Main menu

header

517 4 1de Raluca Grințescu si Adrian Barna

Frumuseţea lor este ascunsă ochilor curioşi. Chiar dacă prin „hijabul” („vălul”) misterios nu le poţi zări decât ochii mari, de culoarea cafelei, femeile arabe acordă o atenţie deosebită întregului corp. Se pare că secretul frumuseţii şi senzualităţii acestora stă ascuns în mici sticulețe cu uleiuri aromate.

O alchimie de arome

Civilizaţia arabă este legată de numele doctorului Abu Ali al-Husain Ibn Abd Allah Ibn Sina, cunoscut în Occident ca Avicena. Acest om a trăit la sfârşitul secolului al X-lea. În cei 58 de ani de viaţă de peregrinare a scris aproape 100 de cărţi. Descoperirea distilării a fost rezultatul cercetărilor sale în alchimie. Trandafirul, Rosa centifolia, este planta pe care acesta a ales-o pentru primele sale experimente. Ulterior, şi-a îndreptat atenţia spre multe alte plante, distilând atât esenţe, cât şi ape aromatice. Apa de trandafir a devenit una dintre cele mai importante parfumuri folosite. Ea a ajuns în Europa în timpul cruciadelor, împreună cu alte esenţe şi parfumuri exotice: nard, smirnă, tămâie, mirt, chiparos, obligeană, coriandru, migdale amare, cedru, ienupăr, hena. Sunt la fel de preţioase şi în prezent. Doamnele din întreaga lume nu fac excepţie când vine vorba despre îngrijire şi frumuseţe. Indiferent de tradiţie, minunatele esenţe îşi dovedesc eficiența, spre deliciul şi beneficiile întregului corp.

Uleiul de trandafir stimulează drenajul limfatic

Trandafirul este floarea care simbolizează iubirea, dar în acelaşi timp se face responsabil şi de aspectul plăcut al pielii. Masajul cu acest ulei stimulează drenajul limfatic şi aduce supleţe corpului. Simţurile olfactive sunt dezmierdate de una dintre cele mai fine arome. Uleiul de trandafir tratează pielea sensibilă şi întârzie procesul de îmbătrânire.

Uleiul de iasomie calmează faţa inflamată

Floarea albă de iasomie, al cărei miros diafan este inconfundabil, are nu doar proprietăţi terapeutice remarcabile, ci şi cosmetice. Uleiul de iasomie se remarcă prin calmarea pielii inflamate, fiind unul dintre cele mai costisitoare uleiuri. Ajută atât la întreţinerea tenului, cât şi a părului. Este recomandat, cu precădere, tenurilor cu tendinţă de îngrăşare sau în tratarea acneei. Uleiul de iasomie mai este renumit şi pentru efectul de destindere, de asemenea, stimularea virtuţilor reproductive fiind legată de această esenţă.

Uleiul de lămâie, util tenului gras

Fiind utilizat în numeroase scopuri, uleiul de lămâie conferă o senzaţie reconfortantă. Poate fi folosit pentru masaj sau picurat în apa caldă a băii. Echilibrul tenului gras se obţine şi cu ajutorul acestui ulei. De asemenea, uleiul de lemongrass (alturjan oil) ajută la stimularea sistemului digestiv atunci când este amestecat cu lapte şi cu un ulei tipic indian, iar câteva picături în baia de aburi vor deschide porii pielii.

Uleiul de santal redă strălucirea pielii

Este folosit de secole pentru piele. Oferă luminozitate şi strălucire tenului. Poate fi utilizat însă cu succes şi pentru un ten gras, prin aplicarea de comprese calde. Combinaţia de ulei de santal cu ulei de trandafir şi de iasomie încântă simțurile şi relaxează. Cele câteva picături ale celor trei esenţe reunite produc o aromă deosebită de parfum - „Attratkulaida”.

Uleiul de cimbru tratează acneea

Ajută la tratarea acneei în combinaţie cu uleiul de migdale. Atenţie însă! Uleiul de cimbru poate provoca mâncărimi. Prin urmare, nu trebuie utilizat în exces. Este contraindicat pe perioada sarcinii.

Uleiul de portocală ameliorează celulita

Uleiul de mandarine ajută la prevenirea semnelor de „strângere” a pielii în cazul sarcinii, printr-o uşoară masare a zonei abdominale. Cel de portocale revigorează pielea, este ideal atunci când este adăugat în amestec, pentru tratarea celulitei.

Uleiul de lemn de cedru reduce mătreața

Aroma sa conferă relaxare. Poate fi utilizat atât pentru masaj, cât şi în apa de baie, precum şi sub formă de tămâie. De asemenea, este utilizat în tratarea acneei, în tratamentul părului gras, iritațiilor pielii şi în eliminarea mătreţii. Uleiul din lemn de cedru se aplică înainte de baie pe scalp, prin masarea pielii capului, şi se lasă să acţioneze timp de 40 de minute, după care părul se spală ca de obicei.

Uleiul de Macadamia, întrebuinţat în caz de vergeturi

Pătrunde perfect în piele datorită fluidităţii sale. După aplicare, pielea nu rămâne deloc grasă şi este imediat catifelată. Preţiosul ulei se aseamănă în compoziţie cu sebumul pielii şi conţine o substanţă foarte rară: palmitoleina. Este hrănitor, reechilibrează tenul gras şi tenul mixt. Emolient, hidratant, antirid şi cu o acţiune reparatorie, uleiul de macadamia este bogat în vitaminele A1, B1, B2, minerale şi antioxidanţi. Astfel că protejează celulele, le hrăneşte, având o capacitate mare de regenerare şi combate radicalii liberi. Acest excelent ulei este recomandat în caz de vergeturi, degerături, varice, ca protecţie solară, fiind un ulei de îngrijire ce posedă virtuţi de reglare a sistemului limfatic şi circulator. Este foarte indicat pentru masajul bebeluşilor, datorită delicateţii lui. Mai poate fi utilizat şi ca mască în cazul unui fir de păr fragil şi ca îngrijire intensivă pentru mâini uscate.

Uleiul de argan este „aurul Marocului”

Este considerat un ulei scump, deoarece este cel mai rar ulei din lume. Pentru uz cosmetic, „aurul Marocului” are efect de regenerare, antirid şi este benefic pentru pielea uscată, pentru acnee, psoriazis, eczeme și riduri. Bogat în acizi graşi şi vitamina E, antioxidanţi, polifenoli, squalene, Omega 9 şi Omega 6, uleiul de argan este şi în prezent principalul produs utilizat în Maroc pentru îngrijirea pielii, a părului şi a unghiilor.

Uleiul de nucă de cocos elimină petele

Conţine acid fauric şi acid gras, care hidratează pielea, lăsând-o netedă şi catifelată. Masajul facial cu ulei de nucă de cocos elimină petele, imperfecţiunile cauzate de vârstă sau expunerea la soare. Tenul capătă astfel o strălucire aparte. De asemenea, coşurile şi acneea pot fi ţinute la distanţă dacă se aplică pe faţă o mască dintr-un amestec de miere şi ulei de nucă de cocos. Se poate aplica şi pe zonele cel mai sensibile (decolteu şi sâni). Este ideal şi pentru părul fragil sau deteriorat. Folosit pe post de balsam, acest ulei combate eficient mătreaţa.

Uleiul de ylang-ylang, folosit ca afrodiziac

În Orientul Îndepărtat, acestui ulei i se atribuiau puteri magice. Parfumul avea efecte sedative, calmant pentru sistemul nervos şi în acelaşi timp afrodiziac. Uleiul de ylang-ylang era utilizat în ritualuri religioase şi pentru îngrijirea pielii. De exemplu, în Indonezia, potrivit tradiţiei, patul nupţial al tinerilor căsătoriţi trebuie presărat cu flori de ylang-ylang. Acest reputat afrodiziac duce la depăşirea inhibiţiilor, fiind utilizat în special într-un masaj senzual.

Fetele din Siria obişnuiesc să îşi machieze ochii cu Khol, iar când vine vorba despre îngrijirea pielii, uleiul de măsline este esenţial. Pentru gomaj folosesc un amestec din zahăr brun şi ulei de migdale

Uleiul de levănţică relaxează

517 4 2Se deosebeşte prin aroma sa puternică, fiind unul dintre puţinele uleiuri care pot fi utilizate exclusiv pe piele. Din vechi timpuri este cunoscut faptul că ajută la relaxare şi înlătură insomnia. Câteva picături în apa de baie, şi starea de bine se instalează instant.