Main menu

header

de Cristina Cristache

Cine nu a avut, măcar o dată în viaţă, probleme cu pielea, cu unghiile sau cu părul? Şi cine nu a fost, în încercarea de a remedia aceste nemulţumiri, dezamăgit de tratamente care mai de care mai costisitoare şi „miraculoase”? Vă propunem o variantă mai simplă, sigură, ieftină şi la îndemână, ideală pentru a nu cădea în această capcană: unturile vegetale. Obţinute prin presare mecanică sau manuală pentru a păstra nealterate principiile active ale nucilor, sâmburilor sau seminţelor din care sunt obţinute, unturile protejează pielea de deshidratare şi de agresiunea factorilor externi, hrănesc şi regenerează pielea şi sunt o materie primă de excepţie în prepararea cosmeticelor naturale.

Untul de shea, hidratantul numărul 1
Untul de shea sau de karite este folosit în majoritatea cremelor hidratante şi antiîmbătrânire, inclusiv în unturi de corp şi balsamuri de buze. În forma sa pură are proprietăţi miraculoase: o cantitate foarte mare de vitamine A, E şi F şi o structură unică a acizilor graşi, care îl transformă într-un medicament şi în caz de psoriazis, dermatite, eczeme şi acnee. Untul de shea este eficient şi în tratarea pielii uscate a capului, putând fi folosit ca mască de păr, pentru hrănirea intensivă a acestuia. Atenţie însă atunci când îl procuraţi, deoarece o cremă cu unt de shea nu este acelaşi lucru cu untul de shea pur, acesta din urmă nu conţine niciun alt ingredient în afară de el însuşi.

Untul de cocos arde grăsimile
Cunoscut şi ca ulei de cocos, acest unt are beneficii atât când este folosit intern, cât şi extern. Introdus în alimentaţie, untul de cocos asigură organismului o bună funcţionare a sistemului digestiv. Specialiştii spun că duce la o scădere în greutate, deoarece reduce impactul alimentaţiei asupra pancreasului şi ajută la arderea intensă a grăsimilor. Conţinutul de antioxidanţi are rezultate uimitoare în vindecarea vânătăilor sau a rănilor, protejează tenul şi buzele de agresiunile exterioare şi poate fi folosit pe post de film protector şi hrănitor pentru dermă, dar şi ca demachiant. Masajul regulat al scalpului cu ulei de cocos înlătură mătreaţa, întăreşte firele de păr, le repară şi le redau vitalitatea şi strălucirea. Doamnele care îşi doresc o piele mai albă, mai ales în zona coatelor şi a genunchilor, pot folosi un amestec din unt de cocos cu zeamă de lămâie.

Untul de mango - terapie antirid
Acest unt are proprietăţi foarte asemănătoare cu untul de shea, însă are textură mai plăcută, fiind un excelent hidratant. Conţine o cantitate semnificativă de vitamine, antioxidanţi şi acizi graşi, are uşoare proprietăţi antibacteriene şi antifungice, uşurează şi vindecă simptomele de dermatită şi eczema, reducând în acelaşi timp mâncărimea, inflamaţia şi alergiile pielii. Medicii dermatologi îl mai recomandă pentru terapiile antirid, chiar şi în cazul îmbătrânirii premature a tenului, pentru vindecarea pielii afectate de erupţii şi descuamări, dar şi pentru întărirea cuticulelor fragile şi a firului de păr.

Untul de cafea acţionează contra celulitei
Terapia cu fructul arborelui de cafea este una dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de celulită şi de grăsime. Proprietăţile cafeinei, responsabilă pentru efectul stimulant şi anticelulitic, sunt intens utilizate in industria cosmetică şi farmaceutică. Aceasta îmbunătăţeşte microcirculaţia, accelerează metabolismul şi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism. La fel de binefăcător este şi un alt element din seminţele de cafea: acidul fenol chronogenic. Acesta neutralizează radicalii liberi ce sunt responsabili de procesele de îmbătrânire a pielii, de aceea cafeaua pură curăţă şi reîmprospătează pielea. În plus, extractele de cafea acţionează precum nişte filtre naturale UV, protejând pielea de radiaţiile dăunătoare.

Untul de cupuacu redă fermitatea pielii
Cupuacu este un arbore pitic, înrudit cu arborele de cacao, originar din Pădurea Amazoniană a Americii de Sud. Fructul conţine în mijloc delicioasele seminţe din care se face ciocolata fără cofeină. Este deosebit de hidratant, calmant, regenerează şi redă fermitatea pielii, are o foarte mare capacitate de reţinere a apei în epidermă, „umple” ridurile, are un puternic efect antioxidant, protejează pielea contra radicalilor liberi şi regenerează ţesuturile. Calmează şi protejează pielea iritată, iar aplicat pe piele, direct sau sub formă de loţiune, creme sau unturi de corp din comerţ, uleiul solid de cupuacu oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete. Vitaminele A, B şi acizii graşi din compoziţia acestuia îmbunătăţesc textura pielii şi o hidratează în profunzime.

Untul de cacao are puternice efecte antiîmbătrânire
Spre deosebire de alte produse de hidratare, untul de cacao nu blochează porii şi permite pielii să respire, fiind în acelaşi timp un ingredient natural, intens hidratant. Conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care au rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale mediului, are puternice efecte antiîmbătrânire, motiv pentru care este recomandat pentru utilizarea zilnică, dar mai ales înainte şi după expunerea la soare. Conţinutul mare de vitamine A şi E îl face un bun regenerant, cu efecte imediate de catifelare, netezire şi întinerire. Buzele crăpate şi uscate pot fi revitalizate, vergeturile estompate, ridurile eliminate, iar genele hrănite şi fortificate cu ajutorul untului de cacao.

Untul de migdale previne cearcănele
Obţinut prin presarea miezului de migdale, acest unt reprezintă un hidratant de excepţie, care transformă o piele lipsită de strălucire în una fină şi catifelată. Deoarece este bogat în vitamine, proteine, enzime şi minerale, poate fi folosit atât pentru masajul corpului, cât şi al feţei, fiind recomandat în cosmetică pentru toate tipurile de ten, chiar şi pentru cel acneic. Untul de migdale mai este util pentru atenuarea cearcănelor, prevenirea ridurilor, a vârfurilor despicate şi chiar pentru a înlătura cel mai rezistent produs de machiaj. Cel mai intens efect îl puteţi obţine prin aplicarea acestuia pe tegumentul umed, în asociere cu o cremă sau cu o loţiune.

Untul de palmier protejează de razele soarelui
Grăsimea din palmier se mai numeşte şi unt de palmier, datorită consistenţei solide. Folosit atât în alimentaţie, cât şi în cosmetică este aliatul ideal pentru sănătatea pielii, ochilor, mucoaselor, fiind bogat în betacaroten, vitamina A, precum şi vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Untul de palmier conţine de 15 ori mai mulţi carotenoizi decât morcovul, ceea ce îl face eficient în tratamentul eczemelor, dermatitelor şi psoriazisului. Mai mult, conţinutul ridicat de vitamina A are un efect de reîntinerire asupra pielii, protejând-o de razele soarelui, în timp ce vitamina E acţionează ca un puternic regenerant şi vindecător al cicatricelor şi leziunilor.

• Dacă aveţi părul uscat şi lipsit de volum răzuiţi o bucată de unt de cacao, topiţi-o, aplicaţi-o pe păr, lăsaţi zece minute, şi apoi îndepărtaţi cu şampon.
• Untul de mango şi cel de cacao pot fi folosite şi pentru îngrijirea pielii sensibile a bebeluşilor şi a copiilor.