Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pentru că stratul de ozon este mai subţire de la an la an, razele ultraviolete ale soarelui sunt mult mai intense şi pot provoca arsuri foarte grave ale pielii. Noi vă propunem câteva remedii naturiste pentru a vă îngriji pielea expusă la soare, menite să calmeze senzaţia de arsură şi să hidrateze zonele care devin uscate.

Îndepărtaţi celulele moarte cu o cremă pentru gomaj
Crema pentru gomaj îndepărtează celulele moarte şi porţiunile de tegument ars de soare, uniformizând textura şi nuanţa pielii. Pentru a o prepara aveţi nevoie de: 100 g mălai, 60 g făină de ovăz, 2 linguri cu sare de mare, 2 linguri cu apă minerală, 6 picături de ulei esenţial de portocale. Se amestecă omogen toate ingredentele de mai sus, apoi se masează uşor pielea cu crema astfel obţinută, timp de câteva minute, după care o îndepărtaţi cu apă călduţă. Pentru hidratare, la finalul tratamentului folosiţi ulei de măsline, de migdale sau de susan - cel din urmă este ideal pentru calmarea arsurilor solare.

Loţiune calmantă cu aloe vera
Pe bază de aloe vera, acest produs natural îngrijeşte pielea afectată de expunerea intensă la razele ultraviolete. Aveţi nevoie de: 250 ml suc de aloe vera, 20 de picături de ulei esenţial de lavandă, 10 picături de ulei de rozmarin. Amestecaţi ingredientele, iar loţiunea rezultată puneţi-o într-un recipient cu atomizor. O puteţi pulveriza pe piele după ce vă întoarceţi de la plajă. Puteţi păstra recipientul în frigider timp de două, trei săptămâni.

Ulei pentru refacere
Uleiul pentru refacerea pielii are rol de hidratare şi de vindecare a porţiunilor foarte uscate din cauza expunerii abuzive la soare. Pentru a-l obţine aveţi nevoie de: 30 de picături de ulei esenţial de morcovi, 15 picături de ulei esenţial de portocale, 20 de picături de ulei esenţial de lavandă şi 150 ml ulei de susan. Mixaţi bine uleiurile din lista de ingrediente, apoi le aplicaţi în strat subţire, prin masaj delicat, până la pătrunderea în piele. Nu este nevoie să clătiţi.

• Pentru a preîntâmpina arsurile solare şi a obţine mai rapid un bronz uniform puteţi aplica pe piele ulei de măsline imediat după ce aţi folosit loţiunea de plajă.

Produse la îndemână

În caz de urgenţă, dacă nu aveţi ingredientele necesare pentru un tratament complex, iată câteva produse naturiste ce calmează arsurile solare: comprese reci cu lapte sau ceai de muşeţel; băi cu apă călduţă în care adăugaţi bicarbonat de sodiu; ceai de soc pentru tamponarea arsurilor solare; iaurt pe care îl ţineţi pe piele 15 minute, apoi vă spălaţi şi repetaţi procedura după trei ore; amestec de mălai şi tărâţe de grâu cu apă; comprese cu propolis.