Main menu

header

610 4 1de Roxana Istudor

Unul dintre domeniile din care noua revoluție tehnologică nu poate lipsi este industria frumuseții, estimată la 265 de miliarde de dolari pentru anul 2017. De la scannere 3D pentru make-up personalizat la oja „inteligentă”, avansul tehnologic sparge barierele spațiului numit „îngrijire personală”.

Oglinda imprimantă cosmetică

O companie renumită pentru electronice a lansat recent „oglinda viitorului”, dispozitiv care analizează trăsăturile persoanei care privește în ea pentru a realiza imaginea unui machiaj personalizat. Oglinda are, de asemenea, capacitatea de a aplica în imagine păr sau make-up suplimentar, dând astfel sugestii persoanei în legătură cu machiajul pe care îl alege. Nu este ceva nou; un gigant cosmetic a lansat în debutul anului 2016 un dispozitiv asemănător pentru machiaj virtual, dar competiția se anunță acerbă, în condițiile în care rivalul din zona electronicelor a anunțat o intrare efectivă pe piață în cel mai scurt timp.

Monitor de expunere la soare

610 4 2Dacă v-ați dorit dintotdeauna să știți cât de eficientă este crema de protecție solară și dacă într-adevăr vă protejează așa cum anunță eticheta, un nou dispozitiv este pe cale de a rezolva această dilemă. Lansat recent la Las Vegas de o mare companie de cosmetice, numit My UV Patch, micul plasture conține elemente fotosensibile care îl fac să-și schimbe culoarea atunci când este expus la razele solare. Subțire (comparabil cu firul de păr), aderent la piele și extrem de minimalist, dispozitivul calculează tonul natural al pigmentului dumneavoastră și poate fi folosit direct pe piele, sub crema de protecție.

Avertizor pentru hidratare

610 4 3La toate orele și pe toate programele există mesaje care vă îndeamnă să vă hidratați corespunzător. Toți medicii și nutriționiștii insistă asupra importanței existenței unei cantități suficiente de apă în corp, dar, cum fiecare organism este diferit, nu există un reper fix al hidratării corespunzătoare a fiecărei persoane. În sprijinul celor care vor să știe de câtă apă au nevoie pentru a se menține în formă au venit cercetătorii de la universitățile americane Northwestern și Illinois, care au dezvoltat un dispozitiv aplicabil pe piele care monitorizează temperatura corpului și schimbările acesteia în funcție de activitatea desfășurată. Alcătuit din 3.600 de cristale lichide de mici dimensiuni, dispozitivul își schimbă culoarea când se modifică temperatura corpului, dând alarma dacă hidratarea scade.

Deodorant digital

610 4 4Una dintre componentele majore ale industriei frumuseții este gama de deodorante. Au fost făcuți pași majori în direcția rezistenței acestora, a durabilității efectului lor în condițiile ritmului susținut de viață al omului modern, s-au inventat antiperspirantele care blochează surplusul de transpirație, care mențin pielea uscată în orice condiții, care asigură efect îndelungat, care protejează, care sunt ecologice, care sunt naturale etc. Tehnologia a intrat și în acest spațiu: a fost inventat deodorantul digital, un dispozitiv minuscul, cu tehnologie de detectare a mirosului, capabil să emită un puf proaspăt atunci când simte că este nevoie de așa ceva, notează smithsonianmag.com. Deși nu a fost lansat pe piață, dispozitivul pare o idee bună pentru mulți…

Cerneală pentru tatuarea pleoapelor

610 4 5Tușul conductor pentru ochi este o invenție care schimbă foarte multe date din machiajul de fiecare zi. Această cerneală sigură pentru piele folosește particule de carbon pentru a transmite mici impulsuri electrice. De la inventarea acestui produs până la folosirea lui în a crea un machiaj spectaculos nu a fost decât un pas, făcut de designerul indian Amrita Kulkarni, care a folosit cerneala pentru a crea tatuaje temporare stil henna pe care, adăugându-le minuscule lumini LED, le-a transformat într-un make-up stil cyborg unic, capabil să taie răsuflarea la orice petrecere sau la orice filmare SF. Același produs este folosit în sănătate, tatuajele de acest tip dovedind, de exemplu, capacitatea de a monitoriza starea inimii.

Gene false care urmăresc mișcarea de clipire

Blinklifier este un dispozitiv revoluționar, un computer la purtător care amplifică mișcarea de clipire, minimalizând astfel impactul asupra vederii al ochelarilor, de pildă. „Citind” mișcarea naturală a mușchilor care determină gestul de a clipi, acest dispozitiv extinde această mișcare într-o rază care poate schimba reperele fixe ale clipitului. De la apariția acestui dispozitiv a existat preocuparea utilizării lui pe scară largă și în beneficiul cât mai multor persoane, și astfel au apărut genele false, care captează mișcarea de clipire și o leagă de computer printr-un tuș de pleoape dintr-un material ce conține conductori. Blinklifier folosește LED-uri de mici dimensiuni, creând răspunsul cel mai bun pentru ochi la reflexul de a clipi.

Make-up interfață

610 4 6Machiajul este un ritual zilnic pentru zeci de milioane de persoane. Ar putea deveni acesta o interfață a celei care îl poartă cu lumea din jur? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă Kinisi, un make-up creat de un grup de specialiști din Peru. Aceștia au elaborat un sistem de machiaj cu lumini diferite pentru fiecare gest al feței: zâmbetul, clipitul ștrengăresc, ridicarea unei sprâncene în semn de ironie, ridicarea ambelor a uimire sau strângerea buzelor ca gest de dispreț, fiecare dintre aceste posturi este colorată diferit. Larca Meicap, make-up artist de efecte speciale, a combinat acest dispozitiv cu senzori aplicabili pe mușchii specifici fiecăreia dintre mișcările de expresie, iar adăugarea de LED-uri în păr a făcut din cele mai simple atitudini ale feței adevărate spectacole.

„Am descoperit că industria frumuseții este o piață uriașă și fragmentată, care încă nu este la înălțimea revoluției digitale“ Lopo Champalimaud, fondator al primei companii de cercetare de piață online din lume

Unghii false care pornesc telefonul mobil

Cercetătoarea braziliană în computere Katia Vega este de multă vreme un nume de referință pentru introducerea tehnologiei în industria frumuseții. E preocupată în special de gene și de unghii, domenii în care aplicațiile high-tech au uimit deja opinia publică (și clientela posibilă). Recent, vizionara specialistă a creat Beauty Tech Nails, unghii false impregnate cu senzori care pot activa unele electronice, printre care și telefonul mobil. De asemenea, cercetătoarea a inventat și oja cu magneți, care are capacitatea de a facilita persoanei care o poartă un grad de interacțiune cu unele obiecte; interesant de menționat este faptul că degetele sunt „citite” fiecare în parte, în funcție de acțiunea specifică. Prototipurile create de Vega au șanse mari să intre pe piața de consum în curând.