Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Aveţi buzele uscate, părul nu mai arată ca şi cel al unei dive hollywoodiene, iar pielea şi-a pierdut aspectul sănătos? Nu vă mai faceţi griji. Banana, unul dintre cele mai vechi fructe de pe pământ, vă vine în ajutor. Rezultatele vor fi uimitoare.

Regenerează podoaba capilară
Originare din Asia de Sud, bananele conţin numeroase substanţe nutritive, vitamine (A, B, C şi E), dar şi minerale extrem de importante organismului nostru (azot, fosfor, fier, cobalt, magneziu, zinc, potasiu, sodiu, crom şi calciu), o cantitate semnificativă de zahăr şi un lucru eficient pentru metabolism şi un aminoacid esenţial: triptofanul.
Galbenele banane sunt un remediu excelent în căderea părului, dar şi în regenerarea acestuia. Pentru părul uscat aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un gălbenuş, o banană coaptă, două linguri cu smântână şi o linguriţă cu miere. Mod de preparare: se cojeşte banana, se pune într-un bol, apoi se pasează cu furculiţa. Se adaugă gălbenuşul, smântâna şi mierea, se amestecă bine, apoi se aplică masca pe păr înainte de spălare. Se acoperă cu un prosop cald, se ţine 40 de minute, apoi se spală părul. Va deveni strălucitor.
Persoanele care au părul gras trebuie să folosească o mască realizată dintr-o banană coaptă şi două linguri cu suc de lămâie. Mod de preparare: banana se pisează, până se obţine o pastă, împreună cu coaja de banană, care ulterior se dă prin maşina de tocat. Se adaugă sucul de lămâie, se amestecă bine, apoi se aplică pe scalp. Se acoperă părul cu o folie de plastic şi se stă o jumătate de oră. La final, părul va deveni catifelat.
Pentru părul deteriorat e indicat să folosiţi o mască dintr-o banană foarte coaptă, trei linguri cu maioneză şi o linguriţă cu ulei de măsline. Din banană se obţine un piure fin cu ajutorul unui blender, se adaugă maioneza, uleiul de măsline şi se amestecă bine. Se întinde compoziţia pe păr şi se lasă aproximativ 20 de minute. La final se clăteşte părul cu apă călduţă. Să nu uităm nici de balsamul pentru păr, atât de necesar. Pentru a realiza un balsam de calitate aveţi nevoie de două banane coapte şi o jumătate de pahar cu miere. Bananele se pisează într-un bol până când se obţine o pastă. Se adaugă mierea şi se amestecă bine cu un mixer. Pasta obţinută se pune într-un recipient, peste care se toarnă apă. Se foloseşte înainte de spălare, în cantităţi mici.

Tratament pentru împrospătare
Multiplele substanţe prezente în banane fac ca aceste fructe să fie considerate foarte bune în tratarea problemelor tenului. O mască excelentă pentru tenul adolescenţilor se face dintr-o banană coaptă şi curăţată ce se aplică direct pe ten. După 20 minute se clăteşte cu apă călduţă. În felul acesta, bacteriile de pe faţă vor fi eliminate, iar vitamina B conţinută de fruct va calma şi în acelaşi timp va tonifia tenul.
Când semnele îmbătrânirii vă dau târcoale folosiţi următoarea mască: mărunţiţi o banană până ce o veţi transforma într-o pastă fină, adăugaţi o linguriţă cu miere şi amestecaţi. Se aplică uniform, pe toată faţa, se lasă 15 minute, apoi se clăteşte. Tenul va deveni neted şi catifelat, iar ridurile se vor estompa.
O mască exfoliantă excelentă se prepară astfel: pisaţi o banană, adăugaţi un sfert de cană cu zahăr brun, iar compoziţia obţinută întindeţi-o pe faţă, masând uşor. Lăsaţi să acţioneze cinci minute, apoi clătiţi cu apă.
Masca pe care v-o prezentăm în continuare este considerată una dintre cele mai eficiente pentru salvarea tenului dumneavoastră. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de banană şi avocado, care se vor curăţa şi se vor mărunţi. Adăugaţi trei linguriţe cu iaurt şi trei picături de vitamina E şi aplicaţi pe ten. Aşteptaţi 20 de minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Pentru un ten uscat amestecaţi un sfert de cană cu iaurt cu o linguriţă cu miere şi un sfert de banană. Compoziţia se aplică pe faţă şi pe gât, se va lăsa zece minute, apoi se va clăti.
Pentru piele flască sau mâncărimi se foloseşte o banană zdrobită amestecată cu iaurt. Se aplică pe faţă şi se lasă masca zece minute înainte de a o spăla.
Contra arsurilor solare sau degerăturilor se aplică o banană zdrobită. Se lasă să acţioneze câteva minute.

Tonică şi remineralizantă
O banană consumată zilnic vă va da energia de care aveţi nevoie prin conţinutul acesteia bogat în zaharuri şi fibre, vă va face mai optimişti, bananele având şi rolul de a reduce depresia, şi vă va asigura normalizarea circulaţiei tractului digestiv. Să nu uităm că bananele sunt excelente în tratarea ulcerului gastric, a colitei, a diareii şi a constipaţiei.

• Medicina tradiţională indiană consideră acest fruct drept unul de aur, un adevărat secret al naturii pentru menţinerea tinereţii.
• Banana nu suportă o temperatură mai scăzută de 12°C, deci nu trebuie păstrată niciodată în frigider.

Pont! Banana conţine şi acid folic (vitamina B9), indispensabil creierului, aşadar consumul frecvent previne scăderea memoriei şi apariţia tulburărilor psihice.