Main menu

header

607 4 3de Roxana Istudor

Toate genurile de filme de succes, de la SF la povești de desene animate, au generat de-a lungul timpului mode și colecții de machiaj. Anii ’70 au dus în trusele de farduri strălucirea „Îngerilor lui Charlie”, anii ’80, contrastele din „Blade Runner”, un deceniu mai târziu intrau în cosmetica de fiecare zi tușele care aminteau de extremele din „Terminator”, iar astăzi, spectaculozitatea „Maleficent” poate transforma orice machiaj obișnuit într-o imagine magică.

A combinat toate trendurile cinematografice ale ultimelor decenii

Isamaya Ffrench, make-up artist de renume, a creat, pentru numerele din lunile septembrie și octombrie ale revistei „Vogue”, imagini pentru tendințe în machiaj în care a combinat toate trendurile cinematografice ale ultimelor decenii. „Lumea s-a cam plictisit de modelele obișnuite, de bază, ale frumuseții. Oamenii vor să fie stimulați”, spune artista, care se inspiră și din Bollywood pentru accentuarea trăsăturilor puternice, și din „Total Recall” pentru machiajul IT ultramodern, și din „The Red Shoes” pentru idei de machiaj fluid, flexibil. Pe de o parte, este adevărat că în viața femeilor de fiecare zi nu există spațiu pentru asemenea machiaje elaborate, mai potrivite pentru podiumuri. Pe de altă parte însă, fiecare film de succes a stabilit repere în industria frumuseții și a generat colecții; câte o picătură din strălucirea cinematografică a fiecărui gen și-a găsit drum spre ritualul zilnic de înfrumusețare al femeilor din întreaga lume.

Umbre, culori întunecate și tonuri de pământ, luciu auriu

Filmul „Divergent” a lansat colecția de machiaj care include umbre, culori întunecate și tonuri de pământ care pot împrumuta oricui, prin fond de ten și farduri de pleoape, o frântură de imagine din film. Expresia dramatică de machiaj din „Maleficent” a generat un trend și o colecție de cosmetice cu același nume care conține pudră pentru sculptat, gloss de buze special, o paletă potrivită de farduri de pleoape, chiar și lac de unghii care îl copiază pe cel din pelicula cinematografică. Seria „Twilight” și-a găsit imediat corespondent, în creativitatea producătorilor de cosmetice, care au pus la dispoziția fanilor filmului despre vampiri tineri, frumoși și îndrăgostiți o colecție de creioane de contur, fond de ten, luciu auriu și tuș de ochi ce pot fi combinate de femeile care doresc look-ul nemuritorilor.

Tușe îndrăznețe pentru aparițide efect

Spectaculoasele „Jocuri ale foamei” au constituit nu doar o serie cinematografică de succes mondial, ci și ocazia perfectă de a explora prin cosmetică: mascara, stick-uri de corp, lacuri de unghii în tonuri îndrăznețe și acea strălucire specială de pe ecran prezentă în rimelul colecției au intrat în gesturile cotidiene de înfrumusețare a milioane de femei. Pentru chipurile luminoase, aerate, filmul „Mica sirenă” a fost ocazia perfectă de a imagina un machiaj asemănător cu imaginea elfilor - nuanțe luminoase, creion de ochi, farduri străvezii, gloss de buze delicat. La polul opus, colecția „Rocky Horror” propune tușe severe pentru femeile care își doresc o imagine accentuată: paleta de farduri de pleoape și de obraz, precum și obligatoriul tuș de ochi pot trimite în orice clipă cu gândul la celebra peliculă.

„Lumea s-a cam plictisit de modelele obișnuite, de bază, ale frumuseții. Oamenii vor să fie stimulați“ (Isamaya Ffrench, „Vogue“)

Personaje celebre în colecţii complete

607 4 4Marile companii cosmetice au lansat pentru cinefili colecții cu numele unora dintre cele mai iubite personaje ale marelui ecran. Există seria „Cruella De Vil”, „Cenușăreasa”, „Spiderman”, „Regina malefică”, „Prințesa Jasmine”, „Familia Simpson”, „Ursula”. Mai departe sunt nenumărate lecții video simple care vă învață să vă machiați ca Audrey Hepburn în „Mic dejun la Tiffany”, ca Rose DeWitt, personajul interpretat de Kate Winslet în „Titanic”, sau ca Adaline Bowman.