Main menu

header

de Mihaela Zamfirache

Zilele fierbinţi de vară au cedat locul vremii umede şi răcoroase, aşa că este momentul să faceţi schimbări nu doar la nivel vestimentar, ci şi în ritualul de îngrijire. Dacă în sezonul estival părul, tenul şi pielea au avut de suferit din cauza soarelui şi a apei sărate, acum va trebui să le protejaţi de vânt şi de ploi. Iată câteva sfaturi simple, dar eficiente, care vă vor ajuta să fiţi atrăgătoare, chiar şi atunci când condiţiile meteo vă sabotează frumuseţea.

Mălaiul, exfoliant pentru tenul gras
Deshidratat, pigmentat şi cu riduri mult mai vizibile după o expunere îndelungată la soare, tenul are nevoie de revigorare. Astfel, primul pas în pregătirea lui pentru toamnă este exfolierea, de preferat cu scrub din ingrediente naturale (mălai, tărâţe de ovăz, zahăr, sare, iaurt, în diferite combinaţii). Dacă aveţi tenul gras, preparaţi o pastă din două linguriţe cu mălai, o linguriţă cu zeamă de lămâie şi două linguriţe cu iaurt, masaţi faţa timp de cinci minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Pentru pielea uscată se recomandă un amestec din trei linguriţe cu ulei de măsline, două linguriţe cu ulei esenţial de trandafir şi o linguriţă cu zahăr. Ţineţi cont însă că exfolierea nu se face mai des de două ori pe săptămână, pentru a nu leza tenul!

Consumaţi legume, pentru hidratare
După înlăturarea celulelor moarte, tenul trebuie hrănit, cu ajutorul măştilor sau al loţiunilor, de două ori pe săptămână. Pentru pielea grasă, normală sau mixtă, alegeţi un produs uşor, fără uleiuri, pe bază de mentă, aloe vera, fructe de pădure, ceai verde, rozmarin, iar dacă aceasta este uscată, folosiţi o cremă cu textură mai groasă, pe bază de miere, avocado, ulei de măsline sau unt de shea. Pentru ca tenul să-şi recapete pe deplin sănătatea, alimentaţia este foarte importantă. Consumaţi multe fructe şi legume de sezon, beţi doi litri de apă pe zi şi reduceţi cantitatea de zahăr şi de cafea. Persoanelor cu pielea foarte uscată le sunt recomandate alimentele bogate în acizi graşi, în special Omega 3, zinc şi seleniu (se găsesc în peşte, legume cu frunze verzi, nuci, seminţe, măsline).

Duşurile rapide previn uscarea pielii
Trecerea la haine groase, aerul rece şi vântul puternic pot duce la uscarea pielii de pe întregul corp dacă nu respectaţi câteva reguli simple de îngrijire. În noul sezon este important să renunţaţi la băile excesiv de lungi în favoarea duşurilor rapide şi să aplicaţi după fiecare spălare o cremă hidratantă. Insistaţi cu precădere asupra coatelor, genunchilor şi călcâielor, deoarece sunt cele mai predispuse uscării. Dacă totuşi nu puteţi rezista tentaţiei de a vă răsfăţa cu o baie în cadă, picuraţi în apă uleiuri esenţiale cu extract de lavandă sau trandafir, pentru o hidratare optimă, şi aveţi grijă ca ritualul îmbăierii să nu dureze mai mult de 15 minute. În ceea ce priveşte gelurile de duş, acum este momentul să le înlocuiţi pe cele fructate, care v-au răcorit pe tot parcursul verii, cu unele hidratante.

Uleiul de jojoba stopează căderea părului
Vântul şi ploile nu aduc beneficii nici părului, iar subţierea firului, casarea şi pierderea volumului sunt principalele probleme cu care acesta se confruntă toamna. Pentru a evita căderea excesivă şi a preveni despicarea vârfurilor, este indicat să folosiţi un balsam hrănitor pe bază de ulei de măsline, ulei de jojoba sau ulei de cocos (de asemenea, puteţi aplica pe păr mici cantităţi din aceste uleiuri, uşor încălzite în prealabil) şi, o dată pe săptămână, o mască fortifiantă preparată în casă. Faceţi un amestec din o jumătate de avocado copt, bine pasat, un gălbenuş şi două linguri cu ulei de măsline (sau ulei de ricin). Masaţi bine părul, apoi acoperiţi-l cu un prosop cald şi umed. După 30 de minute, şamponaţi şi clătiţi.

Vitamine şi minerale, pentru o podoabă capilară bogată
Dacă aveţi fire rebele, care se electrizează uşor, un spray cu silicon vă ajută să le disciplinaţi. Învelirea părului într-o eşarfă este, de asemenea, foarte indicată în zilele ploioase, pentru că un astfel de accesoriu vine ca un filtru între păr şi umezeală. O atenţie deosebită trebuie acordată şi produselor utilizate pentru aranjarea părului, aşa că optaţi pentru o perie din lemn, care nu rupe firele, şi folosiţi cât mai rar placa de întins şi uscătorul, care se recomandă să fie setat pe treapta rece. Nu în ultimul rând, renunţaţi la dietele drastice şi asiguraţi-vă că vă luaţi necesarul de vitamine şi de minerale din alimentaţie. Includeţi în meniu preparate bogate în proteine, zinc, fier, vitamine din complexul B şi esenţiale pentru sănătatea părului.

Mierea menţine sănătatea cuticulelor
Sezonul rece înseamnă inclusiv unghii casante şi sensibile, aşa că este bine să aveţi la îndemână ingrediente naturale menite să le redea strălucirea. Începeţi prin înlăturarea cuticulelor, însă nu le tăiaţi cu forfecuţa, ci împingeţi-le uşor spre baza unghiei cu un beţişor cosmetic, după ce le-aţi ţinut la înmuiat într-un bol cu apă călduţă şi săpun lichid. Curăţaţi apoi unghiile de celulele moarte cu un beţişor şi masaţi-le cu ulei de măsline sau tineţi-le zece minute într-un bol în care aţi amestecat o lingură cu ulei de seminţe de cânepă şi cinci picături de ulei esenţial de lavandă. O dată pe săptămână, înainte de culcare, înmuiaţi mâinile în apă călduţă pentru zece minute, apoi aplicaţi ulei pentru cuticule (un amestec de ulei de măsline şi miere de albine) şi puneţi-vă mănuşi de bumbac peste noapte.

Laptele întăreşte unghiile
Dacă aveţi unghii fragile, se recomandă o mască de întărire obţinută din amestecarea a două gălbenuşuri bătute, o lingură cu miere şi o jumătate de ceşcuţă cu lapte călduţ. Se ţin unghiile în acest amestec timp de un sfert de oră (suficient cât să se hidrateze), după care se clătesc cu apă. Pentru rezultate imediate, repetaţi procedeul de două ori pe săptămână. După ce aţi urmat toate aceste tratamente, mai trebuie să ţineţi cont doar de câteva reguli simple. Una dintre ele este să purtaţi mănuşi ori de câte ori este frig afară şi să evitaţi să vă spălaţi pe mâini cu apă foarte rece sau fierbinte. Apa călduţă este cea mai bună prietenă a pielii şi a unghiilor rezistente.

• Continuaţi să faceţi mişcare (alergaţi sau mergeţi mult pe jos), pentru a vă menţine starea de bine şi moralul ridicat. Ştiţi doar că frumuseţea vine şi din interior!

Ulei de susan, pentru picioare catifelate

Picioarele vor fi captive o lungă perioadă în pantofi, botine şi cizme, aşa că nu uitaţi să le exfoliaţi în mod regulat (cu scrub şi o piatră ponce) şi să le hidrataţi cu creme sau cu uleiuri naturale (de măsline, de susan). Înainte de culcare aplicaţi o cantitate considerabilă de cremă hidratantă şi dormiţi cu o pereche de şosete din bumbac în picioare, pentru ca loţiunea să fie absorbită rapid de piele şi să acţioneze pe tot parcursul nopţii. Procedaţi la fel şi în cazul mâinilor, care trebuie hidratate cu ulei de măsline nu doar noaptea, ci şi în timpul zilei, înainte de a le expune vântului şi frigului.