Main menu

header

13-09-1de Gabriela Niculescu

Prima rochie 3D din lume a fost creată în urma unei colaborări inedite între designerul Michael Schmidt şi arhitectul Bitonti Francis, pentru artista Dita Von Teese. Rochia foloseşte tehnologii noi şi materiale neobişnuite, fiind creată dintr-un nailon care are forma prafului întărit, dar care permite mişcarea corporală. E decorată cu 13.000 de cristale şi are 3.000 de părţi unice care se mişcă individual.

17 piese unice şi 3.000 de extensii permit mularea pe corp
Schmidt şi Bitonti au creat o rochie 3D ca o adevărată inginerie tehnologică şi arhitecturală. „Am fost o echipă interesantă, deoarece am luat lucruri care sunt virtuale şi a trebuit să îmi dau seama cum să le fac reale”, a spus Bitonti. Iniţial, Schmidt a proiectat rochia virtual, pe iPad-ul său, şi a comunicat cu Bitonti pe Skype. În tot acest timp a trebuit să-şi imagineze 17 piese unice şi 3.000 de extensii care să permită mularea rochiei pe corp. Următorul pas a fost să lucreze cu un studio de design 3D, pentru a imprima fiecare bucată înainte de a fi lăcuită cu negru. Rochia a fost decorată cu 13.000 de cristale negre Swarovski.
Cea mai mare provocare în crearea rochiei a fost lucrul cu materiale ce nu erau maleabile. „Pentru a reuşi, a trebuit să separăm materialul în componente individuale, astfel încât să poată arăta senzual. A trebuit să luăm acest material plastic, dur şi să îl facem flexibil, sexy şi mulat pe corp”, a spus Schmidt. „Curbura se schimbă mereu în funcţie de cum se mişcă ea. În ceea ce priveşte dificultatea rochiei, trebuie să-ţi imaginezi crearea unei piese vestimentare cu 3.000 de părţi unice, care se mişcă individual”, explică Francis.

Componentele sunt goale şi însumează doar 5 kilograme
Fiecare componentă este goală, permiţând rochiei să fie extrem de uşoară pentru mărimea sa, cu o greutate de doar 5 kilograme. În mod normal, Dita poartă articole de îmbrăcăminte de aproximativ 36 de kilograme. „Ne-am dorit, cu siguranţă, o formă exagerată. Când oamenii întreabă dacă este confortabilă, le spun: «Ei bine, îmi plac formele exagerate, iar corsetul este frumos şi strâns». Singurul aspect de care am fost îngrijorată a fost călcâiul meu, îmi era teamă să nu se blocheze în tiv, dar acest fapt nu s-a întâmplat”, recunoaşte actriţa.
Rochia a fost special concepută pentru formele sale senzuale. Scopul designerilor a fost acela de a crea o piesă vestimentară clasică, folosindu-se de tehnologia modernă. Mişcarea în rochie a fost creată folosind conceptul „Secţiunea de aur” al teoreticianului Fibonacci, a cărui formulă pentru frumuseţe se bazează pe matematică.
Designerul rochiei spune că aceasta nu va putea fi purtată de altă femeie în afară de Dita Von Teese, însă diva afirmă că ar dori să vadă şi alte femei încercând să o probeze.

• Prima rochie 3D este inspirată din teoria proporţiilor divine şi va fi prezentată de Swarovski, iar apoi va fi expusă într-o serie de muzee.