Main menu

header

518 5 1de Cătălina Tăgârță

După ce mai multe studii au demonstrat beneficiile utilizării acidului hialuronic în scopuri diverse, acesta a început să fie folosit pe scară largă și în România. Cel mai des ați auzit, probabil, de întrebuințarea sa în domeniul beauty, însă el și-a dovedit eficiența și pentru ameliorarea stării de sănătate, întrucât ajută la menținerea sănătății oaselor sau la vindecarea rănilor. Nazila Saki (foto), medic specialist dermatovenerologie, cu supraspecializare în dermato-cosmetică, din cadrul Centrului medical MediClass, ne-a spus mai multe despre utilizarea acestui produs în domeniul său de activitate.

Producția scade pe măsura înaintării în vârstă

- Doamnă doctor, în ultima vreme tot auzim discutându-se despre acidul hialuronic, însă sunt sigură că multe persoane nu știu încă ce este acesta și, mai ales, că e vorba despre o substanță naturală.

- În organism există, în mod natural, această substanță numită acid hialuronic, care are rol în menținerea hidratării (deci menține apa din corp), iar adusă din exterior ajută la reîntinerirea pielii, pe care o face mai netedă, mai hidratată. De asemenea, are rol important și pentru oase, menținând sănătatea cartilajelor.

- Dacă organismul îl conține în mod natural, când și de ce este nevoie să aducem acidul hialuronic din exterior?

- Din nefericire, producția acestei substanțe de către organism se reduce cu fiecare an de maturitate (n.r. - deci, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc). Primele semne de apariție a ridurilor sau de uscare a pielii sunt un semnal care trebuie să trimită oamenii la dermatolog. Pacientul crede că trebuie să se adreseze unui specialist doar atunci când ridurile sunt foarte adânci, însă acest lucru este greșit. Oamenii trebuie educați să ia măsuri din timp în ceea ce privește sănătatea, dar și aspectul lor fizic. Acidul hialuronic nu este o substanță chimică, deci noi nu facem decât să înlocuim ceea ce organismul a pierdut; practic, să umplem „șanțurile” apărute pe piele (ridurile).

Folosit și pentru rotunjirea feței

- În afară de riduri, ce alte probleme estetice mai pot fi rezolvate cu ajutorul acestei substanțe?

- Acidul hialuronic mai poate fi folosit pentru rotunjirea feței, pentru ridurile de expresie, pentru rotunjirea buzelor sau pentru hidratare. Dar el poate fi utilizat și în zona gâtului, a decolteului...

- Le puteți explica şi cititorilor noștri, în termeni simpli, cum funcționează acest produs?

- Pe măsură ce îmbătrânim, fibrele de elasten și cele de colagen își pierd din proprietăți, iar acidul hialuronic, folosit fie pe cale orală (sub formă de pastiluțe), fie sub formă injectată, poate completa ceea ce s-a pierdut.

„Nu face rău și nu are reacții adverse”

- Injecțiile sunt utilizate mai des, fiindcă acționează direct asupra locului cu probleme. Sunt dureroase?

- Nu. Injecțiile nu sunt dureroase, iar ultimele studii realizate de oamenii de știință arată că produsul conține și midocaină, o substanță anestezică ce te face să nu simți durerea. În plus, produsul injectat în scop estetic este asemănător cu cel din organism, deci nu e o toxină, ca botoxul. E pur și simplu o substanță care conține apă, care hidratează, care ne ajută. Însă, ca orice procedură dermatocosmetică, durează..., și asta cu atât mai mult dacă se dorește aplicarea lui în mai multe zone ale corpului: pe față, gât, decolteu, fața dorsală a mâinilor sau chiar pe sâni. Noi, după injectare, aplicăm și cremă deasupra, pentru a obține rezultate mult mai bune. Sunt multe de spus, dar oamenii trebuie să rețină atât: acidul hialuronic nu face rău și nu are reacții adverse dacă în el nu mai este și o altă substanță. Foarte rar pot apărea mici hematoame, dar în două-trei zile dispar dacă sunt urmate cu strictețe sfaturile medicului. Dar tocmai de aceea subliniez că oamenii trebuie să se adreseze unui specialist dermatolog, și nu oricărui cabinet de înfrumusețare. Chiar dacă acestea folosesc aceleași produse, e important să știi să faci și injecțiile, că pot apărea complicații chiar și din acest simplu lucru. Iar un medic cunoaște structura pielii și a organismului în interior, știe cum să acționeze în cunoștință de cauză la nevoie.

„Durează între patru şi şase luni, uneori chiar un an”

518 5 2- De câte înțepături este nevoie pentru rezolvarea ridurilor, spre exemplu?

- Depinde de la om la om, de la o vârstă la alta. Dacă pacientul are și cearcăne (acidul hialuronic hidratează, deschide culoare pielii și în zona respectivă apare o luminozitate care alungă cearcănele) și alte probleme, atunci se pot face mai multe injecții. Spre exemplu, cineva vrea să își contureze puțin buzele, altcineva să le facă vizibile de la distanță - caz în care desigur că e nevoie de mai multe înțepături. La fel, poate fi folosit produsul și pentru pomeți, pentru problemele estetice ale nasului (pentru vitalitate, luminozitate).

- La ce interval de timp trebuie reluate procedurile?

- Între patru și șase luni, uneori chiar la un an (spre exemplu, în cazul buzelor). Și în această situaţie depinde de pacient. Dacă e fumător, dacă are o viață mai agitată, dacă merge des la solar, acidul hialuronic dispare mai repede. De aceea e important să ai un stil de viață sănătos.

Bolile dermatologice, legate de psihic

- De la ce vârstă poate fi folosit?

- Acidul hialuronic poate fi folosit la orice vârstă este nevoie. De exemplu, începând de la 20 de ani îți poți face buzele. Dacă buza inferioară e prea mică, iar eu ca medic am constatat acest lucru, deci nu-i doar un moft, sunt de acord și pun acid. Sunt de părere că rezolvarea anumitor probleme ale corpului ajută și psihicul. În momentul în care omul suferă psihic, atunci apar și bolile dermatologice. Deci inesteticul feței şi plăcerea omului când se uită în oglindă dau un sens important în rezolvarea anumitor boli. Chiar și cancerul se poate rezolva prin atitudine psihică pozitivă.

- Cremele cu acid hialuronic pot fi găsite și în farmacii?

- Da. Dar aveți grijă să optați doar pentru dermatocosmetice. După o perioadă de utilizare, cosmeticele pot crea probleme.

Acidul hialuronic poate fi util și în cazul afecțiunilor reumatologice, pentru tratarea rănilor şi cicatricelor, iar dermatologii îl folosesc pentru acnee

Puteţi renunţa oricând

- În cazul în care, după trecerea intervalului de timp amintit, pacientul se răzgândește și nu vrea să mai continue procedurile din diferite motive (financiare, lipsa timpului etc.), situația va fi mai rea decât înainte? Adică ridurile și cearcănele se vor agrava?

- În niciun caz. Corpul își va urma cursul său firesc, căci, așa cum am spus deja, nu îi introducem o substanță străină ca să paralizăm ceva. Imaginați-vă că pur și simplu punem apă în niște șanțuri, ca să le umplem când dispare apa. Asta nu înseamnă că pereții vor cădea. Când pierd fibrele din țesut, piere și elasticitatea colagenului, care ne face să arătăm mai bine.