Main menu

header

 

de Cătălina Tăgârţă

Părul dezordonat reprezintă o problemă pentru multe femei. Chiar dacă îl tund şi îl vopsesc aşa cum le place, la două-trei zile după vizita la coafor podoaba capilară e din nou răvăşită şi parcă nu mai vrea să ia nicio formă. Şi cum multe doamne nu au timp, dar nici bani pentru a merge foarte des la salon, e bine să aibă acasă „armele” necesare pentru a realiza rapid o coafură drăguţă.

Patru bigudiuri sunt suficiente pentru volum
Pentru serviciu sau o ieşire la cumpărături e ideal să prindeţi părul în coadă, să faceţi un coc rapid sau să-l lăsaţi pur şi simplu desfăcut. Dar nu prea dezordonat! De aceea e bine să aveţi mereu la îndemână o perie potrivită, din acelea cum au hair-stylistele la coafor. Împreună cu un foehn nici foarte puternic, dar nici prea „blând”, puteţi face minuni. În primul rând aveţi grijă ca părul să nu stea pleoştit ori lins de cap (folosiţi peria în acest sens), iar dacă mai aveţi timp şi chef puteţi întoarce puţin vârfurile. Dacă nu aveţi timp pentru niciuna dintre cele două operaţiuni puteţi face rost de trei-patru bigudiuri potrivite, din acelea care se desfac uşor, şi să le puneţi dimineaţa, imediat după ce vă treziţi (după pieptănare): unul la breton, câte unul în laterale şi unul în creştet, ca să daţi puţin volum podoabei capilare. Nu vă ia mai mult de două-trei minute ca să le montaţi şi e suficient să le ţineţi o jumătate de oră, timp în care puteţi merge la duş, să vă îmbrăcaţi sau să serviţi micul dejun. La sfârşit doar le scoateţi, aşezaţi părul puţin cu mâna şi sunteţi gata de plecare.

Coc din coadă împletită-n spic
Cine vrea să fie şic, dar să se pregătească şi rapid şi e stângace în a folosi peria de păr e bine să ştie că se poartă codiţele împletite. Aşadar, fie se împleteşte tot părul, fie se lasă desfăcut şi se împletesc doar una-două şuviţe subţiri, pe care fie le lăsăm libere, fie le vom prinde la spate, ca prinţesele. De asemenea, o coafură la îndemână, care merge chiar şi pentru o petrecere, e următoarea: se împleteşte părul în spic, pornind de sus, de lângă breton, dar să nu fie strâns foarte tare. Când se ajunge jos se prinde vârful cozii cu un elastic foarte fin şi micuţ, apoi se bagă sub spic şi se va obţine un fel de coc împletit. După ce se ascunde codiţa şi se fixează cu câteva agrafe se trage foarte uşor de şuviţele din spic, încercând să se ridice puţin părul, dar fără a-l deranja. Apoi se aranjează bretonul şi sunteţi gata.

Masajul scalpului îndepărtează celulele moarte
Pentru a avea părul sănătos e necesar să se maseze cu regularitate scalpul, pentru a îndepărta celulele moarte de la suprafaţa pielii. În plus, în acest fel e stimulată şi circulaţia sangvină, ceea ce conferă o stare de bine. Pentru detoxificare se poate folosi la masaj pudră de grâu verde în amestec cu puţină apă, după care se clăteşte bine. Apoi, uleiul de jojoba hidratează şi are proprietăţi antimicrobiene. Când vine vorba despre îngrijire nu trebuie uitate balsamul şi măştile, dar şi alimentaţia joacă un rol important. De exemplu, legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de vitamine (în special A şi C), dar şi minerale (precum calciu şi fier), care sunt esenţiale pentru sănătatea părului şi a scalpului.

• Ar fi ideal ca, din când în când, să folosiţi un ser pentru vârfuri, iar dacă nu aveţi aşa ceva puteţi apela la uleiul de in presat la rece sau la cel de măsline, din care puteţi face o mască în timpul spălării.