Main menu

header

18-11-2de Cătălina Tăgârţă

Dermatita seboreică este o suferinţă a pielii cauzată de excesul de sebum. Poate avea manifestări variate, pornind de la pielea şi/sau părul foarte unsuroase până la scuame roşii sau pustule cu puroi. Potrivit medicului dermatolog Dorina Giurcăneanu (foto), de la Clinica Bioderm, sunt afectate zonele mai bogate în glande sebacee, respectiv scalpul, zona centrofacială, urechile, zona situată între omoplaţi, coloana vertebrală sau zona perigenitală. În plus, afecţiunea poate duce la căderea părului în mod difuz sau chiar la apariţia cheliei.

E întreţinută de grăsimi şi condimente iuţi
- Care sunt simptomele dermatitei seboreice?
- Cel mai frecvent întâlnim o piele mai uleioasă şi păr care trebuie spălat frecvent. În adolescenţă, aceste semne sunt însoţite de pustule pe faţă, eroziuni după traumatizare, pete mai vineţii sau cicatrice rămase după dispariţia pustulei. Petele şi cicatricele depind în mare măsură de autotraumatizare, dar şi de fondul genetic. Desigur, în privinţa acestuia din urmă nu putem face nimic, dar putem să îngrijim mai atent ceea ce moştenim. Un alt mod de manifestare a seboreei în exces este eczema seboreică, ce se manifestă prin pete roşii acoperite cu scuame - cu aspect zbârcit - situate pe lângă nas, pe frunte, pe bărbie, presternal sau în zona păroasă a capului. La adult, o formă de seboree este acneea rozacee, caracterizată prin pustule mai mari şi pruriginoase, ce conţin un parazit numit demodex folliculorum. În evoluţie se poate ajunge la creşterea glandelor sebacee, ceea ce dă un aspect neregulat, ca o coajă de castravete la nivelul nasului, bărbii, pleoapelor şi urechilor. Căderea părului este un alt mod de manifestare a tegumentului seboreic.

- Care sunt cauzele sau factorii de risc?
- Pe lângă fondul genetic e vorba despre o bacterie numită propionibacterium acnes şi a unei ciupercuţe saprofite numită Pityrosporum ovale, răspunzătoare de roşeaţă, scuame şi pustule. La acestea se mai adaugă câţiva factori care declanşează, întreţin şi agravează manifestările. E vorba despre factorul hormonal, de stres, alimentaţie, aşa încât e bine să se evite alcoolul, cafeaua, ciocolata, tocăturile, prăjelile, condimentele iuţi sau grăsimile. Apoi, mai e vorba despre instabilitatea psihică, ce generează escoriaţii sau ulceraţii subintrante, de factorii sezonieri, unele forme se ameliorează vara, altele iarna, de dezechilibrul între muncă - relaxare - somn, de mesele dezordonate şi lipsa de mişcare. Apoi, sunt şi unele medicamente ce declanşează sau întreţin acneea sau seboreea, cum ar fi sulfurile sau cortizonicele.

„Trebuie avut în vedere utilizarea unui şampon cu rol antiseboreic”
- Afecţiunea poate fi prevenită?
- Producţia de sebum este foarte necesară, ea asigurând protecţie împotriva a numeroşi microbi şi întreţine pielea moale, fină. Nu putem şi nici nu vrem să nu mai producem sebum. Excesul însă îl putem modela, intervenind asupra factorilor care agravează seboreea: stres, alimentaţie, tulburări hormonale, viaţă dezechilibrată şi printr-o îngrijire antiseboreică. Trebuie avut în vedere utilizarea unui şampon şi a unei soluţii de spălat faţa cu rol antiseboreic, gomaje, peelinguri uşoare, tratamente cosmetice periodice, demachiante matifiante, fonduri de ten cu acţiune antiseboreică, la care se poate adăuga un factor de protecţie solară pentru a preveni pătarea pielii. Acestea ţin de îngrijire, nu de tratament propriu-zis, cu produse adaptate la fiecare faţă în parte.

- Că tot aţi amintit de tratament, în ce constă cel clasic?
- Dacă îngrijirea nu este suficientă se intervine cu preparate locale sau generale, care vizează patru factori principali: corectarea cheratinizării foliculare, scăderea activităţii productive a glandei sebacee, reducerea populaţiei microbiene din foliculul pilos şi obţinerea unui efect antiinflamator, calmant. Sunt disponibile o mulţime de creme ce acţionează asupra acestor factori. Pentru căderea părului, în afară de şamponul antiseboreic se utilizează soluţii revulsive, hrănitoare sau preparate cu efect antihormonal.

„Dermapeelul îndepărtează punctele negre şi celulele moarte”
- Există şi variante mai moderne de tratament?
- Dermapeelul îndepărtează punctele negre şi celulele moarte. Cu ajutorul lui se poate infuza atât acid kojic, vitamina C sau alţi factori utili remodelării faciale. Un alt tratament modern se realizează cu ajutorul unui aparat ce utilizează lumina albastră, BLU-U, care produce o reacţie fotodinamică în foliculul pilos, unde distruge bacteria responsabilă de acnee. Acesta este foarte util în formele uşoare/medii de acnee sau eczemă seboreică. Există şi lasere mai agresive - de exemplu erbium sau smart-xide - ce pot realiza un peeleng mai profund, cu arsură, ce permite dezobstruarea mai rapidă a foliculului pilos sau chiar reducerea volumului glandelor sebacee. Cu îngrijirea necesară, această ultimă procedură duce la recuperare rapidă postterapeutică şi grăbeşte mult răspunsul la creme sau pastile.

Pielea uscată se ridează timpuriu
- Seboreea se poate trata cumva şi acasă?
- Desigur. Majoritatea tratamentelor se fac acasă. Numai că, mai întâi, se curăţă la cabinet comedoanele sau se aplică tratamente mai severe, ce necesită o aparatură aparte. Există proceduri care necesită 10-18 şedinţe de tratament neagresiv sau proceduri mai agresive, care se repetă de una-două ori. Decizia este luată de medic împreună cu pacientul, în funcţie de răspunsurile la tratamentele anterioare, de nerăbdare sau activitatea socială. Trebuie reţinut însă faptul că nu există „vindecare” de seboree, ci îngrijire temeinică, ce permite un aspect normal.

- Ce sfaturi le daţi cititorilor cu această problemă?
- Indiferent de vârstă, acneea sau mătreaţa sunt neplăcute, devin factor de stres şi chiar un handicap pentru anumite activităţi. De aceea, îngrijirea zilnică, începând de la pubertate, este primul pas în a avea o faţă cu aspect normal. E bine să ţină cont de faptul că exagerările în curăţarea tenului pot fi un factor negativ, ca şi traumatizările repetate. Pielea nu trebuie să fie nici foarte uscată, dar nici foarte grasă, întrucât grăsimea ne protejează de riduri.

„Produsele naturiste se adresează formelor uşoare de manifestare“

- Există şi produse naturiste ce pot fi de ajutor?
- În mediul natural există produse cu efect antiseboreic, cum este urzica sau frunza de nuc, antiinflamator, antiinfeţios, cum sunt gălbenelele, muşeţelul, sunătoarea, propolisul şi multe altele, dar acestea se adresează formelor uşoare de manifestare. Totuşi, ele nu sunt prima alegere pentru dermatolog, deoarece usucă pielea necontrolat şi pot provoca alergii. De aceea preferăm produsele testate ca hipoalergenice.