Main menu

header

517 5 1de Daniela Anton si Silviu Dobrescu

Excesul de sebum secretat de scalp este, de cele mai multe ori, cauza unui păr gras care trebuie spălat în fiecare zi. Părul gras are un aspect neplăcut, îmbâcsit şi lipsit de strălucire chiar şi la câteva ore de la spălare. Urmaţi câteva remedii naturiste şi, cu siguranţă, veţi găsi soluţia cea mai potrivită pentru a face ca părul dumneavoastră să aibă un aspect sănătos şi strălucitor.

Ceai de mentă

Majoritatea ceaiurilor ajută la controlul excesului de sebum, în special cel de mentă. Ceaiul de mentă este un remediu recomandat de specialişti, deoarece conţine teină, o substanţă care stimulează sistemul circulator. La nivelul scalpului, teina are un efect răcoritor şi energizant asupra părului gras. Pentru acest remediu, aveţi nevoie de o cană cu apă fierbinte, una-două linguriţe cu mentă uscată sau un pliculeţ de ceai de mentă şi două linguri cu oţet de mere. Turnaţi apa peste ceai şi lăsaţi-o câteva minute, după care îndepărtaţi menta şi adăugaţi oţetul. Lăsaţi ceaiul la răcit şi apoi masaţi-vă scalpul cu acest tratament. Nu este nevoie să vă clătiţi părul cu apă. O altă variantă de stopare a producerii cantităţii mari de sebum este clătirea părului cu infuzie de frunze de nuc.

Oţet

Oţetul alb este folosit pentru a elimina uleiul de la nivelul scalpului şi al părului. Mai mult, vă scapă şi de mătreaţă. Amestecaţi o jumătate de cană cu apă cu o ceşcuță cu oţet alb, apoi aplicaţi compoziţia pe pielea capului, după care lăsaţi părul să se usuce. Pentru a scăpa de mirosul oţetului, puteţi adăuga câteva picături de ulei de lavandă. După ce se usucă părul, spălaţi-l cu apă călduţă.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu naturist benefic în tratarea scalpului gras. Amestecaţi trei linguriţe cu bicarbonat de sodiu cu puţină apă, până se formează o pastă. Aplicaţi această compoziție doar la nivelul scalpului şi masaţi cu atenţie pielea capului timp de cinci minute. Lăsaţi 15 minute tratamentul să acţioneze. Spălați apoi părul cu şampon.

Ierburi aromate

Foarte multe ierburi pot fi folosite pentru tratarea părului gras, printre acestea numărându-se rozmarinul sau lavanda. Pentru a face o infuzie, puneţi o jumătate de cană cu apă la fiert, la care adăugaţi două linguri cu rozmarin sau cu lavandă. Strecuraţi amestecul şi aplicaţi-l în păr. Apoi şamponaţi bine şi lăsaţi să acţioneze timp de cinci minute, după care clătiţi. Se recomandă aplicarea acestui tratament de cel puţin două ori pe săptămână.

Făină de porumb

Puneţi două linguri cu făină de porumb într-o farfurie şi, cu ajutorul unei pensule, aplicaţi făina pe rădăcinile părului. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, după care spălaţi părul în mod normal cu şampon. Praful de făină va absorbi sebumul de pe firele de păr, redându-i aspectul suplu.

Tratament cu miere, lămâie, ou şi cimbru

Pentru un efect pe termen lung este indicată urmarea unui tratament, aplicat o dată pe săptămână, timp de două luni. Iată de ce aveţi nevoie: un gălbenuş, trei linguri cu zeamă de lămâie, o lingură cu miere şi un pahar cu decoct de cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele până se obţine o cremă, iar cu ea se masează scalpul, prin mişcări circulare, după care se acoperă capul cu o folie din plastic timp de 30 de minute. La final, se clăteşte părul cu apă călduţă.

Mască din iaurt

Puteţi opta şi pentru o altă variantă de tratament împotriva părului gras. Aveţi nevoie de un iaurt mare simplu (200 ml), infuzie de urzică, zeama de la o lămâie şi un gălbenuş. Se amestecă toate ingredientele până devin o pastă şi se aplică pe scalp, masându-se zece minute, cu mişcări circulare. Se înveleşte capul cu o folie şi, după 20 de minute, se clăteşte bine părul cu apă călduţă.

Mască din argilă

Se amestecă un pumn cu argilă pudră cu oţet şi cu apă până se obţine o pastă groasă. Se aplică apoi pe păr, se lasă circa 15 minute, se clăteşte cu apă, după care se spală normal părul cu şampon.

Pont.Pentru a evita aspectul de păr gras, încercaţi să nu vă treceţi foarte des mâinile prin el

Remediu neconvenţional: apa de gură

Un alt truc este să vă tapaţi părul şi apoi să-l daţi cu fixativ. Pentru părul gras, mai puţin convenţional, un remediu eficace este și apa de gură. Amestecaţi un pahărel cu apă de gură cu un litru de apă. Turnaţi acest amestec pe păr, masând la rădăcini. Aşteptaţi circa 20 de minute, după care clătiţi bine.