Main menu

header

529 4 1de Raluca Grințescu

Sunt mici şi greu de remarcat, dar, în acelaşi timp, foarte benefice pentru organism. Seminţele sunt bogate în nutrienţi şi în vitamine. Deşi sunt cunoscute şi folosite din cele mai vechi timpuri, beneficiile lor apar astăzi ca o descoperire. Aşa că cel mai bine ar fi să le mutați din cămară în… baie.

Procesul de îmbătrânire este încetinit

Industria de produse cosmetice este un alt domeniu în care puterea seminţelor este folosită. Produsele pentru piele, pentru păr şi pentru unghii conţin, de cele mai multe ori, uleiuri din seminţe - bogate în grăsimi nesaturate şi în vitamine. Mulţumită acestora, pielea este hrănită, celulele se regenerează, este asigurată protecţia împotriva radicalilor liberi şi astfel procesul de îmbătrânire este încetinit. Unele seminţe sunt folosite pentru a produce macerate - seminţele măcinate sunt amestecate cu ulei de floarea-soarelui, de soia sau de măsline şi lăsate la macerat. Acest procedeu este folosit pentru a obţine maximum de substanţe solubile în grăsimi sau uleiuri din seminţe.

Chia și strelitzia, în top

Cele mai multe seminţe au beneficii pentru piele şi pentru păr. Dar cele mai bune pentru îngrijirea tenului sunt seminţele de chia şi de strelitzia (cunoscută şi sub numele de floarea paradisului). Seminţele de chia absorb de 12 ori mai multă apă decât propria masă, asigurând pielii un nivel crescut de hidratare, reducerea ridurilor şi textura netedă. Proprietăţile antiinflamatoare şi antibacteriene sunt folosite în tratarea acneei. Seminţele de strelitzia uniformizează şi redau luminozitatea pielii. În plus, stimulează regenerarea celulară, reduc ridurile, şi astfel contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire a tenului. Mult mai cunoscute sunt seminţele de soia şi de luminiţa nopţii. Soia ajută la sinteza colagenului în piele, oferindu-i astfel elasticitate şi fermitate. Seminţele de luminiţa nopţii îi dă un aspect catifelat, în acelaşi timp reglează producerea de sebum şi calmează iritațiile. Seminţele de moringa sunt seminţele „copacului vieţii” şi erau cunoscute în Antichitate pentru proprietăţile lor antiîmbătrânire. În afară de a reduce ridurile şi de a da fermitate tenului, aceste seminţe sunt o sursă de luminozitate, redau strălucirea sănătoasă a pielii şi împiedică apariţia punctelor negre.

Măşti de faţă

Seminţele nu trebuie folosite doar în alimentaţie, ele pot fi aplicate direct pe piele. Şi cel mai simplu este să faceți asta cu măştile preparate acasă. Se pot folosi numai fructe sau seminţe, dar acestea pot fi amestecate cu iaurt, cu miere sau cu ulei. Înainte să preparați masca este foarte important să ştiți ce efect vă doriți - ten iluminat, hidratare, calmare a iritațiilor, ten mai ferm, ameliorarea ridurilor sau exfoliere delicată. Iată câteva reţete rapide şi uşor de realizat pentru măşti de faţă hrănitoare şi naturale.

Revitalizantă, cu chia - pentru orice tip de ten

Folosiți o lingură cu seminţe de chia şi nouă linguri cu apă. Amestecați şi lăsați masca 20 de minute, până când conţinutul capătă o consistență gelatinoasă. Aplicați masca pe faţă şi lăsați să acţioneze timp de 20 de minute. Clătiți cu apă din abundenţă.

Pentru calmarea iritațiilor, cu schinduf - pentru tenul gras sau predispus la acnee

Amestecați în trei sferturi dintr-un pahar cu apă fierbinte o lingură cu semințe de schinduf şi lăsați compoziţia să se răcească. După aproximativ 20 de minute, amestecul obţinut are o consistență gelatinoasă şi poate fi aplicat pe faţă şi pe toate zonele afectate de acnee. Clătiți după 15-20 de minute.

Pentru regenerare şi consolidarea elasticităţii, cu seminţe de floarea-soarelui - pentru ten uscat

Măcinați 10 seminţe de floarea-soarelui, adăugați două linguri cu smântână şi o lingură cu ulei de măsline. Amestecați foarte bine conţinutul obţinut şi aplicați masca pe faţă. Lăsați să acţioneze 20 de minute şi apoi clătiți.

Pentru fermitate şi reducerea ridurilor, cu măr şi seminţe de in - pentru ten matur

Amestecați două linguri cu seminţe de in măcinate într-un sfert de apă fierbinte dintr-un pahar. După ce amestecul s-a răcit, adăugați apă, astfel încât masca să aibă o consistență uşoară. Puneţi un măr mic dat prin răzătoare, şi masca e gata. Aplicați pe faţă, şi după 15 minute clătiți cu apă din abundenţă.

SFAT. După ce folosiţi orice tip de mască, chiar şi una pentru hidratare intensă, nu uitaţi să aplicaţi crema potrivită tipului dumneavoastră de ten