Main menu

header

531 5 1de Carmen Ciripoiu

Cum reușeau bunicile noastre să fie frumoase și îngrijite fără serumuri, fără creme scumpe și fără multă bătaie de cap? Cu tratamente naturiste. Tocmai de aceea, am dat timpul înapoi și v-am pregătit o incursiune în cele mai vechi și mai bune ritualuri de frumusețe.

Ceaiul de busuioc, duşmanul coșurilor

Coșurile se încăpățânează să nu vă dea pace? Ceaiul de busuioc este cel mai bun aliat! Turnați apă clocotită peste câteva crenguțe de busuioc și lăsați să acționeze zece minute. După ce loțiunea s-a răcit, spălați-vă cu ea pe față. Busuiocul este antibacterian și ajută la uscarea coșurilor. Tratamentul se face de câteva ori pe săptămână. Pentru a curăța tenul în profunzime, fără să fie agresat, se amestecă mălai cu apă, până se obține o pastă mai groasă cu care masați ușor fața. Pentru un ten curat e suficient dacă tratamentul se face o singură dată pe săptămână.

Băi cu sare pentru o piele sănătoasă

Bunicile noastre nu ştiau ce înseamnă un exfoliant sau un peeling, dar ştiau sigur că tenul lor va arăta minunat dacă folosesc o pastă formată din zahăr sau din mălai amestecat cu apă. Cu această pastă se spălau pe faţă pentru a obţine un ten mătăsos şi curat. Încercați tratamentul și veți vedea rezultatele! Când pielea nu mai are strălucirea de altădată, băile cu sare vin în ajutor. Se toarnă un kilogram de sare în apa din cadă și se cufundă trupul pentru 20 de minute. Sarea ajută totodată și la eliminarea toxinelor din organism. Pentru un ten mereu tânăr, mierea este cea mai bună soluție. O linguriță cu miere se aplică pe tenul spălat în prealabil cu apă rece. Tratamentul se poate folosi în fiecare zi, deoarece mierea are un efect hidratant și tonic asupra tenului. Și tot pentru o piele frumoasă și sănătoasă se amestecă trei linguri cu lapte bătut cu puțin suc de lămâie, iar compoziția se aplică pe față, pe gât și pe decolteu. Se lasă să acționeze aproximativ 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță.

Mâini de catifea

În multe situaţii, mâinile se usucă repede și devin aspre. Dar rețeta bunicilor noastre nu dă greș niciodată. Se curăță de coajă o bucată de ghimbir de patru centimetri și se fierbe într-un litru de apă timp de 20 de minute. Soluția se pune într-un castron, se toarnă deasupra apă rece și se introduc mâinile pentru minimum zece minute. Din cele mai vechi timpuri, glicerina a fost considerată benefică pentru îngrijirea mâinilor. Se amestecă 10 ml glicerină cu zeama a trei lămâi și cu 300 ml apă de trandafiri, apoi se filtrează, iar lichidul obținut se depozitează într-un recipient închis perfect. Cu acest produs se masează mâinile în fiecare seară înainte de culcare. O mască pentru mâini care conține ulei de măsline, miere și ulei esențial de lămâie are întotdeauna un efect antiaging. Se amestecă un gălbenuș cu o linguriță cu ulei de măsline, o lingură cu miere și două picături de ulei de lămâie. Crema se aplică pe mâini de două ori pe lună, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește.

Picioare perfecte cu paie de ovăz

Pentru zonele afectate de purtatul pantofilor, ideale sunt frunzele de pelin zdrobite, florile și frunzele de gălbenele, sucul de rostopască sau frunzele proaspete de aloe, sub formă de cataplasme, care se aplică până la vindecare. În cazul picioarelor umflate, împachetările cu decoct din paie de ovăz sunt excelente. Tratamentul se face la intervale de două zile, timp de două-trei luni. Utile sunt și băile generale sau locale cu infuzii reci de urzică, de salvie, de rozmarin sau cu decoct rece din frunze de nuc sau din rădăcini de urzică pe care s-au pus două picături de ulei eteric de ienupăr, de eucalipt sau de santal. Când edemele își fac apariția, alimentul-medicament este sucul de varză (două pahare pe zi). Efect binefăcător are supa de ceapă consumată o zi pe săptămână. Totodată sunt indicate împachetările zilnice cu infuzie din flori de fân, timp de 15 minute, și de două ori pe săptămână spălarea cu apă călduță în care a fost adăugat oțet de mere. Pentru picioarele grele, cele mai bune leacuri sunt băile călduțe cu decoct de pelin, compresele cu decoct de rizom de ferigă în oțet, băile calde cu făină de muștar sau cu decoct de coajă de salcie.

Zeama de lămâie tratează călcâiele

Specialiștii spun că printre cauzele care duc la crăparea călcâielor se numără obezitatea, pantofii decupaţi la spate, platfusul, psoriazisul, eczema, tulburări ale glandei tiroide, diabetul, folosirea excesivă a apei fierbinţi, temperaturile ridicate din timpul verii, deficienţa de vitamine, de minerale şi de zinc. Dar natura nu ne lasă și ne oferă cele mai bune remedii. Unul dintre leacurile cel mai folosite și de bunicile noastre este scufundarea picioarelor în zeamă de lămâie timp de 20 de minute. Tratamentul se urmează în fiecare săptămână. Un regim zilnic de curăţare şi de hidratare este cel mai bun tratament pentru a preveni uscarea şi crăparea călcâielor. La sfârşitul zilei, se țin picioarele în apă caldă cu săpun şi o cană cu oţet timp de 15 minute. Se clătește cu apă şi se tamponează cu un prosop până se usucă, apoi se amestecă o linguriţă cu vaselină cu zeama de la o lămâie şi se masează călcâiele cu această compoziţie până este absorbită.

Laptele de capră, pentru un păr strălucitor

Pentru părul uscat și degradat, laptele de capră face adevărate minuni. O dată pe săptămână, după ce părul a fost spălat, se toarnă o cană cu lapte de capră pe păr, se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește. Efectul este uimitor! O baie cu lapte și cu miere este o veche rețetă de frumusețe. Amestecul de ingrediente face pielea moale și mătăsoasă, o hrănește cu substanțe minerale, o hidratează și o regenerează. Pentru aceasta se pun în apa fierbinte din cadă trei litri de lapte și o ceșcuţă cu miere.

Pentru un onduleu natural, se răsucesc șuvițele de păr și se prind la nivelul scalpului cu agrafe

Părul clătit cu bere devine mătăsos şi strălucitor

Albuşul distruge ridurile

Pasta din pulbere de turmeric și apă, aplicată pe piele, este un remediu uimitor pentru a scăpa de riduri. Efect maxim îl are și albușul bătut până devine spumă și aplicat pe gât și pe față, în special în zonele din jurul gurii și pe frunte.

Mereu culoare proaspătă

Cofeina face ca părul închis la culoare să fie iar strălucitor! O ceașcă mare rece cu espresso se toarnă peste părul încă umed și spălat, se înfășoară un prosop în jurul capului și se lasă să acționeze circa 30 de minute, apoi se clătește iar părul. Efectul este incredibil! Pentru strălucirea părului blond, cel mai bun remediu este rozmarinul. Se pune un pumn cu rozmarin într-un litru de apă clocotită, se lasă să stea o oră, se strecoară, apoi se adaugă în soluție puțin oțet de mere și un pic de suc de lămâie. După spălare, părul se clătește cu această soluție. Una dintre cele mai bune metode de nuanțare a părului blond este și infuzia de mușețel, care are efecte optime atunci când este folosită la fiecare clătire. Sigur că părul nu va avea nuanța platinată ca la coafor, dar va avea un aspect revitalizant și o culoare mai intensă. Doamnele roșcate pot opta pentru o metodă simplă, dar foarte sănătoasă de vopsire a părului: sucul proaspăt de morcovi și de sfeclă roșie. Grație pigmenților roșii, respectiv portocalii din acest suc, părul va dobândi o culoare mai intensă și va beneficia și de un tratament de regenerare și de revitalizare. Se aplică sucul de morcovi și de sfeclă după fiecare șamponare.