Main menu

header

566 4 2de Carmen Ciripoiu

Petele mici, neregulate, de culoare galben-brun, adică pistruii, apar mai mult din cauza soarelui și se localizează pe pomeți, pe nas și pe frunte. Chiar dacă uneori sunt chiar simpatici, pistruii devin deranjanți atunci când se înmulțesc. Iată câteva remedii naturiste care le vin de hac.

Distrugătoarea... mască din suc de păpădie

Cine a aruncat mănușa în fața pistruilor? În primul rând masca din suc de păpădie. Sucul se obține din flori și tulpini pisate, care se amestecă împreună cu o cantitate egală de suc de lămâie şi miere și se adaugă argilă verde până se obţine o pastă moale. Se aplică pe faţa curată şi se îndepărtează prin fricţionare cu degetele umede, iar resturile se spală cu apă călduţă. Se recomandă ca masca să fie aplicată de trei ori pe săptămână. Nici infuzia de frunze de pătrunjel nu s-a lăsat mai prejos în lupta cu micuțele pete. Peste trei linguriţe cu frunze uscate de pătrunjel sau o legătură de frunze proaspete tăiate mărunt se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă o jumătate de oră la infuzat, apoi se strecoară, iar soluţia obţinută se aplică seara pe faţă şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se spală tenul cu apă călduţă. În ceea ce privește masca din morcov ras, aceasta este deja un leac imbatabil pentru pistrui. Efect împotriva pistruilor are şi sucul de morcovi, care se poate aplica pe faţă prin tamponare.

Fragii decolorează petele

Când pistruii își fac apariția, se stoarce o lămâie pe zona afectată de două ori pe zi şi se lasă zeama de lămâie să acţioneze timp de 10-15 minute, până când pistruii dispar uşor, uşor. Un ajutor de nădejde în tratarea pistruilor sunt și fragii. Fructele se zdrobesc și se amestecă apoi cu un albuş bătut bine (pentru tenul gras) sau cu smântână (pentru tenul uscat). Se întinde pe faţă şi se lasă timp de 15-20 de minute, după care tenul se curăţă cu apă. Efectul este de decolorare a pistruilor. Foarte eficiente sunt şi măştile cu drojdie de bere amestecată cu apă oxigenată, albuşul amestecat cu zeamă de lămâie, masca de iaurt sau laptele acidofil. Util în combaterea pistruilor este și castravetele dat pe răzătoare, care se aplică pe faţă în locurile unde se află pistruii. Efectul de diminuare a intensităţii acestora este imediat. Un alt remediu constă în tamponarea de două-trei ori pe zi cu o loţiune preparată din lapte dulce şi castravete. Se taie castravetele rondele, se acoperă cu lapte proaspăt, nefiert, şi se lasă la macerat câteva ore la rece.

Zilnic, ciuboţica-cucului

O altă plantă care face minuni în combaterea pistruilor e ciuboțica-cucului. Peste o lingură cu frunze și rădăcini de plantă se toarnă o cană cu apă, apoi se fierbe timp de cinci minute la foc mic. Cu lichidul obținut se unge fața de câteva ori pe zi. Un remediu la îndemâna oricui pentru decolorarea pistruilor este infuzia de mesteacăn alb cu care se spală fața dimineața și seara. În paralel se recomandă și masca din lapte de migdale. 100 g migdale descojite se înmoaie în apă caldă, apoi se trec printr-o sită. Peste acestea se adaugă 100 g miere de albine și două linguri cu apă. Zilnic, se recomandă aplicarea a două măști, care se păstrează timp de un sfert de oră.