Main menu

header

de Daniela Anton

Albi, negri sau rozé, dulci, zemoşi şi parfumaţi, strugurii sunt printre cele mai apreciate fructe, indiferent de soi sau de zona de provenienţă. Datorită nenumăratelor proprietăţi curative, strugurii sunt recunoscuţi pentru efectele de revigorare şi de vitaminizare a organismului şi, nu în ultimul rând, pentru calităţile lor diuretice şi depurative. În plus, au efect antiîmbătrânire, elimină celulita şi dau strălucire părului. O dietă de struguri ajută la detoxificarea organismului, dar şi la reducerea efectelor presiunii arteriale ridicate, precum şi la alte probleme ale inimii.

Contribuie la scăderea în greutate
Strugurii conţin multă apă şi sunt foarte buni pentru sănătate. Aceste fructe ajută la scăderea în greutate, reduc riscul apariţiei cancerului şi a bolilor de inimă. Pieliţa boabelor de struguri este foarte bună, deoarece este hrănitoare şi distruge celulele canceroase din organism. Strugurii sunt bogaţi în săruri şi minerale: fier, fosfor, potasiu, calciu, vitamine precum B1, B2, iod, magneziu, fibre. Cei negri conţin o substanţă protectoare favorabilă vederii. În fiecare toamnă se recomandă pentru curăţarea colonului şi detoxificarea organismului o cură cu struguri timp de două zile.

Vă scapă de punctele negre
Strugurii au efecte şi în tratarea tenurilor îmbătrânite, prevenind apariţia ridurilor, şi sunt buni pentru persoanele care au probleme cu acneea. Folosiţi sucul proaspăt de struguri drept demachiant, care se potriveşte oricărui tip de ten. Dacă aveţi o piele cu pori mari şi cu uşoare dermatoze, aplicaţi o mască din cojile ce rămân de la stoarcerea strugurilor. Aceştia îi puteţi folosi şi sub formă de loţiune, deoarece tenul dumneavoastră va fi mai tonifiat şi deschis la culoare. Acest fruct poate fi folosit pentru îndepărtarea punctelor negre. De asemenea, pentru a menţine pielea tânără, puteţi să vă spălaţi pe faţă cu must. Lăsaţi să acţioneze zece minute, după care clătiţi faţa cu apă rece. Dacă vreţi să calmaţi o arsură, folosiţi o mască de struguri. Zdrobiţi într-un bol struguri albi şi adăugaţi o lingură cu miere. Spălaţi-vă pe faţă şi aplicaţi acest amestec pe pielea umedă. Lăsaţi să acţioneze zece minute şi apoi clătiţi.

Calmează pielea iritată
Polifenolii, acizii graşi polisaturaţi, au proprietăţi antioxidante, combat radicalii liberi, principalii factori ai îmbătrânirii şi ai apariţiei ridurilor, şi calmează pielea iritată. În acest ultim caz, strugurii pot fi utilizaţi în compresele aplicate direct pe zonele cu probleme, eliminându-li-se înainte coaja şi sâmburii. Pulpa din fruct se aplică în comprese pe zonele ridate şi se presează uşor timp de câteva zeci de minute. Proprietăţile antioxidante ale polifenolilor şi acizilor graşi polisaturaţi conţinuţi de struguri acţionează împotriva radicalilor liberi, vinovaţi de apariţia ridurilor şi îmbătrânirea dermei. Aceşti polifenoli acţionează direct la nivelul dermei, protejând şi regenerând fibrele de elastină şi colagen, netezind şi reparând pielea ridată şi iritată.

Măşti pentru îndepărtarea celulelor moarte
Măştile naturale din struguri ajută la oxigenarea tenului şi la dobândirea luminozităţii. Este necesar ca înainte de aplicarea măştii să se facă un peeling ca şi în cazul tratamentelor corporale, având rolul de îndepărtare a celulelor moarte şi de deschidere a porilor. Masca pentru corp din struguri se recomandă de trei ori pe săptămână, iar pentru faţă, o dată pe săptămână. Pentru o piele mai curată şi mai luminoasă amestecaţi un strugure mare roşu, lăsaţi-l într-un vas la fermentat câteva ore, apoi aplicaţi-l pe piele. Aşteptaţi să acţioneze timp de 20 de minute şi apoi clătiţi pielea cu apă călduţă.

Benefică pentru păr
Siliciul şi acidul fosforic pe care le conţin strugurii protejează firul de păr împotriva poluării sau a spălatului agresiv. Pentru a avea un păr mai strălucitor şi revitalizant folosiţi o mască din struguri. Vă trebuie o jumătate de banană, jumătate de avocado, un sfert de pepene galben, 6 boabe de struguri, o linguriţă cu iaurt şi o linguriţă cu ulei de măsline. Amestecaţi-le într-un blender, apoi masaţi-vă părul cu această compoziţie şi lăsaţi să acţioneze zece minute. După aceea clătiţi şi spălaţi-vă pe cap cu şampon.
Tot pentru podoaba capilară este indicat şi uleiul din sâmburi de struguri. În cazul firelor despicate sau arse, puteţi obţine o mască ideală amestecând acest produs cu un gălbenuş proaspăt. Pentru menţinerea supleţii şi strălucirii părului amestecaţi două linguri cu ulei din sâmburi de struguri cu zeama de la o lămâie şi aplicaţi cu ajutorul unui tampon pe toată lungimea părului. Lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră, după care spălaţi-vă ca de obicei. Tratamentul are eficacitate mai mare dacă părul este ud. Un tonic capilar eficient poate fi obţinut combinând următoarele elemente: 50 g ulei din sâmburi de struguri, 70 g alcool, 30 g apă distilată, 30 g flori de arnică (podbal) şi 20 g ulei esenţial de pin sau de mentă. Se lasă la macerat şapte zile, după care se strecoară şi se aplică pe părul uscat, insistând la rădăcini. Se lasă să acţioneze 30 de minute, după care se spală podoaba capilară. Pentru un efect sporit, puteţi adăuga în amestec şi 20 g de muşeţel pentru părul blond, frunză de nuc pentru părul castaniu sau brunet şi şofran pentru părul roşcat.

Uleiul, utilizat pentru masaj

Din sâmburii a diverse tipuri de struguri, în special soiuri pentru vin, se extrage un ulei sănătos, cu o aromă dulce, cu gust de nucă. Este incolor sau, uneori, are o tentă de galben sau verzui şi se utilizează şi în scopuri culinare, pentru sosuri de salate, dar şi pentru prevenirea anumitor boli. Reprezintă unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol antioxidant, contribuind la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi la scăderea nivelului colesterolului. Are un efect tonic şi revigorant asupra pielii, hidratând-o şi lăsând-o elastică, putând fi folosit în masajele corporale menite să relaxeze trupul. Avantajul folosirii acestui ulei pe piele este acela că se absoarbe rapid şi hidratează perfect. Este eficient şi în cazul celulitei. În acest sens se combină 40 g de sare grunjoasă, o linguriţă cu ulei de sâmburi de struguri şi sucul de la o lămâie, iar o dată pe săptămână se aplică pasta obţinută pe fese şi pe coapse cu ajutorul unei mănuşi de masaj, prin mişcări circulare. Se clăteşte cu apă rece.

• Pentru tenul uscat, o dată la trei zile, se masează obrajii, fruntea şi gâtul cu zeamă de struguri, deoarece are efecte de protecţie, menţine hidratarea şi împiedică formarea cutelor.