Main menu

header

530 4 3de Gabriela Niculescu

Bătăturile sunt afecțiunile picioarelor cel mai inestetice și mai incomode. Odată cu venirea verii și cu schimbarea încălțămintei, apar și bătăturile, mai ales atunci când pantofii sunt noi, iar pielea picioarelor nu este obișnuită cu aceștia. Adesea devin dureroase și pot ajunge să se vindece într-un timp extrem de lung, lăsând semne sensibile în urmă. Tocmai de aceea ne-am gândit să căutăm cele mai eficiente remedii naturiste de tratare a bătăturilor și să vă lăsăm să le alegeți pe cele pe care le considerați cel mai potrivite pentru dumneavoastră.

Sucul de lămâie înmoaie pielea

Faceți o pastă dintr-o lingură cu suc de lămâie şi o tabletă de aspirină pisată. Aplicați pasta direct pe bătătură şi înfăşurați piciorul într-o pungă de plastic. Ţineți piciorul învelit zece minute, după care îndepărtați bătătura cu ajutorul unui pietre ponce.

Gheaţa stopează inflamațiile

Bătăturile tari sunt, de cele mai multe ori, dureroase. Dacă descoperiți că aveți o astfel de bătătură, aplicați gheaţă pe suprafaţa respectivă, deoarece va reduce umflătura şi va ameliora durerea. Gheața mai este utilă și la calmarea durerilor bătăturilor proaspete.

Bicarbonatul de sodiu descuamează

Unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea bătăturilor este bicarbonatul de sodiu stins în apă. Acesta descuamează pielea moartă şi ajută la vindecarea locului. Adăugați trei linguri cu bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă călduță şi înmuiați-vă picioarele vreme de 10-15 minute. După această perioadă, bătătura va fi ușor de îndepărtat. De asemenea, puteţi masa bătăturile care nu sunt foarte dureroase cu o pastă formată din trei părţi bicarbonat şi o parte apă.

Usturoiul e antiseptic

Un alt remediu împotriva bătăturilor este usturoiul pisat, amestecat cu puțin oțet sau cu câteva picături de zeamă de lămâie. Puneți amestecul peste bătătură, pansați zona și lăsați să acționeze peste noapte. Dimineața, pielea se va descuama cu ușurință. În plus, usturoiul are și proprietăți antiseptice.

Ceaiul de muşeţel linişteşte

Faceți o infuzie din 30 g mușețel la un litru de apă, apoi înmuiați-vă picioarele în ceaiul obținut, diluat cu puțină apă rece. Acesta ajută la calmarea usturimii și a durerilor şi temporar vă schimbă pH-ul pielii, ajutând la uscarea bătăturii.

Oţetul este emolient

Înmuiați o bucată de vată în oțet, tapați zona bătăturii, apoi lăsați tamponul îmbibat pe locul afectat peste noapte, prinzându-l cu ajutorul unui pansament sau al unui tifon. Dimineaţa, frecați zona cu o piatră ponce, iar pielea moartă se va desprinde cu ușurință.

Uleiul din arbore de ceai catifelează

Masajul locului afectat cu ulei esenţial din arbore de ceai, diluat într-o cremă hidratantă, înmoaie bătătura şi calmează inflamația. Acest ulei vă păstrează și pielea catifelată mai multă vreme.

Salcia are efecte vindecătoare

Salcia conţine acid acetilsalicilic, acesta având un puternic efect antiinflamator. Astfel, decoctul din frunze de salcie ameliorează durerile şi duce la vindecarea bătăturii. Îl preparați din trei linguri cu frunze uscate la o cană cu apă. Lăsați decoctul la infuzat 10-15 minute, strecurați-l şi apoi îndulciți-l cu miere. După răcire, aplicați comprese pe locurile cu probleme.

Puteți evita formarea bătăturilor dacă, în fiecare seară, înainte de culcare, vă masați picioarele cu o cremă hrănitoare