Main menu

header

de Daniela Anton

Dacă nu sunt păstrate aşa cum trebuie, produsele cosmetice îşi pot pierde proprietăţile şi pot deveni nocive. Textura acestora rezistă în funcţie de compoziţia produsului, de factorii de climă şi de umiditate. Cosmeticele au, de obicei, termenul de valabilitate începând de la unu la trei ani, iar pentru a le folosi pe toată această perioadă, e foarte important să cunoaşteţi temperatura optimă de păstrare. Aşa că fardurile, cremele şi loţiunile pot avea consistenţa şi proprietăţile de la desfacere dacă le veţi depozita în locuri ideale.

Evitaţi să puneţi apă în rimel
Când folosiţi mascara, introduceţi o singură dată periuţa în tub, pentru a pătrunde cât mai puţin aer şi a împiedica astfel uscarea conţinutului. Rotiţi-o de câteva ori înainte să o aplicaţi şi nu adăugaţi în interior apă sau alt lichid, deoarece se pot dezvolta germeni. Evitaţi să împrumutaţi mascara unei prietene; e modul cel mai rapid de a transmite infecţii ale ochilor precum conjunctivita. De obicei, durata de viaţă pentru mascara e de trei-şase luni. Păstraţi produsul la temperatura camerei.

Dacă rujul îşi modifică textura, aruncaţi-l
În ceea ce priveşte rujul, păstraţi-l la temperatura camerei sau la rece, în frigider. Evitaţi însă să-l lăsaţi pe etajera din baie! Dacă îşi schimbă culoarea, mirosul sau textura, aruncaţi-l. Pensula pentru ruj trebuie spălată, după fiecare folosire, cu apă călduţă şi săpun. Puteţi folosi un ruj cel mult doi ani.

Fondul de ten se ţine la temperatura camerei
Ca să se păstreze bine, ţineţi fondul de ten la temperatura camerei. Iar pentru aplicare, folosiţi o pensulă sau un bureţel. Este mai igienic şi mai eficient. Acesta are un termen de valabilitate de şase luni.

Nu schimbaţi loţiunea hidratantă!
Crema de faţă trebuie folosită repede, mai ales în cazul în care conţine extracte de plante. Cel mai bine este să cumpăraţi un singur produs din această categorie, pe care să îl folosiţi zilnic. Dacă e ambalată într-un recipient deschis, folosiţi un burete sau o spatulă, astfel încât să nu introduceţi degetele direct în cutie şi să riscaţi să contaminaţi produsul cu bacterii din exterior. O cremă ar trebui să ţină între trei luni şi un an.

Fardul de ochi se foloseşte până la un an
Fardul de ochi trebuie ţinut la temperatura camerei, nu în frigider. Dacă este sub formă de pudră, ţineţi-l până la doi ani. În schimb, fardul care conţine emolienţi, la fel ca blush-ul, e mai sensibil, asta însemnând că se păstrează până la un an şi jumătate. Curăţaţi bureţelul aplicator sau pensula de două ori pe săptămână, mai ales dacă folosiţi un singur aplicator pentru mai multe nuanţe.

Produsele expirate, un real pericol
Păstraţi produsele cosmetice într-un loc ferit de acţiunea directă a razelor soarelui, într-un loc uscat şi răcoros. Lumina şi căldura pot să ducă la degradarea ingredientelor. Poate că vă e la îndemână să ţineţi cosmeticele în baie, dar schimbările de temperatură şi umiditate pot afecta produsele. Maşina e un alt spaţiu unde nu ar trebui să vă lăsaţi borseta cu cosmetice, din acelaşi motiv, al căldurii excesive.
Un produs cosmetic păstrat necorespunzător nu înseamnă doar un machiaj nereuşit, ci şi un pericol pentru pielea dumneavoastră. Nu folosiţi aceleaşi cosmetice peste termenul de valabilitate, pentru că riscaţi să vă alegeţi cu infecţii oculare sau cu eczeme grave. Ochii sunt cei mai expuşi infecţiilor, urmaţi de buze şi de piele. Rujul rezistă cel mult doi ani, însă, o dată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime. Fardurile expirate pot provoca iritaţii, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme.

Nu le purtaţi în poşetă!

Cui nu i s-a întâmplat să spargă un fard sau un ruj în timp ce căuta grăbită în poşetă? Luaţi la dumneavoastră doar acele produse cosmetice pe care le folosiţi de mai multe ori pe zi, iar cel mai bine e să le puneţi într-o borsetă. Nu ţineţi recipientul într-un mediu prea cald sau prea rece.
Perioada maximă de utilizare pentru cele mai frecvente tipuri de cosmetice:
- mascara: 3-6 luni;
- blusher: 12-18 luni;
- ruj: 18 luni;
- fond de ten: 6 luni;
- fard de pleoape: 12 luni;
- contur de ochi lichid: 3-6 luni;
- şampon: 24 de luni;
- gel de duş: 24 de luni.