Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Puterea plantelor de a îmbunătăţi condiţia pielii nu mai este de mult un secret, oamenii din toată lumea valorificând beneficiile oferite de natură. Printre cele mai cunoscute tratamente în vindecarea coşurilor se numără cele cu coajă de portocală, usturoi, lămâie, roşii, castraveţi şi coriandru.

Usturoiul purifică sângele
În zonele afectate cu acnee se aplică o compoziţie formată din coajă rasă de portocală, amestecată cu puţină apă. După zece minute, faţa se curăţă cu apă călduţă. Unul dintre cele mai simple remedii pentru acnee este aplicarea în mod regulat a sucului de lămâie pe coşuri şi acnee. Se lasă să acţioneze o oră, apoi se clăteşte faţa cu apă călduţă. La fel de util este şi usturoiul, datorită proprietăţilor sale antiseptice. Pentru uz extern se va folosi usturoi crud, care se pisează şi pe pune pe zonele afectate de acnee. Pentru uz intern se vor consuma trei căţei de usturoi pe zi, timp de o lună. Usturoiul va curăţa acneea şi va purifica totodată sângele. Un alt remediu excelent în tratamentul acneei este sucul de coriandru. Pe faţa curată se va aplica în fiecare seară suc de coriandru amestecat cu pulbere de curcuma. După zece minute, tenul se curăţă cu apă călduţă.

Castravetele, tonic excelent
Pentru dispariţia coşurilor şi punctelor negre se poate folosi cu succes castravetele. Acesta se va rade şi se va aplica pe faţă, pe ochi şi pe gât, timp de 20 de minute, după care se va îndepărta cu apă călduţă. Orice coş poate deveni o amintire dacă se va folosi un tratament local foarte simplu: se va aplica un beţişor îmbibat cu cidru. Atenţie! Faţa nu se va clăti cu apă. La fel de bună este şi pulberea de muştar amestecată cu miere. Compoziţia se va lăsa pe tenul acneic timp de un sfert de oră, apoi faţa se va clăti. Muştarul este recomandat mai ales tenurilor grase, datorită conţinutului de vitamina C, Omega 3, zinc şi acizi graşi. Uleiul de lavandă este excelent în combaterea apariţiei coşurilor. În acest sens, se va masa locul afectat cu puţin ulei de lavandă. Efectul său este calmant şi cicatrizant al rănilor, de aceea poate fi folosit cu succes şi în tratarea alergiilor, dermatitelor sau eczemelor. Antiseptic natural cu mare căutare este şi uleiul din arbore de ceai. Tratamentul constă în aplicarea pe faţă a următoarei compoziţii: se vor amesteca bine câteva picături de ulei din arbore de ceai şi ulei de măsline.

Pulpa de roşii, bogată în antioxidanţi
Specialiştii consideră albuşul unul dintre cele mai bune remedii împotriva coşurilor. Persoanele cu probleme acneice trebuie să aplice pe zonele afectate puţin suc de lămâie, iar după uscarea acestuia se va acoperi cu albuş. Se lasă o oră, apoi se curăţă faţa cu apă călduţă. Bogată în antioxidanţi este pulpa de roşii. Se recomandă a se freca uşor faţa, lăsând să acţioneze o oră, apoi se va curăţa cu apă călduţă. Feliile de cartof aplicate pe faţă, mai ales în zonele unde acneea îşi face de cap, purifică şi tratează.

• Eficiente în tratarea acneei sunt vitaminele A şi B3

Dieta este esenţială!

Pentru tratarea acneei, specialiştii recomandă şi o dietă specială, constând pentru început în consumul exclusiv de fructe (mere, pere, piersici, grepfrut sau ananas) timp de o săptămână. Ulterior, în alimentaţie se pot introduce legume, cereale integrale, seminţe încolţite sau nuci. Persoanele care suferă de acnee trebuie să evite consumul de cafea, carne, condimente, băuturi carbogazoase şi alimente procesate.

Atenţie! Coşurile nu se storc!