Main menu

header

19-08-1de Gabriela Niculescu

- Afecţiunile tipurilor de ten şi remediile specifice

Fiecare tip de piele are avantajele şi dezavantajele sale, aşa cum afecţiunile tenului diferă de la o persoană la alta. Cum de-a lungul vieţii ne lovim de multe probleme inestetice, am cerut sfatul specialistei în dermato-farmacie şi cosmetologie Iulia Preda (foto). Ea ne-a oferit remedii naturiste pentru tenul uscat, gras, pentru pielea iritată şi cea cuperotică, dar şi pentru acnee şi pori negri.

Pielea uscată se poate hidrata cu ulei de măsline
Medicii şi cosmeticienii recomandă de foarte multe ori uleiul de măsline pentru îngrijirea pielii, în special a celei uscate. După fiecare duş, înainte de a îndepărta apa de pe corp cu ajutorul prosopului, masaţi toată suprafaţa corpului cu ulei extravirgin de măsline. Acesta hidratează şi catifelează pielea, oferindu-i, în acelaşi timp, şi elasticitate. Dacă doriţi, puteţi adăuga în acesta câteva picături de ulei esenţial de trandafiri, mentă sau lăcrămioare, pentru parfum, energizare sau relaxare.

Iaurtul exfoliază datorită acidului lactic
Iaurtul, papaya şi dovleacul sunt eficiente şi pentru îngrijirea şi înfrumuseţarea pielii dumneavoastră. În special, iaurtul oferă pielii o hidratare uşoară, dar şi multe vitamine şi minerale. În plus, acesta are o acţiune de exfoliere uşoară, eliminând astfel straturile uscate, lăsând pielea liberă şi relaxată să respire. Deşi nu are particule abrazive, iaurtul are acţiune exfoliantă datorită acidului lactic. De asemenea, enzimele conţinute de dovleac sunt foarte hrănitoare pentru piele, la fel ca şi cele din papaya. Daţi pe răzătoarea fină o cantitate moderată din aceste două alimente (cantitatea trebuie să fie în funcţie de porţiunea de piele pe care vreţi să o răsfăţaţi) şi amestecaţi rezultatul cu jumătate de linguriţă cu scorţişoară. Aplicaţi acest amestec pe piele, masaţi bine cu mişcări circulare, iar după ce lăsaţi masca să acţioneze timp de cinci minute îndepărtaţi-o cu apă caldă.

Tenul gras îmbătrâneşte mai greu
Dacă aveţi pielea uleioasă înseamnă că glandele sebacee pompează mai multă substanţă decât ar fi nevoie în mod normal pentru a vă proteja tenul. Astfel, se poate ajunge la acnee. Partea bună este că un astfel de ten îmbătrâneşte mai lent şi mai frumos, apărând mai puţine riduri decât în cazul unui ten normal sau uscat. Asta nu înseamnă însă că nu are nevoie de multă atenţie, căci în permanenţă trebuie să ţineţi porii curaţi, să îndepărtaţi celulele moarte, având în permanenţă grijă să nu exfoliaţi prea mult, căci asta v-ar putea irita, şi epiderma ar putea începe să producă ulei în cantitate mai mare.

Tinctura de hamamelis strânge porii dilataţi
După ce vă spălaţi bine pe faţă, creaţi-vă propriul tonifiant. Înmuiaţi un şerveţel de bumbac în tinctură de hamamelis, pe care o găsiţi la plafar, şi aplicaţi pe faţă de două ori pe zi, timp de două sau de trei săptămâni. După a treia săptămână folosiţi metoda doar o dată pe zi. Această plantă conţine tanine, care au un efect astringent şi strâng porii pe măsură ce se usucă.
Coada-şoricelului, menta şi salvia sunt şi ele bune. Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi o lingură cu acestea într-o cană, după care să acoperiţi cu apă caldă şi să lăsaţi pentru 30 de minute. Filtraţi apoi lichidul şi după răcire vă spălaţi cu el pe faţă. Dacă îl ţineţi în frigider, îl puteţi folosi mai multe zile.

De iritaţii suferă şi bărbaţii
Multe femei suferă cel puţin o dată în viaţă de un episod în care pielea este foarte sensibilă, iritată şi le este ruşine să se afişeze în public fără „tone” de machiaj. Asta nu se întâmplă neapărat doar în cazul sexului slab, căci şi bărbaţii pot fi la fel de ghinionişti. Această sensibilitate este adesea însoţită de acnee, un exces de sebum sau, dimpotrivă, lipsa acestuia. Acneea este o problemă care afectează în principal adolescenţii, dar şi la maturitate ea se poate dovedi destul de nesuferită.

Scorţişoara este antiseptică
Iulia Preda ne-a dat şi o veste foarte bună, pe lângă soluţiile salvatoare: „Tratamentele preparate acasă sunt mai eficiente”. Amestecaţi o lingură cu miere cu puţină pudră de scorţişoară, aplicaţi amestecul pe o bucată mică de piele şi aşteptaţi puţin, pentru a verifica dacă nu apare vreo reacţie alergică. Dacă totul este în ordine, aplicaţi pe întreaga suprafaţă afectată, lăsând să acţioneze 15 minute, după care curăţaţi cu apă călduţă. Atât mierea, cât şi scorţişoara sunt antiseptice, astfel încât luptă cu infecţia şi curăţă porii.
Nu mulţi oameni ştiu că şi pasta de dinţi este bună în caz de acnee. Aplicaţi exact în zona afectată şi lăsaţi să acţioneze peste noapte, curăţând dimineaţa. În majoritatea cazurilor se va observa o ameliorare până dimineaţa. Totuşi, aveţi grijă să nu utilizaţi pastă de dinţi cu efecte de albire, căci aceasta ar putea irita pielea.

Săpunul, interzis pentru faţa cuperotică
Cel mai eficient tratament pentru cuperoză (pete roşii) este cel recomandat de medicul dermatolog, în funcţie de stadiul afecţiunii. Acesta poate consta în aplicaţii locale de creme antibacteriene şi loţiuni antiinflamatoare, administrarea de antibiotice, microdermabraziunea şi alte procedee pentru îndepărtarea vinişoarelor şi vaselor dilatate, precum tratamentul cu laser, cu lumina intens pulsată sau electrocoagularea.
Pe lângă acestea, îngrijirea adecvată tenului cuperotic şi respectarea unui regim igienico-dietetic sunt absolut necesare. Zilnic, curăţaţi faţa cu apă călduţă, la temperatura camerei, folosind o loţiune emolientă special concepută pentru tipul dumneavoastră de ten. Evitaţi săpunul, soluţiile astrigente sau care conţin alcool, cremele grase şi folosiţi produse de machiaj neiritante, recomandate de medicul dermatolog.

Caisele îndepărtează acneea şi punctele negre

Tenul acneic şi cu puncte negre poate fi tratat cu ajutorul unei măşti din caise bine coapte. Se înlătură sâmburele şi se zdrobesc bine, după care se aşază pe faţă. După 30 de minute se curăţă şi se spală cu o infuzie de muşeţel. Aceasta tonifică pielea şi favorizează scoaterea punctelor negre. Foarte util în această afecţiune este şi decoctul din teci de caise verzi. Se fierb 30 de minute, se lasă să se răcească până ajung călduţe, se strecoară, se şterge faţa cu soluţia obţinută, apoi se pun comprese folosindu-se un tifon.

• Remediile antiacneice din farmacii sunt, în general, scumpe şi destul de agresive pentru piele.

Aplicaţi comprese cu efect de decongestionare

Pentru eliminarea roşeţii pielii se vor pune, de trei ori pe zi, timp de 15 minute, comprese cu efect de decongestionare a feţei, cu infuzie obţinută dintr-o linguriţă cu plantă (trei-fraţi-pătaţi, flori de lavandă, nalbă mare, muşeţel, rozmarin, flori de gălbenele) la 250 ml de apă fierbinte, care se lasă la infuzat 10-15 minute, sau cu decoct de fructe de măceş. Se mai pot folosi apa de trandafiri sau din flori de portocal şi un amestec din suc de ceapă şi ulei de măsline, în părţi egale. Săptămânal se pot pune cataplasme cu pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt.