Main menu

header

de Daniela Anton

Pe lângă îmbogăţirea gustului alimentelor şi alte multiple utilizări, sarea poate fi aliatul dumneavoastră pentru frumuseţe. Încercaţi câteva trucuri cu sare, simple şi la îndemână.

Folosită în peeling pentru ten
Sarea are proprietatea de a îndepărta celulele moarte responsabile de aspectul tern al pielii. Pe faţa bine demachiată aplicaţi puţină sare de bucătărie grunjoasă, uşor umezită şi frecaţi-vă foarte încet obrazul. Nu apăsaţi foarte tare pentru a nu vă zgâria. Apoi clătiţi cu apă caldă şi folosiţi o cremă hidratantă. Un alt remediu e să aplicaţi o mască de faţă în combinaţie cu ulei de măsline sau gălbenuş; sarea face minuni pentru pielea îmbătrânită şi lipsită de vitalitate. O altă mască de faţă o puteţi prepara din suc de morcov cu maioneză şi sare. Se lasă să acţioneze zece minute, după care se clăteşte bine faţa cu apă călduţă.
Dacă aţi rămas fără scrub şi vreţi să apelaţi la ceva natural, sarea poate fi un excelent exfoliant. După ce faceţi baie, când pielea este încă umedă, presăraţi sare pe braţe şi pe picioare, apoi, cu ajutorul unei loţiuni de corp, masaţi amestecul uşor pe piele. Astfel veţi avea o circulaţie îmbunătăţită, iar celulele moarte de piele vor fi îndepărtate, lăsând derma să respire. În caz că sarea este prea grunjoasă, pisaţi-o înainte de a o folosi. După exfoliere, clătiţi-vă şi aplicaţi o cremă hidratantă pe tot corpul, pentru a obţine o piele catifelată şi strălucitoare.

Ajută la albirea dinţilor
Aţi visat la un zâmbet alb şi strălucitor? Acum îl puteţi obţine dacă timp de o săptămână puneţi sare, cât încape pe periuţă, şi frecaţi uşor dantura. Mai mult, astfel vor dispărea şi petele de pe dantură. În plus, sarea este antiseptică şi va vindeca orice infecţie a cavităţii bucale. O altă reţetă extrem de eficientă conţine o parte sare şi două părţi praf de copt. Înmuiaţi periuţa de dinţi în acest amestec şi folosiţi-o ca şi pe pasta de dinţi obişnuită.
Dacă vreţi să aveţi o respiraţie plăcută tot timpul zilei, încercaţi apa de gură cu sare. Amestecaţi părţi egale de sare şi apă şi clătiţi-vă gura după periajul dentar. Mai mult, această apă de gură naturală va distruge şi bacteriile care cauzează respiraţia neplăcută.

Formează bucle definite
V-aţi dori un păr înfoiat, dar aranjat? Pentru a crea bucle texturate, dizolvaţi o linguriţă cu sare în apă călduţă şi adăugaţi o jumătate de linguriţă cu ulei de cocos. Agitaţi-le bine într-o sticluţă cu pompiţă de spray, apoi pulverizaţi acest conţinut pe părul umed.
De asemenea, dacă vă treziţi mereu obosită şi cu ochii umflaţi, puteţi remedia acest aspect inestetic apelând tot la sare. Dizolvaţi o linguriţă cu sare în apă călduţă şi aplicaţi pe zona de sub ochi discuri de bumbac înmuiate în această soluţie. Atenţie, aveţi grijă să nu vă intre în ochi!

Remediu pentru picioare obosite
La finalul unei zile de muncă aveţi senzaţia de picioare grele? Iată un leac care vă alungă senzaţia de dureri de glezne şi de gambe. Ţineţi picioarele într-un lighean cu apă în care aţi dizolvat o mână cu sare grunjoasă şi staţi aşa 30 de minute, după care clătiţi cu apă rece. Astfel vă vei simţi picioarele mult mai uşoare.

• Dacă sunteţi înţepaţi de albine, este bine să puneţi sare peste locul respectiv. Astfel se vor reduce inflamaţia şi usturimea specifică înţepăturii

Preparaţi singuri sare de baie

Sarea de baie este un produs care nu ar trebui să lipsească din casă. Puteţi încerca să o preparaţi chiar dumneavoastră. Astfel veţi obţine o sare de baie mai naturală şi mai sănătoasă decât cea din comerţ. Dacă vă plac băile lungi, adăugaţi la început, când lăsaţi apa să curgă, o cană cu sare de mare şi câteva picături de ulei de cocos, migdale sau alt ulei esenţial. Acest amestec va împiedica apa să fie absorbită de corp şi va reduce efectul de prună al pielii de pe palme şi tălpi.
De asemenea, puteţi să combinaţi o ceşcuţă şi jumătate cu sare amară (se găseşte la magazinele medicinale sau în farmacii) şi o ceşcuţă cu sare şi amestecaţi bine cu o lingură. La această compoziţie adăugaţi trei picături de ulei esenţial (orice aromă). Amestecaţi bine, astfel încât sarea să absoarbă în totalitate uleiul. Dacă vi se pare că nu are un miros suficient de puternic, mai puteţi pune încă o picătură de ulei. La sarea de baie pe care o creaţi puteţi adăuga şi un praf sau două de colorant alimentar. Mixaţi bine, ca să uniformizaţi culoarea. De asemenea, puteţi adăuga în sarea de baie şi petale de flori uscate (trandafir, mentă, levănţică, bergamotă etc.) sau diverse ierburi (rozmarin, busuioc). Următorul pas este să aşezaţi sarea de baie pe o hârtie de copt şi să o lăsaţi să se usuce o oră-două. Apoi, puneţi sarea într-un recipient din sticlă sau din plastic.