linea nigra şi apare în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Este mai pronunţată la femeile cu pigmentul închis, însă unii specialişti sunt de părere că poate fi diminuată dacă includeţi în meniu alimente cu un conţinut mare de acid folic (cereale integrale, legume verzi - varză, fasole-teci, broccoli). Pe de altă parte, razele ultraviolete accentuează linea nigra, aşa că evitaţi să mergeţi la solar sau la plajă!

Scăpaţi de vene varicoase cu vitamina C!
O altă afecţiune a pielii din timpul sarcinii sunt venele subţiri, cu formă de pânză de păianjen, denumite şi „Spider nervi”. Acestea sunt vase de sânge care se sparg la suprafaţa pielii şi apar pe gât, piept, picioare, faţă sau braţe în al treilea trimestru de sarcină, ca urmare a creşterii volumului de progesteron. Pentru a preveni instalarea lor, consumaţi alimente bogate în vitamina C şi evitaţi să staţi picior peste picior.

• Puteţi omorî bacteriile care cauzează coşurile, dacă faceţi săptămânal o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă, masaţi faţa timp de un minut şi clătiţi cu apă rece

Transformaţi strălucirea de sarcină într-un atu!

Dacă până acum aţi crezut că zicala conform căreia „orice femeie însărcinată are o strălucire aparte” este doar un mit, aflaţi că aceasta este cât se poate de adevărată şi are o explicaţie medicală simplă. Schimbările hormonale din timpul sarcinii cresc volumul sângelui cu aproximativ 50%, iar acest fapt dă o culoare aparte pielii de pe faţă. De asemenea, hormonii stimulează producţia de sebum, care face tenul mai strălucitor. Pentru a evita efectele negative ale acestei străluciri, folosiţi-vă de câteva trucuri simple, cum ar fi să beţi opt-zece căni cu apă pe zi (hidratarea conferă un aspect natural tenului) şi să vă odihniţi suficient (somnul menţine pielea sănătoasă). Dacă strălucirea de sarcină vă înroşeşte pielea sau evidenţiază petele deja existente, un fond de ten adecvat şi o pudră de obraji într-o culoare apropiată pielii pot face minuni. Pudra trebuie aplicată doar pe pomeţi, spre linia tâmplelor.