Main menu

header

de Gabriela Bunea

Aproape toate femeile au celulită, aspectul de coajă de portocală afectând atât persoanele mai corpolente, cât şi pe cele „trase prin inel”. Cremele anticelulitice pot da rezultate, însă acestea pot fi mai eficiente dacă adoptaţi şi o alimentaţie adecvată. Iată ce alimente trebuie să consumaţi şi de ce alimente trebuie să vă feriţi pentru a evita apariţia celulitei.

Tăiaţi din calorii
Celulita „terorizează” tot mai multe femei încă de la vârsta de 30 de ani. Nu este nevoie de o dietă anume pentru a scăpa de ea, ci de alimente care, dacă sunt combinate cu tratamente corporale şi puţină mişcare, duc la eliminarea şi la prevenirea „cojii de portocală”.
Aşadar, pentru a trata cu adevărat celulita, în meniul zilnic trebuie să includeţi numai alimente sănătoase şi, nu în ultimul rând, trebuie să tăiaţi din calorii. Apoi, trebuie să eliminaţi retenţia de urină, deoarece excesul de lichid în organism va duce la acumularea depozitelor de grăsime, acestea fiind principala cauză pentru care femeile slabe au celulită. Pentru eliminarea şi tratamentul celulitei trebuie să reduceţi şi toxinele din organism.

Nucile, cele mai bune grăsimi
La micul dejun, cerealele care conţin ovăz sunt cele mai indicate. Acestea ajută metabolismul şi au un conţinut bogat de antioxidanţi, utili în tratamentul celulitei.
Când vine vorba despre grăsimi naturale, nucile ocupă un loc de frunte în top. Unul, doi pumni plini cu miezuri de nucă sunt suficienţi pentru a vă alimenta cu grăsimi sănătoase, mononesaturate în timpul gustării dintre mese. Acestea sunt bune şi pentru inimă, dar şi împotriva celulitei. În plus, conţin şi proteine.
La masa de prânz sunt indicate proteinele obţinute din peşte proaspăt preparat la cuptor sau la grătar, carne de pui fără piele sau fasole, deoarece acestea conţin aminoacizi care luptă împotriva retenţiei de lichide. Totodată, şi uleiul de peşte este o sursă bogată de proteine, dar mai conţine şi grăsimi esenţiale care hidratează pielea, astfel că celulita nu va mai fi atât de vizibilă.
Şi proteinele din ouă sunt benefice împotriva celulitei. În plus, ouăle sunt bogate şi în substanţe detoxificante.

Fructe şi legume în fiecare zi
Consumul de fructe şi legume proaspete poate duce la eliminarea semnificativă a aspectului de „coajă de portocală”. Aceste remedii naturiste împotriva radicalilor liberi îmbunătăţesc aspectul pielii. Fructele şi legumele ajută la eliminarea toxinelor, care favorizează celulita, iar cu cât vegetalele din farfurie sunt mai închise la culoare, cu atât conţin mai mulţi antioxidanţi. Cele mai bune fructe şi legume care conţin şi substanţe nutritive sunt: grepfrutul, mandarinele, portocalele, mango, ananasul, avocado, bananele, căpşunile, murele, zmeura, afinele, coacăzele negre, vişinele, merele, pepenele verde, ardeiul gras, vinetele, ceapa, spanacul, roşiile, varza, morcovii, sfecla roşie, algele marine şi mărarul.
Totodată, fasolea verde, mazărea, broccoli şi soia sunt o sursă bogată de fibre, potasiu şi magneziu, nutrienţi benefici în tratarea celulitei. În plus, castraveţii, sparanghelul sau ţelina au acţiune diuretică, eliminând apa din ţesuturi.
E dovedit faptul că scorţişoara este esenţială atunci când se doreşte reducerea celulitei. Prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi prin stimularea eliminării anumitor toxine, scorţişoara este cel mai activ ingredient al unei diete anticelulită.

Faceţi sport!
Un meniu zilnic care ajută la tratarea celulitei trebuie să cuprindă cel puţin cinci porţii de legume şi fructe proaspete, cereale integrale bogate în fibre, produse lactate cu procent mic de grăsime, precum şi alimente bogate în acizi graşi esenţiali (peşte gras, ulei de măsline extravirgin, avocado, nuci şi migdale. Nu uitaţi nici de cei doi litri de apă plată pe care trebuie să-i beţi zilnic. De mare ajutor sunt şi ceaiurile de plante, precum cel de mentă, ceaiul verde, ceaiul de portocale sau ceaiul special anticelulită. În plus, sportul poate reduce celulita - dimineaţa şi seara sunt recomandate gimnastica, plimbările sau mersul pe bicicletă.

• Păstraţi-vă greutatea constantă - îngrăşările sau slăbirile repetate favorizează apariţia celulitei.

Ce nu aveţi voie

Evitaţi consumul de alimente cu un conţinut bogat de grăsimi şi zahărul. Trebuie să vă feriţi şi de consumul de alimente prăjite, al celor care conţin conservanţi sau aditivi alimentari, precum şi de fast-food. Totodată, consumul de alcool, cafea sau băuturi carbogazoase, dar şi proteinele de origine animală pot favoriza sau pot agrava celulita. Astfel, carnea de porc, carnea roşie, mezelurile, brânza topită, conservele, peştele sărat, marinat sau afumat, sosurile condimentate, maioneza, frişca, smântâna, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiţii şi ciocolata sunt total interzise în dieta anticelulită. Nu în ultimul rând, renunţaţi la sarea şi la condimentele pe care le-aţi introdus până acum în preparatele culinare. Acestea favorizează retenţia de lichide în organism şi pot duce la o circulaţie sangvină deficitară. Nu uitaţi! Şi fumatul creşte riscul de apariţie a celulitei, în principal din cauza faptului că poate provoca deteriorarea vaselor mici de sânge şi, de asemenea, circulaţia deficitară a sângelui.

Ponturi!
- Beţi de trei ori pe zi câte un pahar cu apă fierbinte înainte de mesele principale;
- Faceţi zilnic duşuri alternative, practicând în acelaşi timp masajul pe zonele afectate;
- Evitaţi să staţi frecvent pe scaun cu picioarele unul peste celălalt, deoarece circulaţia sângelui va fi deficitară, iar celulita se va accentua.