Main menu

header

de Daniela Anton

V-aţi obişnuit ca îmbietoarele mirodenii să fie folosite doar în preparatele din bucătărie? Iată câteva dintre cele mai cunoscute condimente pe care le puteţi adăuga în tratamentele de înfrumuseţare preparate chiar la dumneavoastră acasă.

Mască de faţă cu şofran
Şofranul (sau curcuma) este o mirodenie celebră, folosită în mâncărurile tradiţionale indiene. Dar ea poate fi folosită şi în ritualurile de frumuseţe. Combinaţi trei linguri cu iaurt împreună cu o linguriţă cu şofran şi aplicaţi amestecul pe ten cu mişcări circulare. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, apoi masca îndepărtaţi-o cu apă călduţă. O altă mască bună pentru a vă reîmprospăta rapid faţa este amestecul făcut acasă din o linguriţă cu miere, o linguriţă cu pudră de şofran şi puţină apă călduţă. Aplicaţi pasta obţinută pe ten şi lăsaţi-o să acţioneze aproximativ 15 minute. Rezultatele se vor vedea rapid.

Loţiune cu piper roşu pentru mâini
Vă doriţi să aveţi mereu mâini frumoase, moi şi catifelate? Amestecaţi jumătate de lingură cu piper roşu pisat cu o cantitate mică din crema hidratantă pe care o folosiţi zilnic. Încălziţi ingredientele la o baie cu aburi şi aplicaţi pe mâini această loţiune. După 15-20 de minute spălaţi mâinile cu apă călduţă. De asemenea, piperul stimulează circulaţia sângelui şi revitalizează epiderma. Mai mult decât atât, împachetările cu piper favorizează eliminarea celulitei. Amestecaţi o linguriţă cu piper măcinat foarte mărunt cu trei linguri cu argilă pulbere şi o linguriţă cu ulei de măsline. Aplicaţi amestecul obţinut pe pielea curată. Îndepărtaţi stratul după 30 de minute cu ajutorul unui jet de apă fierbinte, iar apoi cu unul de apă rece.

Pastă tonifiantă cu ghimbir
Dacă vreţi să aveţi un ten de invidiat şi catifelat, masca tonifiantă cu ghimbir este soluţia. Ieftină şi uşor de preparat, aceasta vă va catifela faţa rapid. Radeţi o bucată mică de ghimbir şi amestecaţi-o cu două linguri cu miere lichidă, până obţineţi o pastă omogenă. Întindeţi această mască pe ten şi lăsaţi-o să acţioneze timp de zece minute, după care clătiţi faţa cu apă caldă.

Spumă de baie cu vanilie
Sunteţi stresată şi obosită după o zi de muncă lungă? Ca să aveţi parte de relaxarea dorită, preparaţi-vă o spumă de baie revitalizantă cu aromă de vanilie. Aveţi nevoie de o lingură cu ulei de susan, cinci picături cu ulei esenţial de vanilie şi de o lingură cu miere. Adăugaţi ingredientele într-un vas mic şi turnaţi amestecul în apa fierbinte de baie. Staţi cel puţin 20 de minute în cadă. De asemenea, puteţi beneficia de efectele extraordinare ale vaniliei cu ajutorul unui macerat preparat acasă. Trebuie să zdrobiţi câteva păstăi de vanilie, pe care le lăsaţi două-trei săptămâni la macerat în 100 ml ulei de susan sau de jojoba. Veţi obţine un elixir parfumat şi foarte hidratant, indicat mai ales pentru pielea uscată şi ridată, dar care poate fi folosit şi ca balsam pentru buze.

Balsam de păr cu ulei de susan
Balsamul de păr cu ulei de susan vă redă strălucirea şi vitalitatea părului uscat. Preparaţi un balsam din o lingură cu ghimbir proaspăt ras şi o cantitate asemănătoare de ulei de susan, pe care le amestecaţi într-un vas. Pasta obţinută se întinde pe cap, masând scalpul, şi o lăsaţi să acţioneze timp de 30 de minute. Apoi se spală părul cu şampon şi se clăteşte de mai multe ori.

Scorţişoară pentru picioare
Scorţişoara este un excelent remediu pentru senzaţia de picioare grele. Tot ce trebuie să faceţi este să lăsaţi la macerat două sau trei beţe de scorţişoară în 100 ml ulei de migdale. După trei zile, puneţi o linguriţă cu ulei, care a dobândit iz de scorţişoară, într-un lighean cu apă caldă, apoi lăsaţi picioarele să se relaxeze timp de aproximativ 20 de minute. De asemenea, o mască din lapte şi scorţişoară va da vitalitate tenului îmbătrânit şi tern. Într-un bol amestecaţi o lingură cu lapte, o jumătate de linguriţă cu scorţişoară, două linguri cu miere şi o linguriţă cu vanilie. Masca obţinută se aplică pe faţa curăţată în prealabil, într-un strat uniform. Se lasă să acţioneze timp de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Pont! Dacă vreţi să aveţi o respiraţie proaspătă, mai ales după ce aţi mâncat ceapă sau usturoi, mestecaţi două-trei cuişoare.

Ceai indian cu efecte curative

Ceaiul indian cu mirodenii sau masala chai este o băutură parfumată cu efecte curative datorate mirodeniilor, care vă ajută când sunteţi răciţi, înfriguraţi şi obosiţi. De asemenea, se poate consuma în loc de cafea.
Ingrediente: un litru cu apă, 400 ml lapte, ceai negru (două pliculeţe), cardamom, ghimbir, scorţişoară, cuişoare, un pic de piper, zahăr brun sau miere.
Mod de preparare: se deschid păstăile de cardamom, se scot seminţele şi se zdrobesc cu o lingură. Se pun apa şi mirodeniile într-o oală şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. Apoi se ia oala de pe foc, se adaugă zahărul sau mierea, ceaiul şi laptele. Se lasă la infuzat câteva minute, se strecoară şi se serveşte.