Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Ideea masajului pe pat cu role de jad a luat naştere în Coreea, la iniţiativa unei firme producătoare de dispozitive medicale. Astfel a fost practic îmbinată medicina modernă şi cea orientală, jadul fiind considerat, încă din Antichitate, prima sursă de tratament împotriva diverselor afecţiuni. În plus, masajul pe pat de jad are şi rol estetic.

„Reaşază vertebrele în poziţia fiziologic corectă”
Jadul ajută la ameliorarea bolilor neurologice, întrucât are proprietăţi calmante şi antidepresive. De asemenea, e eficient în restabilirea circulaţiei sangvine şi e un înlocuitor ideal al compreselor calde în cazul unor probleme ale măduvei osoase. „Mecanismul de role de jad asamblat pe pat efectuează un masaj profund terapeutic pe toate zonele coloanei vertebrale: cervical, toracal, lombar, sacral şi coccigian, reaşezând vertebrele în poziţia fiziologic corectă. Aşadar, patul de jad este special conceput pentru masajul terapeutic al coloanei vertebrale. Şedinţele de masaj durează 60 de minute şi includ întinderea mecanică şi masarea coloanei printr-un sistem ingenios, ce duce la alinierea vertebrelor la forma lor fiziologică. Acesta relaxează muşchii şi tendoanele din jurul coloanei, eliberând presiunea şi deblocând rădăcinile nervoase”, ne-a spus Livia Tudor (foto), managing partner la Centrul Lit Therapy. De asemenea, masajul detensionează presiunea dintre vertebre şi discul intervertebral, care duce la dispariţia durerilor provocate de iritarea rădăcinilor nervilor ce ies din măduva spinării.

Diminuează ţesutul adipos
Numărul de şedinţe necesare pentru ameliorarea şi vindecarea diverselor afecţiuni diferă în funcţie de tipul bolii şi de capacitatea de reacţie a organismului. Unele persoane s-au vindecat după 10 şedinţe, în timp ce altele după 40. „Ora de tratament petrecută în centru se desfăşoară astfel: timp de 20 de minute persoana este aşezată pe pat, cu spatele pe o placă de rocă vulcanică din Turmaniu, care se încălzeşte la 50-70 de grade Celsius. Rolul acestei plăci este să încălzească muşchii spatelui şi să pregătească persoana pentru masajul pe mecanismul de role de jad. În acest timp, mecanismul de role de jad efectuează mişcări de-a lungul picioarelor. Apoi, timp de 40 de minute, persoana este aşezată pe pat cu spatele pe mecanismul de role de jad. În acest timp se poate beneficia şi de miostimulare. E vorba despre o centură ce se aşază pe abdomen şi coapse, pentru reducerea ţesutului adipos şi respectiv eliminarea toxinelor din organism”, ne-a mai spus reprezentanta Centrului Lit Therapy.

Reglează ciclul menstrual
Terapia pe patul de jad este recomandată în afecţiuni ale coloanei vertebrale (sciatică, spondiloză, lombosciatică, scolioză, reumatism, hernie de disc sau devierea coloanei vertebrale), dureri şi inflamaţii articulare, în caz de stres, migrene, ameţeli, insomnii, oboseală cronică, depresii, diabet, constipaţie, hemoroizi. De asemenea, este utilă în cazul tulburărilor endocrine (suprarenale, reglarea ciclului menstrual, tulburări de menopauză, disfuncţii sexuale), afecţiunilor circulatorii (hipo şi hipertensiune, ateroscleroză, mâini şi picioare reci, dureri de picioare, afecţiuni cardiovasculare) sau afecţiuni digestive ori probleme hepatice.

„Pietrele netezesc pielea şi relaxează”
La fel ca patul de jad, şi piatra are multiple beneficii. În diverse cărţi medicale tipărite în Orient, jadul este descris ca piatra care vindecă organe afectate şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, cu efect benefic asupra ţesuturilor. Plăci de jad se aplicau pe corp în locuri cu dureri cauzate de lovituri, reumatism. „Jadul este capabil să trateze procese inflamatorii din organism şi să vindece problemele aparatului locomotor cu dureri pronunţate. Tot în Antichitate, medicii foloseau pulbere de jad la fabricarea medicamentelor. Se ştia că jadul ajută la problemele rinichilor şi ale căilor urinare, stomacului şi colonului. Piatra de jad este un mijloc perfect pentru tratarea durerilor de cap, ameţelilor, aterosclerozei, ictusului şi problemelor ochilor. Reduce durerile dentare, renale, îmbunătăţeşte activitatea cardiovasculară şi sistemul urogenital. Pentru femeile însărcinate era recomandat să poarte articole din jad pe burtă, pentru uşurarea naşterii, iar mărgelele şi brăţările din jad tratau insomnia”, ne-a spus Livia Tudor. În plus, pietrele nu sunt folosite doar în scop terapeutic, ci şi estetic. „În prezent, în multe ţări din lume se folosesc bile de jad pentru masajul corpului şi al feţei, întrucât acesta are proprietatea de a netezi pielea. Aşa se explică de ce cosmeticienele aplică pe faţă măşti de jad la sfârşitul tratamentului facial. Acestea sunt recomandate atât pentru relaxarea tenului, cât şi pentru îndepărtarea oboselii ochilor şi relaxarea lor”, a mai spus specialista.

• Este recomandat tuturor, atât bărbaţilor, cât şi femeilor şi copiilor peste 3 ani.

„Măştile pe bază de pietre de jad sunt recomandate atât pentru relaxarea tenului, cât şi pentru îndepărtarea oboselii ochilor şi relaxarea lor“

Atenţie! Masajul e contraindicat în cazul persoanelor cu intervenţii chirurgicale sau fracturi mai recente de un an pe coloana vertebrală şi celor care suferă de osteoporoză avansată.