Main menu

header

919 4 1de Roxana-Ioana Ancuța

Balsamul este, de regulă, al doilea pas în procesul de spălare a părului. În vreme ce șamponul este formulat special pentru a curăța părul de excesul de sebum, transpirație, particule de poluare, rezidurile din aer, resturile rămase în păr în urma folosirii a tot felul de produse cosmetice și celulele moarte ale pielii, rolul balsamului este acela de a vă face părul mai moale, mai flexibil și mai ușor de manevrat. De asemenea, protejează firele de păr împotriva deteriorării. Unele balsamuri au în componență proteine care repară, temporar, vârfurile despicate, iar altele au agenți de îngroșare a firului de păr pentru a conferi volum părului. Cel mai important este să alegeți balsamul potrivit tipului vostru de păr, deoarece produsele destinate altor tipuri de păr pot avea efecte secundare. 

Cel clasic

919 4 2După șamponarea părului, clătiți bine și aplicați balsamul. Folosiți cantitatea recomandată de producător. Întindeți balsamul doar pe lungimea firului de păr (nu la rădăcină). Dacă aveți părul lung, se recomandă ca balsamul să fie aplicat aproximativ de la nivelul bărbiei în jos. Treceți-vă degetele sau o perie, un pieptăn cu dinții rari prin păr, pentru a distribui balsamul în mod uniform. Lăsați-l să acționeze pe păr atât cât este indicat pe eticheta produsului. La final, clătiți foarte bine.

Cel fără clătire

După cum sugerează și numele, acest tip de balsam este făcut special pentru a nu fi clătit. Ingredientele diferă puțin de cele ale balsamului clasic de păr, iar una dintre caracteristicile principale ar fi că acesta nu încarcă părul. Previne încâlcirea părului, sigilează cuticulele și este o bază bună pentru un eventual produs de styling aplicat ulterior. Producătorii acestor balsamuri spun că produsele lor ajută și la stimularea firului de păr, rolul lor fiind și acela de a proteja termic. După ce ați spălat părul și ați pus (dacă doriți) primul tip de balsam, clătiți bine și ștergeți, ușor, părul. Aplicați acest balsam care nu necesită clătire, însă citiți înainte instrucțiunile de pe ambalaj. Pentru o distribuire uniformă, folosiți un pieptăn cu zimții rari sau vârfurile degetelor. Evitați coroana capului! Lăsați părul să se usuce natural ori aranjați-l cum doriți sau cum procedați în mod normal.

Șamponul care conține și balsam

Pentru a economisi ceva timp și bani, o variantă de luat în calcul este produsul 2 în 1. Adică, șamponul care conține și balsam. Deși este mai greu de crezut că poate fi foarte eficient, din cauza proprietăților diferite pe care cele două le au (șamponul este opusul balsamului), progresele din ultima vreme în ceea ce privește eficiența produselor cosmetice cumva au reușit să facă din această combinație una cu rezultate lăudabile. Totuși, nu vă așteptați la minuni. Și luați în calcul faptul că acest tip de produs este mai mult șampon decât balsam. Cum se folosește? Spălați părul așa cum o faceți în mod normal. Aplicați produsul și masați părul de la rădăcină și până la vârfuri. Clătiți foarte bine iar, la final, senzația ar trebui să fie una de păr curat și ușor moale.

Pentru hidratare intensă

Acest tip de balsam este benefic tipului de păr mai deteriorat, vopsit, uscat sau care este des coafat (uscat artificial, întins cu placa etc.). Se folosește o dată pe săptămână. Se aplică la vârfuri și se lasă să acționeze între 10 și 30 de minute (citiți instrucțiunile de folosire de pe ambalajul produsului). La final, evident, clătiți bine. Oricine își spală părul cu șampon ar trebui să folosească și balsamul de păr. Părul produce propriul balsam natural, numit sebum, pe care șamponul îl elimină prin spălare. De aceea, ajutăm părul să se hidrateze la loc prin aplicarea tipului potrivit de balsam. De regulă, cel care necesită balsam în mod special este părul uscat. Totuși, sunt situații în care și persoanele care nu folosesc produse de uscare a părului au nevoie de balsam. De ce? Pentru că acestea pot supune părul, prin obiceiurile lor zilnice, la diverse agresiuni. De exemplu, atunci când poartă bentițe de păr sau când își prind părul în coadă de cal.

Spălarea cu balsam (co-washing)

Această metodă, de altfel o practică relativ nouă, este tot mai folosită și se referă la spălarea părului doar cu balsam. Fără șampon. Deși nu este un produs de curățire (acest rol aparținându-i șamponului), balsamul are și el în compoziție substanțe care îndepărtează impuritățile de pe firul de păr. Co-washingul (conditioner washing) este o metodă mai blândă de curățare a părului. Se găsesc pe piață produse destinate acestei metode. Pentru o eficiență mai mare, părul trebuie spălat și cu șampon o dată la două săptămâni.

919 4 3Balsamul este pentru părul vostru ceea ce este crema pentru piele. Secretul unui păr frumos şi sănătos este să îl hidrataţi bine. Cu ajutorul balsamului ori a măştii de păr. În final, reţineţi esenţialul. Cunoaşteţi-vă tipul de păr şi trataţi-l cu produsele specifice şi potrivite. Nu folosiţi mereu acelaşi produs. Aplicaţi-l corect, uniform şi lăsaţi-l să acţioneze suficient. Nici prea mult, dar nici prea puţin timp. În final, clătiţi-l bine. Parcurgerea acestor paşi poate face o diferenţă pentru părul vostru.

Greşeli care trebuie evitate atunci când utilizaţi balsamul

În mod normal, toată lumea visează la un păr așa cum vedem în filme sau în reclame. Un păr mătăsos, lucios, sănătos. Un deziderat și o țintă relativ ușor de îndeplinit, dacă se respectă procedeele corecte de îngrijire a părului. Dar uneori puteţi deveni confuzi din cauza variației uriașe de branduri și de produse. Toate promit fantasticul, însă multe vă pot dezamăgi pentru că sunt ineficiente. De ce? Din nouă motive. Fie din cauza calității îndoielnice a produsului, fie din cauza dumneavoastră și asta pentru că nu întotdeauna știţi să alegeţi corect produsele pentru păr. Cele care vi se potrivesc și de care aveţi cu adevărat nevoie. Prin urmare, de ce nu vă ajută balsamul pe care tocmai l-aţi cumpărat și pe care aţi plătit destul de mulți bani? Motivele pot fi următoarele:

1. Aţi ales un produs nepotrivit tipului vostru de păr, astfel încât proprietățile lui nu vă vor fi de folos. 

2. Aplicaţi balsamul pe scalpul capului (ceea ce este greșit). Procedeul corect este acesta: șamponul se aplică pe scalp, iar balsamul pe lungimea părului. Balsamul are proprietăți hidratante și nu este un agent de curățare și de spălare.

919 4 43. Aplicaţi balsamul în mod neuniform. Li se poate întâmpla mai ales persoanelor cu păr creț, pentru care folosirea degetelor atunci când distribuie produsul pe păr nu este suficientă. În acest caz, de ajutor poate fi pieptănul cu dinții foarte rari.

4. Clătirea superficială a părului. Resturile de șampon sau de balsam rămase vor da părului un aspect tern, moale și gras.

5. Clătirea balsamului imediat după aplicare. Adică, după câteva secunde. Nu, nu este cea mai bună idee. Balsamul trebuie lăsat să acționeze câteva minute. În funcție de recomandările făcute de producător. Între 3 și 10 minute. Dar, în nici un caz, doar câteva secunde.

6. Cantitatea mare de produs folosit. Prea mult nu înseamnă și prea bine. Dimpotrivă. Dar, atunci când aplicați balsamul, aveți în vedere lungimea părului vostru și textura lui. Părul subțire necesită o cantitate mică de balsam spre deosebire de cel creț sau de părul cu fir gros. Specialiștii în domeniu consideră a fi greșeală și utilizarea aceluiași tip de produs pentru o perioadă lungă de timp. De aceea, schimbați-l din când în când.