Main menu

header

925 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Peelingurile pentru ten au existat încă din civilizațiile antice. Industria înfrumusețării a generat până astăzi nenumărate tratamente antiîmbătrânire, dar acest mijloc de a ilumina pe loc chipul și de a-l face să pară mai tânăr își păstrează popularitatea. 

Îndepărtează celulele deteriorate

Peelingurile faciale chimice sunt tratamente pentru piele care necesită intervenția unui specialist pentru ca rezultatele să fie cele scontate. Concret, un peeling chimic este un tip de intervenție chirurgicală estetică ce poate ajuta la reducerea aspectului de îmbătrânire a feței. În timpul unui peeling chimic, un dermatolog aplică o soluție pe piele, rezultatul fiind îndepărtarea celulelor deteriorate ale pielii, în urma tratamentului ieșind la suprafață piele nouă, sănătoasă. „Există o gamă largă de reacții în ceea ce privește eficacitatea și timpul de recuperare asociate cu peelingul facial. Pacienții sunt mai mulțumiți de rezultatul intervenției chirurgicale dacă știu ce să anticipeze”, spune medicul dermatolog Navnit Haror, fondator și director al Clinicii Derma Miracle, din New Delhi.

Poate „şterge” ani de pe chip

Peelingul îmbunătăţeşte tonul, textura, liniile fine şi ridurile, erupţiile cutanate şi petele maronii ale pielii. Teama de a pleca acasă cu o faţă roşie, care doare, împiedică multe persoane să experimenteze beneficiile acestui tratament, ce poate „şterge” ani de pe chip. Dar realitatea experi- mentată după peeling este o piele strălucitoare şi sănătoasă. „Există diferite tipuri de coji postintervenție. Unele sunt ușoare și au nevoie de puțin timp de recuperare, în timp ce altele sunt mult mai profunde. Peelingurile alfa și beta hidroxil sunt mai ușoare, cu mai puțină exfoliere și roșeață, în timp ce peelingurile mai profunde sunt mai puternice”, explică Haror.

Eficient și pe gât, decolteu, mâini

Peelingul chimic este un tratament facial complex, cu eficienţă garantată, îmbunătățind aspectul pielii de pe faţă, gât, decolteu sau chiar de pe mâini, reconstruind pielea. „Cicatricile permanente nu vor fi o problemă dacă procedeul este efectuat de un specialist calificat în îngrijirea pielii. Astăzi există multe opțiuni de tratamente ulterioare peelingului facial, care calmează inflamația și repară pielea”, adaugă Haror. Practic, potrivit experților în domeniu, peelingul facial nu doar asigură o piele mai fină, mai luminoasă, fără pete și linii fine, dar are efect benefic și împotriva petelor și semnelor lăsate de acnee.

Tratament minim invaziv

Peelingul facial este unul dintre cele mai vechi procedee cosmetice din lume şi a fost realizat în Egiptul antic, în Grecia şi în Imperiul Roman în același scop care îi menține popularitatea și astăzi: o piele mai fină şi mai frumoasă. Astăzi, peelingul chimic facial este popular deoarece oferă rezultate aproape imediate şi poate fi efectuat în clinicile specializate. Minim invaziv, peelingul facial se adresează eficient tuturor tipurilor de piele, specialiștii demontând mitul potrivit căruia doar persoanele cu probleme ale tenului pot vedea o îmbunătățire după procedură. „De exemplu, peelingul facial funcționează excelent în cazul tenului uscat. Restabilirea barierei naturale de hidratare a pielii și penetrarea îmbunătățită a produselor de hidratare sunt mult mai eficiente prin eliminarea pielii moarte”, explică Haror.

Grad de exfoliere determinat de medic

În funcţie de tipul de ten, medicul stabileşte tratamentul necesar şi, mai ales, tipul de peeling potrivit fiecărui pacient în parte. Peelingul chimic superficial este varianta de tratament indicată persoanelor cu tenul sensibil și oferă rezultate semnificative în ameliorarea luminozităţii şi a texturii tenului, în estomparea ridurilor fine şi corectarea petelor pigmentare. Peelingul mediu tratează semnele cu un grad mai ridicat de profunzime, sub formă de pete hiperpigmentare sau cicatrici postacnee. Acesta se efectuează prin exfolierea semnificativă a pielii şi poate necesita o perioadă de refacere de câteva zile.

De la netezire de suprafață la îndepărtarea cicatricilor

În funcţie de gradul de penetrare în epidermă şi nivelul de distrugere a celulelor moarte, peelingurile faciale sunt de trei feluri. Peelingul superficial constă în crearea unei soluţii din zăpadă carbonică, Alpha Hidroxi acizi şi acid tricolor acetic. Rolul acesteia este de a distruge stratul cornos până la atingerea celui granulos, procedura fiind potrivită pentru pielea sensibilă. Peelingul de profunzime medie este realizat pe baza unor acizi proveniţi din fructe, meniţi să îndepărteze cicatricile lăsate de acnee şi petele cafenii. Pentru a atinge rezultatul aşteptat, pielea trebuie pregătită înainte de procedură cu o cremă pe bază de vitamina C, iar după șase zile de la intervenţie va deveni proaspătă şi netedă. De asemenea, peelingul profund foloseşte fenolul pentru a trata riduri şi leziuni pronunţate, boli, pete ale pielii cauzate de sarcină sau pistrui. Tratamentul cu fenol este recomandat exclusiv pentru față.

Protecție solară indiferent de sezon

Dat fiind faptul că peelingul chimic reprezintă o procedură medicală cu exfoliere uşoară-medie a pielii, în urma acestui procedeu pielea rămâne mai sensibilă şi nu se recomandă expunerea la soare. De altfel, medicii specifică evitarea procedurii pe timpul verii sau chiar pe timpul iernii în perioadele cu ninsori, atunci când zăpada reflectă razele UV. Pe de altă parte, îngrijirea pielii de după peeling este asemănătoare în multe privinţe cu pregătirea tenului înainte de procedură și implică o curăţare temeinică a tenului cu apă sau cu o soluţie specială de curăţare indicată de medicul curant, schimbarea pansamentului şi reaplicarea periodică de diferite unguente, hidratarea zilnică a pielii, evitarea expunerii directe la razele de soare şi folosirea, indiferent de sezon, a unei creme cu factor de protecţie solară 40. După ce procesul de exfoliere a încetat, pacientul trebuie să folosească aceste creme zilnic, altfel se expune riscului de apariţie a petelor pigmentare care nu mai dispar.

Peelingul chimic oferă rezultate semnificative în estomparea ridurilor fine şi corectarea petelor pigmentare

„De peelingul chimic pot beneficia toate tipurile de piele, procedura prevenind și tratând problemele tenului“ (Navnit Haror, Clinica Derma Miracle, New Delhi)

Varianta profundă are efect de lifting chirurgical

Pentru tenul mult îmbătrânit, ce poartă o puternică marcă a expunerii la soare sau prezintă semne şi cicatrici postacnee mult accentuate, se poate opta, după consultația medicală, pentru un peeling profund. Acest tip este ideal şi pentru ridurile foarte profunde din jurul ochilor sau gurii, iar efectuat pe toată faţa determină un efect de lifting comparativ cu cel chirurgical. Recuperarea fiind mult mai îndelungată, procedura nu se efectuează decât de două ori pe parcursul vieții, la intervale foarte lungi. În același timp, peelingul facial nu este recomandat pacientelor gravide sau care alăptează, care sunt alergice la oricare dintre substanţele folosite, care au boli sistemice, care prezintă leziuni active pe zonele ce urmează a fi tratate sau care urmează anumite tratamente medicamentoase.