Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Apreciat de Confucius pentru virtuţile sale de aliment şi medicament, orezul se bucură din plin de aceste calităţi şi în zilele noastre.

Protejează celulele de agresiunile exterioare
Cunoscut încă de acum 5.000 de ani, perioadă în care era cultivat în China şi Extremul Orient, orezul şi-a câştigat reputaţia prin conţinutul de magneziu şi vitaminele B pe care le conţine, fiind considerat mai sănătos decât grâul. Micuţele bobiţe albe întârzie îmbătrânirea, îngrijesc pielea grasă şi, nu în ultimul rând, protejează celulele de agresiunile exterioare. În cazul inflamaţiilor cutanate şi al bolilor de piele se recomandă următorul tratament: o ceşcuţă cu boabe de orez se macină cu râşniţa de cafea, iar pulberea obţinută se amestecă bine cu lapte călduţ până se obţine o pastă. Aceasta se aplică pe locurile afectate, sub formă de cataplasme, o jumătate de oră. În cazul diareii se fierb patru linguri cu orez într-un litru de apă, timp de o jumătate de oră. Compoziţia se strecoară apoi printr-un tifon, se îndulceşte cu miere şi se consumă în doze mici. În cazul afecţiunilor renale, o lingură cu orez nedecorticat se pune seara la înmuiat în 250 ml apă. Apa se consumă câteva zile la rând, în fiecare dimineaţă.

Gomajul curăţă impurităţile
Aplicată simplu sau sub formă de mască obţinută din combinaţia cu ouă şi miere, pudra de orez este un remediu foarte bun pentru tratarea diferitelor defecte ale pielii. Pentru tenul obosit se va folosi cu succes făină de orez amestecată cu făină de soia în proporţie de 1/1, peste care se toarnă apă. Pasta obţinută se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se clăteşte. Pentru tenul iritat se recomandă făină de orez amestecată în proporţii egale cu ulei. Pasta obţinută se aplică pe tenul iritat, se ţine în jur de o oră, apoi se spală cu apă călduţă. Pentru a conferi strălucire tenului şi a uniformiza micile imperfecţiuni, se foloseşte infuzie de orez integral, două linguri la o cană cu apă fierbinte. Se curăţă faţa cu această apă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Pentru hidratarea tenului şi tonificarea acestuia este indicată apa de orez, obţinută prin macerarea, peste noapte, a trei linguri cu orez în 250 ml apă. Tratamentul se recomandă trei-patru săptămâni. Un gomaj excelent se obţine din lapte şi orez. Se macină fin trei linguri cu orez, se ia din praful obţinut o lingură care se amestecă bine cu o lingură cu lapte până devine o pastă. Compoziţia se aplică pe faţă şi gât, masând uşor timp de zece minute.

Ştiaţi că... orezul este printre puţinele alimente care nu conţin sare?

• Amidonul din orez pulverizat pe faţă micşorează porii dilataţi
• Cerealele integrale, printre care şi orezul brun, contribuie la păstrarea unei greutăţi corporale optime datorită conţinutului de fibre, care ajută la o bună digestie, elimină grăsimile în exces şi menţine senzaţia de saţietate