Main menu

header

923 4 1de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea

Piața esteticii din România este suprasaturată de proceduri care promit marea cu sarea în timp record, dar mezoterapia (terapia microneedling) chiar este diferită de toate celelalte tratamente antiaging. Cum rezolvă imperfecțiuniile tenului, ale zonei decolteului, dar și cele ale celulitei și pielii lăsate în urma sarcinilor sau a slăbitului brusc, am aflat de la Wasim Nazer, terapeut și specialist remodelare corporală la Clinica Masaya din București.

„Stimulează secreția naturală a fibrelor de colagen și elastină”

- Ce este mezoterapia?

- Este o procedură estetică ce folosește un dispozitiv manual sub formă de stilou care are foarte multe ace fine de unică folosință. Acestea execută o perforare controlată a pielii, stimulând secreția naturală a fibrelor de colagen și elastină. Pătrunde în profunzimea tenului, iar tratamentul poate fi reglat astfel, în funcție de tipul de piele și al problemei pe care urmează să o tratăm, ceea ce face ca profunzimea să varieze între 0,5 cm și 2,5 cm. Datorită vibrației microinjectării, senzația de durere este redusă la minimum și completată de o cremă cu efect ușor anestezic.

- Cum ne poate ajuta?

- Mezoterapia este un tratament nu doar pentru ten, ci și pentru corp. Este extraordinară şi în tratarea celulitei avansate, a vergeturilor, a vaselor capilare sparte, și nu numai. Ajută enorm și în redarea fermității pielii pentru persoanele care au slăbit foarte mult sau a femeilor care au născut, iar efectele sunt vizibile și de durată.

„Se folosește un cocteil de vitamine și substanțe nutritive”

923 4 2- Cui îi este adresat tratamentul?

- Terapia de microneedling este recomandată tuturor tipurilor de piele și poate fi efectuată pe mai multe porțiuni ale corpului: față, gât, decolteu, mâini, zona cu vergeturi, cicatrice, piele lipsită de tonus, zone cu celulită, ridurile fine, dimensiunea porilor și zone hiperpigmentate. Tratamentul poate fi aplicat și la nivelul zonelor mai sensibile, conturul ochilor, al nasului și al buzelor.

- Ce presupune această procedură atunci când avem de-a face cu celulita sau vergeturile?

- În timpul unei proceduri de mezoterapie se introduc în corp substanțe care sunt deja existente la nivelul dermului/epidermului nostru, dar care au scăzut în secreție. Se folosește, practic, un cocteil de vitamine și substanțe nutritive. Prin introducerea acestor substanțe, pielea se netezește și se mulează pe musculatură și obligă organismul să producă colagen și elastină, iar pielea capătă un aspect mai tânăr și mai sănătos.

„Se formează un țesut nou sănătos”

923 4 3- Ce rol au microinjecțiile și cum acționează pentru a reda aspectul ferm al pielii?

- Prin mezoterapie, datorită microinjecţiilor, se stimulează secreția naturală de colagen și elastină. Acest lucru se întâmplă graţie capacității pielii de a se vindeca natural după o leziune, astfel că se formează un țesut nou sănătos. De asemenea, prin microinjectare, pielea absoarbe 85% din nutrienții folosiți. Pe când, atunci când aplicăm o cremă, se absoarbe doar între 5% şi 15% din ea, din cauza barierei protectoare.

- Care sunt pașii? Este nevoie de anestezie locală?

- Primul pas este curățarea și dezinfectarea zonei care urmează a fi tratată. Apoi se administrează o cremă anestezică, timp în care așteptăm în jur de 20 de minute ca aceasta să-și facă efectul, iar apoi începem procedura. Este ușor dureroasă, dar vestea bună este că totul ține maximum o oră.

- Există restricţii după efectuarea procedurii?

- Timp de trei zile trebuie să fie protejată zona tratată evitând aburul, baia fierbinte, statul la soare/plajă fără o cremă cu nivel de protecție ridicat, mersul la solar și, de asemenea, machiajul.

- Dar contraindicații?

- Da, femeile însărcinate sau care alăptează, sau în perioada menstruației nu au indicație pentru mezoterapie. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice (de exemplu, diabet sau boli de inimă), persoanele cu boli hepatice, epilepsie, cele care urmează un tratament cu steroizi sau cu anticoagulante, care suferă de afecțiuni grave ale pielii, au fost diagnosticate cu boli de rinichi sau de ficat, au boli ale sângelui, tromboflebită, au probleme tiroidiene, au utilizat retinoizi externi în ultimile două luni sau cele care suferă de cancer nu pot face microneedling.

„Se îmbunătăţeşte circulaţia sangvină”

923 4 4- Vârsta poate fi un impediment?

- Vârsta nu este un impediment. Procedura se recomandă, totuși, după vârsta de 14 ani. Dacă chiar este necesar, putem să apelăm la această terapie indiferent de anii din buletin.

- Cum poate trata vergeturile şi celulita?

- Vergeturile pot fi tratate cu succes, și nu numai vergeturile, ci și pielea laxă, cicatricele superficiale și celulita. Prin penetrarea substanțelor nutritive în derm se diminuează vergeturile și se îmbunătățește circulația sangvină, apare un efect stimulant și de creștere a tonusului pielii. Pentru dispariția vergeturilor se recomandă repetarea tratamentului o dată pe lună, timp de patru-şase ședințe. În cazul celulitei este folosită aceeași metodă, dar serurile diferă. Pentru fiecare zonă tratată se folosește altă substanță sau un cocteil de substanțe care sunt specifice pentru acea problemă. Sunt indicate un minimum de trei ședințe și se poate ajunge până la şase intervenţii, depinde de stadiul celulitei.

„Dispozitivul execută mii de microînțepături controlate în mezoderm (stratul mijlociu al pielii având un puternic efect de reîntinerire și de hrănire asupra fibrelor de colagen și elastină)“

„În unele cazuri, poate înlocui intervenţiile chirurgicale“

923 4 5- Este nevoie de alte tratamente asociate mezoterapiei pentru a ajunge la rezultate mai bune?

- Nu, mezoterapia este un tratament în sine care poate înlocui, în unele cazuri, chiar și intervențiile chirurgicale estetice.

- Cu ce proceduri poate fi combinată mezoterapia?

- În cazul în care vergeturile sau celulita sunt avansate, poate fi folosit și Velashape III, un alt aparat foarte modern noninvaziv.