Main menu

header

de Cristina Cristache

Vergeturile se formează în stratul mijlociu al pielii, din cauza deficitului de colagen sau de vitamine precum vitamina C, fără de care colagenul nu se maturează, vitamina A sau E şi chiar din lipsa proteinelor, situaţie în care reţeaua de colagen se sensibilizează. Creşterile rapide, îngrăşatul şi slăbitul brusc sau sarcina rup legăturile din această reţea, formând astfel nişte pliuri în mezodermă. Cele recente au culoare roz-movaliu, pe când cele vechi apar ca nişte linii fine pe care nici bronzul nu le acoperă. Femeile de pe tot mapamondul le consideră inestetice şi caută remedii în farmacii, cabinete cosmetice şi chiar medicale. Cel mai ieftin însă le putem trata acasă, cu leacuri din grădina naturii!

Eficacitatea depinde de rapiditatea intervenţiei
Statisticile spun că vergeturile apar la aproximativ 90% dintre gravide, la 70% dintre adolescenţi şi la cel puţin 40% dintre sportivi. Tratamentele, fie ele chiar naturiste, sunt dedicate în special vergeturilor recente, cele de culoare roşu-mov. În acest caz, cea mai importantă este conduita alimentară. Pentru a scăpa din interior de vergeturi, alimentaţi-vă organismul cu multe fructe, în special citrice, legume fibroase, carne de peşte, ouă şi foarte multe lichide.

Combinaţi gălbenele cu tinctură de propolis
Efecte foarte bune puteţi obţine dintr-o cremă de gălbenele în care aţi adăugat tinctură de propolis. Amestecul se foloseşte seara, după duş, când se masează zonele afectate prin mişcări ferme, dar nu dure, deoarece vă puteţi leza ţesutul. Mai puteţi adăuga şi extract de aloe vera, plantă recunoscută pentru numeroasele sale beneficii. Cele mai eficace în acest caz sunt frunzele, pe care le puteţi utiliza şi în stare crudă. Altfel, puteţi încerca gelurile cu aloe. Această plantă trebuie folosită în mod regulat, de trei ori pe zi.

Mix de vitamine pentru refacerea epidermei
Amestecaţi şase linguri cu ulei de măsline cu şase linguri cu gel de aloe vera, patru fiole cu vitamina A, patru fiole cu vitamina E şi patru fiole cu elastină. Adăugaţi câteva picături de tinctură de propolis şi o jumătate de linguriţă cu cremă de gălbenele. Soluţia obţinută trebuie aplicată zilnic, printr-un masaj de minimum cinci minute, pe zonele afectate de vergeturi. Mai puteţi încerca şi combinaţia simplă doar din ulei de măsline şi elastină, cu care, la fel, se masează pielea afectată. Rezultatele vor fi remarcabile.

Răsfăţ cu avocado
Aprovizionaţi-vă cu un fruct de avocado, ulei de măsline extravirgin, o lămâie, capsule cu vitamina E şi vitamina A uleioasă, tinctură de rostopască şi gălbenele. Fructul de avocado se zdrobeşte bine, până când devine ca o pastă, peste care adăugaţi restul ingredientelor şi sucul de lămâie şi amestecaţi. Din tincturi veţi adăuga câteva picături, sucul de la o jumătate de lămâie, două capsule cu vitamina E şi zece picături de vitamina A uleioasă, precum şi ulei de măsline suficient cât să obţineţi o cremă. Se aplică local pe vergeturi în fiecare seară şi se menţine timp de 30 de minute.

Masajul cu lămâie exfoliază

Lămâia poate înlătura sau exfolia pielea moartă şi, în acelaşi timp, este stimulatoare pentru zona afectată de vergeturi. Tratamentul este simplu de urmat şi foarte eficient. Se taie aşadar o lămâie pe jumătate şi se masează zonele afectate, până când sucul intră în piele. Nu vă grăbiţi să faceţi duş, ci lăsaţi ingredientul miraculos să îşi facă treaba cel puţin cinci minute! După expirarea timpului îndepărtaţi sucul prin tamponare blândă, după care aplicaţi un ulei hrănitor de cacao sau de măsline.

Pont! Exerciţiile fizice pot contribui la retragerea vergeturilor.