Main menu

header

de Diana Sorescu

Este binecunoscut faptul că fiecare tip de ten are nevoie de îngrijire customizată, în funcţie de necesităţile pielii. Şi cum ne dorim să citiţi şi să puneţi în practică cele mai eficiente şi mai grozave reţete bio pentru măşti făcute acasă, vă propunem câteva variante, în funcţie de vârstă. Merită să le încercaţi!

Până la 20 de ani

Tenul persoanelor cu vârsta de până la 20 de ani are, de cele mai multe ori, problemele tinereţii: zona „T” uleioasă, puncte negre şi acnee. Măştile ce au la bază mierea sunt cele mai populare şi cele mai eficiente, având în vedere proprietăţile sale cicatrizante, dezinfectante şi emoliente.

Cu miere, iaurt, lapte şi lămâie
Ingrediente: 2 linguri cu miere de salcâm, zeama proaspătă de la 1 lămâie, 2 linguri cu iaurt cremos simplu, 1 lingură cu lapte şi apă călduţă.
Puneţi toate aceste ingrediente într-un bol şi mixaţi bine. Aplicaţi pasta rezultată pe faţă şi pe decolteu şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. Clătiţi bine cu apă călduţă, după care pulverizaţi pe faţă apă termală dacă aveţi. Repetaţi procedeul o dată pe săptămână, iar rezultatele vor fi vizibile.

Cu miere, scorţişoară şi zaţ de cafea
Ingrediente: 3 linguri cu miere, 2 linguri cu pudră de scorţişoară, 1 lingură cu zaţ de cafea şi apă călduţă.
Această mască se foloseşte în doi paşi: la început amestecaţi jumătate din cantitatea de miere cu zaţul de cafea şi faceţi un gomaj energic al feţei, insistând pe zona T. Clătiţi uşor, iar apoi combinaţi mierea rămasă cu praful aromat de scorţişoară. Aplicaţi-o pe faţă şi pe decolteu şi lăsaţi-o să intre în piele vreme de 30 de minute, după care curăţaţi. Masca se aplică minimum o dată pe săptămână, iar efectele sunt vizibile după o lună.

20-40 de ani

Femeile care se încadrează în acest segment de vârstă trebuie să îşi protejeze tenul şi să îl menţină elastic şi neridat. Tocmai de aceea sunt recomandate măştile bio hidratante, ce ajută pielea să îşi păstreze fermitatea şi supleţea.

Cu ulei de migdale şi ceai verde
Ingrediente: 2 linguriţe cu ulei de migdale pur, 1 pliculeţ cu ceai verde şi apă plată.
Preparaţi o infuzie de ceai verde. Lăsaţi să se răcească, apoi turnaţi lichidul într-un suport pentru cuburile de gheaţă şi introduceţi în congelator, nu înainte de a înfige şi câte o scobitoare în fiecare recipient, pentru a fi mai uşor la manevrat (faceţi asta după ce ceaiul a îngheţat puţin).
Aplicaţi uleiul de migdale pe tenul curat, cu mişcări circulare. Încălziţi un prosop din bumbac şi tamponaţi cu el faţa până ce uleiul pătrunde integral în piele. Staţi astfel 30 de minute fără să clătiţi. Scoateţi din congelator un cub îngheţat de ceai verde şi masaţi uşor tenul. Senzaţia o să fie minunată, de răcorire, iar pielea va fi tonifiată şi catifelată.

Cu ou şi ulei de măsline
Ingrediente: 1 ou, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu zahăr brun şi apă minerală.
Amestecaţi uleiul de măsline cu zahărul, iar cu mixtura rezultată efectuaţi un scrub energic al feţei. Următoarea etapă constă în separarea albuşului de gălbenuş şi transformarea lor în spumă - prima oară aplicaţi albuşul, apoi pasta de gălbenuş. La final, clătiţi cu apă minerală din abundenţă. Tenul va fi nu doar hidratat, ci şi luminos.

Peste 40 de ani

Tenul matur, de la 40 de ani în sus, are nevoie de ceva mai multă atenţie, implicit de produse bio variate, de la argilă, unt de shea, ulei de nuci şi zeamă de morcov până la avocado, ce stimulează producţia de colagen.

Cu ulei de nuci de macadamia şi lămâie
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de nuci de macadamia, 1 linguriţă cu zeamă de lămâie şi 1 linguriţă cu zeamă de morcov.
Amestecaţi toate aceste trei ingrediente şi aplicaţi mixtura pe faţă, masând energic, până intră în piele. Clătiţi doar dacă este nevoie.

Cu avocado şi castravete
Ingrediente: pulpă de avocado, 8 feliuţe de castravete, zeamă de lămâie şi 1 lingură cu miere.
Într-un bol, pasaţi pulpa de avocado, apoi amestecaţi mierea şi zeama de lămâie până obţineţi o pastă omogenă cu care vă răsfăţaţi tenul. După 20 de minute clătiţi bine faţa, apoi aplicaţi feliuţele de castravete ce au stat în prealabil în frigider. Dacă repetaţi procedeul săptămânal veţi observa o îmbunătăţire remarcabilă a tenului şi o estompare a ridurilor fine.