Main menu

header

de Anda Postolache

Anumite alimente deţin secretul unghiilor perfecte şi al podoabei capilare de invidiat. Acestea conţin exact substanţele necesare pentru ca orice persoană să fie sănătoasă şi să radieze de frumuseţe.

Vitamina B7 este cheia
Degeaba veţi folosi lacuri, oje speciale ori creme de tot felul, care vă dau iluzia că aveţi unghii deosebite, dacă alimentaţia dumneavoastră are anumite carenţe. După cum se ştie, sănătatea vine din interior, de aceea, atenţie la ceea ce mâncaţi! În primul rând, alimentaţia bogată în legume şi fructe consumate crude este ideală. În felul acesta veţi asigura aportul zilnic de vitamine, minerale şi enzime de care are nevoie ţesutul cheratinos.
Cercetările ştiinţifice au scos la iveală faptul că adevărata sănătate a unghiilor vine din consumul frecvent de vitamina B7 (biotină). Femeile au nevoie de aproximativ 250 micrograme de vitamina B7 pe zi, iar bărbaţii, de circa 300 micrograme. Ea se găseşte în următoarele alimente: drojdie de bere, melasă, tărâţe, untură de peşte, ficat, faină de soia, gălbenuş, nuci, arahide, sardine, migdale, ciuperci, orez brun, cereale integrale, spanac, crabi, şuncă, morcovi, roşii, brânză de burduf.

Beţi un iaurt pe zi
Este foarte important şi consumul adecvat de apă şi alte lichide. Este bine de ştiut că broccoli şi ceapa, fiind bogate în sulf şi siliciu, sunt deosebit de benefice pentru unghii. Laptele şi produsele lactate nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Un iaurt pe zi, dacă se poate de ţară, este ideal ca sursă de calciu, element care mai poate fi luat de organism şi din broccoli, tofu şi alune (de preferinţă crude).
De asemenea, nu trebuie să excludeţi din alimentaţie grăsimile bune, pe care le puteţi lua din uleiul de măsline, de struguri, de migdale şi din toate seminţele consumate neprăjite.

Petele albe apar de la lipsa de zinc

Petele albe de pe unghii sunt cauzate cel mai adesea de lipsa de zinc. Pe lângă consumul zilnic de cereale şi ficat de pasăre, puteţi trata unghia pătată cu o soluţie de bicarbonat de sodiu şi apă oxigenată. Pentru aceasta se amestecă o lingură cu apă oxigenată cu o lingură cu bicarbonat de sodiu, iar pasta obţinută se aplică pe unghie. Se lasă câteva minute să acţioneze. După clătirea mâinilor, unghiile se ung cu ulei de măsline. Petele albe mai pot fi remediate folosind şi metoda următoare: trei linguriţe cu apă de trandafiri, o linguriţă cu glicerină şi una cu zeamă de lămâie se amestescă şi se ung zilnic locurile afectate.

• Dacă aveţi probleme cu exfolierea unghiilor şi cu existenţa unor pete albe sau dungi pe unghii, trebuie să aveţi în alimentaţie lăptişor de matcă, spirulină sau alge marine, care sunt bogate în compuşi ai siliciului, zinc şi complexul de vitamine B