Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- Ceea ce mâncăm se vede pe noi

Dulciurile nu acţionează negativ doar asupra greutăţii, ci şi asupra tenului. Aşadar, chiar dacă sunteţi mulţumiţi de numărul kilogramelor pe care le aveţi, ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a face exces de produse pe bază de zahăr, întrucât acestea accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Determină apariţia prematură a ridurilor
Odată ajuns în organism, zahărul declanşează un proces natural, numit glicare. Astfel, moleculele de zahăr influenţează acţiunea colagenului şi a elastinei, două dintre substanţele esenţiale pentru ca pielea să-şi păstreze aspectul tânăr. În plus, acest lucru se întâmplă cu atât mai repede, cu cât cantitatea de zahăr rafinat e mai mare, ceea ce determină apariţia prematură a ridurilor.

Maximum două linguriţe cu zahăr pe zi
Efectul de îmbătrânire a pielii va fi cu atât mai vizibil, cu cât consumaţi mai mult zahăr rafinat. Totodată, e bine de ştiut că un consum normal înseamnă maximum opt linguriţe cu zahăr pe zi în cazul în care nu sunt probleme de sănătate, însă aici trebuie inclus şi îndulcitorul de la cafea, şi cel din sucuri, şi aşa mai departe. Pe de altă parte, hipertensivii nu trebuie să depăşească două linguriţe pe zi.

Consumaţi cât mai multe produse crude
Pentru a păstra elasticitatea pielii nu trebuie să vă feriţi doar de produsele pe bază de zahăr, ci şi de cele care conţin făină rafinată. Atenţie însă! Procesul de glicare poate fi produs şi de fructe, legume sau de cerealele integrale, care pot creşte, de asemenea, nivelul glicemiei şi măresc riscul formării ridurilor. De aceea, dieta trebuie să conţină proteine de calitate - peşte, pasăre, tofu -, carbohidraţi cu indice glicemic scăzut - fasole boabe, linte, năut -, grăsimi sănătoase - somon sălbatic, nuci, seminţe - şi băuturi cu efect antioxidant, precum ceaiul verde.
Consumaţi produsele cât mai mult în stare crudă, iar când gătiţi apelaţi la metode mai sănătoase: înăbuşit, la cuptor, pe grătar fără ulei, la vasul cu aburi.

• Pentru a vă asigura că tenul este sănătos e bine să folosiţi seruri cu ingrediente, care ajută la refacerea colagenului, sau măşti naturale din fructe şi legume.