Main menu

header

de Cristina Cristache

Pielea este un organ foarte sensibil la stimulii din mediul extern, aşa că de multe ori reacţionează. Fie că ne ustură, se înroşeşte, se crapă, se irită sau ne dă mâncărimi, tegumentul ne trimite semnale că ceva îl supără. Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, mai poate apărea inevitabilul disconfort de după ras sau epilat. Pentru a calma pielea după această operaţiune cosmetică, puteţi apela cu încredere la remediile din plante sau la trucuri simple şi la îndemâna oricui.

Apelaţi la ceaiul negru sau verde
Ceaiul negru şi verde conţin fitonutrienţi care ajută la reducerea inflamării vaselor de sânge. Dacă ceara a fost mult prea fierbinte şi simţiţi pe suprafaţa pielii o senzaţie de usturime ca de arsură aplicaţi imediat un prosop udat cu unul dintre cele două tipuri de ceai pe locul afectat. Un alt leac ar mai putea fi obţinut din o cană cu frunze de mentă, o linguriţă cu hamamelis, o linguriţă cu oţet de mere şi trei picături de ulei esenţial de mentă. Se pun 125 ml apă fierbinte peste frunzele de mentă, se acoperă şi se lasă la răcit, apoi se strecoară şi se adaugă restul ingredientelor. Se păstrează la rece, într-un recipient de sticlă, şi se foloseşte la nevoie. Preparatul previne inflamaţiile şi remite infecţiile.

Ulei de măsline şi apă minerală
Se cunosc deja multitudinea beneficiilor uleiului de măsline, aşa că e păcat să nu profităm de el, mai ales pentru a scăpa de neplăcerile de după epilat. Este la îndemâna oricui şi e infinit mai hrănitor şi benefic pielii, pentru că nu conţine elemente chimice şi poate trata chiar şi eczemele sau psoriazisul.
La rândul ei, apa minerală, pulverizată direct pe piele, vă ajută să scăpaţi de iritaţie, dar şi să vă vindecaţi de arsuri provocate de soare, iritaţii şi mâncărimi, datorită efectelor antiinflamatorii.

Loţiunile cu extract de mandarină au efect antibacterian
Vă întrebaţi cu siguranţă ce să faceţi pentru a scăpa de durerile din timpul epilării şi probabil că aţi încercat deja diverse trucuri, de la lidocaină până la cuburi de gheaţă care să vă amorţească. Ei bine, nimic mai simplu: începeţi cu o baie fierbinte, pentru a înmuia pielea şi pentru a deschide porii. Apa fierbinte va face părul mai uşor de smuls, iar după epilare puteţi aplica o loţiune cu extract de mandarină, cimbrişor sau busuioc. Acestea au efect antibacterian, emolient şi vor conferi un aspect strălucitor pielii.

Tătăneasa, aliatul bărbaţilor care se rad des
Considerată o minune a naturii şi folosită cu încredere în orice gospodărie, tătăneasa ne poate fi de ajutor şi dacă pielea ne face probleme după ras sau după epilat. Pentru a obţine singuri un remediu, amestecaţi până la omogenizare 20 g pulbere de rădăcină de tătăneasă şi 80 g lanolină. Imediat după ras sau după epilat aplicaţi pe piele un strat subţire. Crema astfel obţinută are efecte emoliente, antiinflamatorii şi tonice, ideale mai ales pentru bărbaţii care se rad des şi au tenul uscat.

Pont! Pentru protecţie masaţi pielea cu ulei de jojoba sau de avocado înainte de epilat.

After shave

Plantele au puternice proprietăţi terapeutice, fiind utilizate în medicina tradiţională pentru cele mai diverse afecţiuni, de la infecţii până la cancer şi de la probleme digestive până la cosmetică. Gălbenelele ne pot fi şi ele de folos dacă ne trezim cu neplăceri după epilat şi după ras. Pentru un after shave de casă amestecaţi o lingură cu flori uscate de gălbenele, o lingură cu frunze uscate de hamamelis şi o jumătate de cană cu extract din hamamelis. Maceratul se strecoară după două săptămâni şi se adaugă o cană cu apă de trandafiri, zece picături de ulei esenţial de levănţică, zece picături de ulei esenţial de santal şi o linguriţă cu glicerină vegetală. Se depozitează la loc răcoros şi se foloseşte ori de câte ori este nevoie.