Main menu

header

de Elena Nedelcu

Pe perioada iernii, firele de păr au nevoie de o atenţie deosebită. Trebuie să-i oferiţi mai multă îngrijire, hidratare şi mineralizare faţă de obicei, deoarece se confruntă cu intemperiile specifice sezonului rece, este turtit de căciulă şi electrizat de pulover. Pentru a rezista tuturor schimbărilor de vreme, stil şi culoare, trebuie să învăţaţi cum să-l protejaţi. În ajutor vă vin întotdeauna tratamentele naturiste, care au cele mai bune rezultate, sunt ieftine şi uşor de preparat.

Feriţi-l de frig
Problema părului uscat este cea mai des întâlnită iarna. Frigul şi slaba hidratare atât internă, cât şi externă sunt principalii factori care usucă şi fragilizează firele de păr. Din fericire, problema nu este definitivă şi poate fi rezolvată prin aplicarea unor măşti hidratante. Încercaţi o mască din două gălbenuşuri, două linguriţe cu miere, o linguriţă cu ulei de măsline, o linguriţă cu maioneză sau iaurt. Amestecaţi totul foarte bine şi aplicaţi pe părul uscat, acoperind cu o folie de plastic. Staţi aşa 30 minute, după care clătiţi bine şi şamponaţi.
Această mască poate fi preparată în mai multe variante. Gălbenuşul îl puteţi combina cu ulei de măsline şi cu 10 picături tinctură de propolis. Pentru a-i da consistenţă, dar şi pentru a o uniformiza mai uşor, adăugaţi la mască puţin balsam. O altă variantă este masca din 150 ml bere şi două gălbenuşuri amestecate până când se obţine o soluţie omogenă şi aplicate pe toată lungimea părului. Acoperiţi ca şi în celelalte cazuri cu o folie de plastic şi menţineţi masca timp de 30 minute, clătind cu apă călduţă la sfârşit.
Mai puteţi încerca masca hidratantă din 500 grame praf de cedru, două gălbenuşuri şi câteva picături de lămâie. Masaţi scalpul cu acest amestec şi lăsaţi să acţioneze vreo 15 minute. Şamponaţi şi clătiţi. Repetaţi tratamentul o dată pe săptămână, timp de trei luni.
Pe lângă măştile hidratante pe bază de gălbenuş, este recomandat şi un şampon natural, făcut în casă. Acesta poate fi preparat tot din două-trei gălbenuşuri, amestecate cu 30 ml rom şi 10 ml ulei de ricin. Cu această soluţie frecţionaţi pielea capului şi lăsaţi un sfert de oră, apoi clătiţi bine cu apă în care aţi adăugat puţin oţet.

Argila verde dă volum
Iarna părul se turteşte sub căciulă, devine mai subţire şi lipsit de volum şi se încurcă mai des. Puteţi evita toate aceste neplăceri şi vă puteţi ajuta părul să devină mai puternic cu o mască din 50 grame argilă verde, 5 picături ulei de cimbrişor şi două linguriţe cu ulei de măsline. Amestecul se aplică pe toată lungimea firelor de păr, insistând la rădăcină. Menţineţi 20 minute, după care clătiţi bine cu apă, iar la final cu o infuzie preparată din frunze de tei, flori de muşeţel şi urzică. Repetaţi procedura o dată pe săptămână.
Dacă intenţionaţi să vă schimbaţi coafura şi să vă faceţi permanent, trebuie să vă pregătiţi în prealabil firele de păr pentru această modificare chimică. Înainte cu trei săptămâni aplicaţi următorul tratament: două linguri cu ulei de măsline sau ulei de ricin, două linguri cu miere şi un gălbenuş. Masca se întinde pe părul spălat şi se ţine timp de 15 minute, acoperind capul cu o pungă şi un prosop. Cu ajutorul uscătorului de păr încălziţi în permanenţă prosopul. La final spălaţi părul normal şi repetaţi tratamentul la fiecare trei zile. Evitaţi uscarea cu foenul şi folosiţi balsam după fiecare spălare.

Vitamina C combate căderea firelor
O altă problemă des întâlnită iarna este căderea părului, cauzată de aportul scăzut de vitamine şi de aminoacizi, dar şi de perioada normală când firele vechi fac loc celor noi. Pentru întreţinere folosiţi un amestec din două linguri cu ulei de măsline, un gălbenuş şi o fiolă de vitamina C. Întindeţi masca pe părul uscat, acoperiţi cu o pungă şi rămâneţi aşa 45 de minute. Clătiţi bine, iar la final folosiţi o infuzie din frunze de nuc şi urzică.
Preparaţi-vă singuri o tinctură din ardei iute, cu care ulterior o să vă masaţi scalpul, pentru a combate căderea părului. Umpleţi un sfert de borcat cu ardei iute tocat mărunt şi turnaţi alcool de 70 grade până se umple. Lăsaţi la macerat timp de 12 zile, apoi strecuraţi şi turnaţi tinctura într-o sticlă închisă la culoare. Masaţi-vă pielea capului cu o soluţie obţinută dintr-o linguriţă cu tinctură de ardei iute şi trei linguriţe cu apă, o dată pe zi, timp de zece minute. Clătiţi abia după câteva ore. Tinctura pune sângele în mişcare şi intensifică metabolismul local, ceea ce va duce la creşterea şi la îndesirea părului. Aveţi grijă cum folosiţi tinctura, deoarece aceasta produce o senzaţie de arsură la nivelul scalpului! Dacă sunteţi alergici la ardei iute, aveţi pielea capului sensibilă sau apar inflamaţii după câteva zile de tratament, mai bine renunţaţi şi folosiţi alte măşti.

Strălucire naturală cu decoct din cimbru
Chiar dacă este iarnă şi vă expuneţi mai puţin podoaba capilară, părul nu trebuie să-şi piardă din strălucire. Pentru aceasta aveţi nevoie de o soluţie naturală, bazată pe cimbru. Această plantă poate fi folosită în prepararea unui şampon ce va da luciu părului. Luaţi doi pumni cu cimbru proaspăt (sau două linguri cu cimbru uscat) şi puneţi-i în 250 ml apă clocotită. Lăsaţi să fiarbă aproximativ zece minute, daţi la o parte, iar după ce s-a răcit amestecaţi un gălbenuş cu două linguri cu decoct. Aplicaţi şamponul pe păr, masaţi bine şi clătiţi cu apă caldă după zece minute.
Strălucirea naturală a părului poate fi obţinută şi cu iaurt omogenizat cu suc de lămâie. Într-un bol turnaţi un iaurt normal şi zeama de la o lămâie. Spălaţi-vă părul în apă caldă şi întindeţi amestecul pe tot firul de păr, în mod egal, cu ajutorul unui pieptene sau cu degetele. Lăsaţi timp de 20 minute şi clătiţi cu apă .

• Nu folosiţi uscătorul de păr, placa sau ondulatorul, pentru că riscaţi să anulaţi efectul de strălucire obţinut, tundeţi vârfurile o dată la două-trei luni şi aplicaţi măşti hrănitoare săptămânal.
• După fiecare şamponare şi clătire este indicat să turnaţi pe păr o infuzie călduţă din frunze de nuc şi urzică şi să masaţi bine scalpul.