Main menu

header

02-01-1de Cătălina Tăgârţă

O metodă la îndemână pentru menţinerea strălucirii pielii şi favorizarea absorbţiei untului/uleiului pentru hidratare este periajul uscat al dermei. Fitoterapeut, instructor de masaj şi profesor de nutriţie, specialistul Liviu Buluş (foto) ne-a explicat că periajul uscat al pielii trebuie făcut nu doar în scop estetic, ci şi pentru reglarea tensiunii şi prevenirea atacului de cord ori atacului cerebral.

Ajută la pierderea în greutate
Pentru menţinerea sănătăţii şi aspectului fizic plăcut, pe lângă alimentaţia corespunzătoare, hidratare şi sport, e bine să faceţi zilnic şi o curăţare a corpului cu ajutorul unei perii cu păr natural. „Stilul de viaţă sănătos nu presupune doar hrană bio şi multe sucuri din fructe şi legume, ci şi mişcare şi detoxificarea regulată a organismului. Eu, spre exemplu, fac zilnic câte 20 de genuflexiuni, încerc să merg pe jos cât pot de mult şi fac exerciţii tibetane: Kria, Bastica şi Prana. Alături de sucuri, acestea îmi asigură energia necesară activităţii de zi cu zi şi mă fac să arăt mai tânăr. Însă, pentru aspectul fizic mai fac şi periaj, o săptămână da şi una nu. Ba chiar pot spune că sora mea, care are peste 50 de ani, a pierdut peste 10 kilograme în greutate în doar câteva luni de efectuare zilnică a periajului. Cine o vede crede că e cu cel puţin zece ani mai tânără decât vârsta sa reală”, ne-a spus specialistul Liviu Buluş.

Fără mătreaţă!
Această manevră trebuie realizată cu ajutorul unei perii cu păr natural, dar trebuie făcută doar în direcţia inimii. Asta înseamnă că, pe picioare sau la brâu, de exemplu, pielea trebuie periată în sus, către inimă, iar faţa, gâtul sau umerii, în jos, tot în direcţia cordului. „Efectuat regulat, periajul dilată vasele de sânge şi pe cele limfatice. În plus, curăţă stratul cornos”, a mai spus specialistul. Potrivit acestuia, e ideal pentru a scăpa de bătăile în coate, dar şi pentru a reda strălucirea pielii şi a obţine un ten mai luminos şi mai sănătos. „Această procedură nu doar că îndepărtează celulele moarte sau îmbătrânite, dar dă impresia de om tânăr, sănătos, căci pe piele sunt mai multe terminaţii nervoase: de căldură, de sensibilitate, de presiune, de mişcare..., ce pot influenţa întregul organism, toate organele. Peria poate fi folosită pe tot corpul. Eu o folosesc pentru genunchi, glezne, chiar şi pentru faţă şi păr. În plus, e ideală şi pentru cei care au tot felul de bube pe ten sau mătreaţă... Însă, principalele trei aspecte importante sunt: prevenirea tensiunii arteriale, a atacului cerebral şi a celui de cord”, a mai afirmat nutriţionistul Liviu Buluş.

Stimulează circulaţia sangvină şi catifelează
În scop estetic, periajul se poate dovedi mai util chiar decât preparatele exfoliante costisitoare. Acesta catifelează pielea şi stimulează circulaţia sangvină, care ajută la atenuarea celulitei. „Pielea rămâne fină, strălucitoare şi foarte bine hidratată, iar dacă după această procedură veţi folosi orice tip de cremă/unt/ulei, veţi observa că va fi absorbit cu mare uşurinţă”, a adăugat Liviu Buluş. Ideal e ca manevra să fie făcută înainte de duş, iar după baie să hidrataţi bine pielea.

„Pentru tălpi şi articulaţii e nevoie de o perie mai aspră”
Periajul pielii nu trebuie făcut agresiv. Ideal e să se înceapă de la o mângâiere uşoară şi să se urce intensitatea treptat, în funcţie de gradul de suportabilitate al fiecăruia. „Pentru tălpi şi articulaţii e nevoie de o perie mai aspră, pentru musculatură şi corp, de una medie, iar pentru faţă, de o perie mai uşoară, pe care le găsiţi în magazinele de cosmetică. Cine vrea să aibă faţa întinsă, fără riduri, să uite de orice cremă... Dacă face periajul zilnic, o săptămână da, una nu, va obţine efectul dorit fără probleme”, a precizat specialistul.

• Pentru realizarea acestei operaţiuni e nevoie de o perie cu fire de păr natural, din fibră vegetală. Nu utilizaţi periile cu fire din plastic!

Manevra se efectuează dinspre extremităţi spre partea centrală a organismului

În cartea „Să trăim sănătos fără toxine”, doctorul Robert Morse recomandă acest tip de periaj uscat pentru eliminarea toxinelor din corp, însă susţine că nu este foarte importantă direcţia de periere, dar că este totuşi mai eficient dacă manevra se efectuează dinspre extremităţi spre partea centrală a corpului. Iată cum trebuie realizată perierea: se face pe pielea uscată, înainte de a intra la duş; se începe cu tălpile, picioarele, gambele şi mâinile. Este recomandat să se facă periajul uscat în fiecare zi, o săptămână da, una nu, sau de trei-patru ori pe săptămână, tot timpul. Pentru ten puteţi folosi fie o perie mai mică, fie o mănuşă pentru exfoliere, iar mişcările trebuie efectuate în direcţia inimii sau circular, delicat.

• Durata periajului este 30-40 de secunde în primele săptămâni, iar apoi, circa un minut. Să nu uitaţi însă de crema intens hidratantă, care e recomandat să fie utilizată după această procedură ieftină şi rapidă