Main menu

header

de Cristina Cristache

Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Aceasta e însă şi cel mai expusă, pentru că trebuie să facă faţă frigului, căldurii, poluării, prafului, bacteriilor, ciupercilor şi multor altor factori care exercită agresiune asupra sa şi să rămână în acelaşi timp un accesoriu de neegalat, un etalon al frumuseţii şi sănătăţii. Tenul a făcut parte dintre preocupările fiecărei generaţii încă din cele mai vechi timpuri şi, datorită atenţiei acordate lui, astăzi putem alege cum să ne îngrijim faţa, natural sau artificial. Dacă optaţi pentru prima variantă, vă oferim câteva idei inspirate de la mai multe popoare.

Basarabencele îşi menţin frumuseţea cu miere şi lămâie
Mierea este ideală pentru orice tip de ten. Frumoasa moldoveancă Anastasia Lazariuc, simbolul tinereţii fără sfârşit, face uz de calităţile mierii încă din tinereţe. Lămâia este astringentă, hidratantă şi protejează pielea de frig, în timp ce mierea conţine antioxidanţi şi ajută la întinerirea tenului. Reţeta este simplă şi deloc costisitoare. Într-o farfurie puneţi puţină miere şi turnaţi câteva picături dintr-o lămâie stoarsă. Mixaţi bine, adăugând pe parcurs alte câteva picături de lămâie, până când se obţine o pastă nu foarte lipicioasă. Amestecul înlătură praful, pielea moartă şi microbii din pori, împiedicând instalarea infecţiilor.

Înviorare facială din Mediterană
Uleiul de măsline conţine vitamina E, care contribuie la hidratarea, hrănirea şi protejarea pielii, iar popoarele mediteraneene ştiu foarte bine asta. Masca de castraveţi are proprietăţi hidratante şi înviorătoare. Cu ambele se recomandă masajul pielii, cu mişcări circulare, pentru ca porii să absoarbă substanţele active regăsite din belşug în măsline şi în castraveţi, dar şi pentru a stimula circulaţia sangvină. O altă legumă ideală pentru pielea feţei este morcovul, renumit ca fiind cel mai hidratant produs pentru piele, care ajută la refacerea epidermei. Este foarte folositor tenurilor obosite, lipsite de prospeţime. Poate fi amestecat cu caimac de lapte, smântână sau drojdie de bere.

Năutul, elixirul indiencelor
Pentru a arăta perfect, indiencele prepară o mască din făină de năut, turmeric şi ulei de migdale. Combinaţia exfoliază faţa şi corpul, lăsând pielea moale şi strălucitoare. Aşadar, amestecaţi o cană cu faină de năut cu trei linguri cu turmeric şi ulei de migdale în cantităţi suficiente pentru a forma o pastă. Aplicaţi pe faţă şi pe corp şi lăsaţi să acţioneze câteva minute, apoi îndepărtaţi doar cu mâinile, fără apă. Se clăteşte la final cu apă călduţă.

Negresele se hidratează cu măşti de legume
Femeile din Zimbabwe îşi îngrijesc pielea cu măşti din legume, bogate în vitamine şi minerale. Printre cele mai folosite sunt bamele, pentru efectul lor hidratant. Acestea sunt fierte şi pasate până se obţine consistenţa unui piure. Băştinaşele aplică apoi masca şi o lasă să acţioneze aproximativ cinci minute, după care o îndepărtează cu apă. Masca purifică tenul, are efect puternic hidratant şi previne apariţia prematură a ridurilor cauzată de expunerea la soare.

O reţetă... latino
Latino-americancele din Republica Dominicană se ţin departe de bătrâneţe, îngrijindu-şi foarte atent corpul şi tenul. Pentru îndepărtarea celulelor moarte şi pentru întinerirea pielii, dominicancele preferă laptele. Acesta trebuie fiert în clocot şi apoi lăsat să se răcească în voie, până când deasupra prinde o crustă. Aceasta se adună şi îi este adăugată puţină sare. Se aplică apoi pe faţă. Cele două ingrediente fac pielea elastică şi o exfoliază cu blândeţe. După câteva minute de masaj al pielii, masca se îndepărtează cu multă apă.

Strugurii, preferaţi de franţuzoaice
Franţuzoaicele şi chiliencele preferă strugurii în diverse combinaţii. Pentru întinerirea şi împrospătarea pielii, femeile din Chile folosesc o mască din struguri şi făină. Pentru obţinerea ei se amestecă o cană cu struguri cu făină până rezultă o mască. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute şi se îndepărtează cu apă, iar pielea devine mătăsoasă, fină şi strălucitoare. Franţuzoaicele, în schimb, folosesc în stare pură bogăţia de antioxidanţi din struguri. Acestea aplică direct pe piele boabele secţionate de strugure, de aceea femeile din Franţa par mereu mai tinere decât sunt în realitate.

Pont! Hidrataţi-vă pielea din interior consumând cel puţin 1,5 litri de apă.

Cleopatra, renumită pentru tratamentele sale cosmetice

Când au cucerit Egiptul, romanii, în frunte cu împăratul lor Julius Caesar au fost cuceriţi la rândul lor de frumuseţea egiptencelor. Într-adevăr, Cleopatra a fost regina frumuseţii datorită statutului social şi politic, însă metodele practicate de aceasta pentru a rămâne mereu tânără şi frumoasă erau cunoscute de toate reprezentantele sexului frumos al acelor vremuri. Renumitul AHA (Alpha Hydroxy Acid), cunoscut astăzi de cercetători ca un puternic exfoliant - proces care contribuie la îndepărtarea ţesutului mort şi la creşterea unuia tânăr - a fost aliatul Cleopatrei şi poate fi şi al dumneavoastră. Deşi unii oameni de ştiinţă spun că acesta este un compus în totalitate sintetic, în realitate se găseşte ca şi substanţă activă în laptele proaspăt. Acelaşi element mai poate fi regăsit în formă naturală şi în citrice. Regina Egiptului folosea băile de lapte pentru a-şi menţine pielea moale şi fină. Aşadar, dacă nu vă permiteţi o baie totală în lapte, puteţi opta cu încredere pentru produsele ce îl conţin: creme, loţiuni, măşti, săpunuri şi loţiuni de curăţare.

• Nu vă exfoliaţi pielea mai des de o dată pe săptămână şi nu dormiţi cu machiajul pe faţă.