Main menu

header

516 5 1de Gabriela Militaru

Andie MacDowell a devenit cunoscută în anii ’80, în calitate de fotomodel, prezentând colecțiile marilor case de modă și pozând pentru reviste destinate femeilor. Mai apoi a fost remarcată de public jucând în filme precum „Ziua cârtiței” sau „Patru nunți și o înmormântare”. Actrița a fost căsătorită de două ori, ambele mariaje finalizându-se prin divorț. În vârstă de 56 de ani, Andie este mamă a trei copii, care o motivează să fie activă. „Vreau să am nepoți și să fiu puternică, așa că am grijă de minte cât pot de mult”, a spus ea.

„Grație antioxidanților, ciocolata neagră mă ajută să arăt atât de tânără”

Fără a fi vegetariană, Andie MacDowell știe că legumele au efecte miraculoase pentru sănătate. De aceea, actrița preferă să aibă un meniu zilnic simplu, dar sănătos, din care nu lipsesc orezul brun, legumele și multă apă. „Conservarea calităților naturale ale legumelor organice este unul dintre cele mai bune moduri de a-ți hrăni organismul”, a declarat actrița pentru revista „Shape”. Andie nu consumă niciodată alimente procesate sau congelate, în schimb, este o admiratoare a legumelor și a fructelor proaspete. Cât despre carne, actrița spune că acceptă să o consume în cantități mici. Andie își începe ziua savurând iaurt sau chefir din lapte de capră cu afine și cu semințe de floarea-soarelui. „Pentru masa de prânz fac niște salate enorme care țin loc de masa de la mijlocul zilei. Îmi place să cumpăr tot felul de legume, pentru că, practic, într-o salată poți să pui orice”, spune ea. La cină, Andie optează pentru orezul brun condimentat, pentru că este „simplu de gătit, sănătos și poate fi asezonat cu orice. De asemenea, actrița adoră ardeii iuți cu suc de mango și cu lime. Iar când are poftă de un sos inedit, face un cocteil din suc de lime, nucă de cocos uscată și ghimbir proaspăt. În materie de tentații cărora nu le poate rezista, actrița se dă în vânt după ciocolata neagră. „Grație antioxidanților, ciocolata neagră mă ajută să arăt atât de tânără. În plus, îmi echilibrează presiunea sângelui și anumiți hormoni din corp”, explică ea.

Se detoxifică cu sistemul Panchakarma

516 5 2Deși are mare grijă la ce consumă, Andie MacDowell admite că atunci când nu se află acasă are tendința de a mânca mult și dezorganizat. În special când călătorește în zone cu obiceiuri culinare apetisante, ea nu rezistă tentației de a încerca specialitățile zonei. Odată reîntoarsă acasă, actrița își reia dieta, însă nu înainte de a face o curățare ayurvedică a organismului. „Tot ce trebuie să fac este să recurg la această modalitate simplă de detoxifiere a organismului și să am parte de o perioadă în care să fiu liniștită și să nu vorbesc deloc”, a explicat actrița. Cât despre sistemul Panchakarma (parte a medicinei ayurvedice) pe care l-a încercat de mai multe ori, acesta durează 12 zile și se divide astfel:

Zilele 1-3: Dimineața se beau 50 g unt clarefiat, în timp ce seara se prepară o băutură constând dintr-o jumătate de cană cu apă fierbinte și o lingură cu pudră organică Triphala. Potrivit tradiției ayurvedice, Triphala („trei fructe”) are efecte extraordinare în reechilibrarea sistemului nervos, în menținerea integrității structurale și în echilibrarea proceselor metabolice;

Zilele 4-5: La toate cele trei mese principale ale zilei se consumă kitchari. Aceasta este o mâncare pregătită din orez și fasole mung sau linte, fierte împreună. Kitchari asigură hrănirea corespunzătoare pentru toate celulele corpului, se digeră foarte ușor și este excelent în procesele de detoxifiere. În plus, seara, înainte de duș, îşi masează corpul cu ulei organic încălzit. Apoi se consumă o doză suplimentară de amestec Triphala;

Zilele 6-8: Se continuă regimul pe bază de kitchari și Triphala;

Zilele 9-12 marchează reîntoarcerea la regimul de dinainte de Panchakarma, astfel că kitchari poate fi asezonat cu diverse legume.

Faţă de invidiat fără operații estetice

Sănătatea organismului se oglindește cel mai bine în felul în care arată Andie MacDowell. Actrița are o piele catifelată și un ten de invidiat. După aproape trei decenii de când este imaginea L’Oreal la nivel internațional, actrița s-a identificat cu sloganul mărcii de produse cosmetice. Andie spune că are grijă de calitatea pielii sale „pentru că merită”. Actrița este o admiratoare a cremelor cu efect antiîmbătrânire, dar nu lasă totul pe seama acestora. „Este important și să ne ferim de efectele soarelui atât pe față, cât și pe gât și pe decolteu. Nu uitați să purtați pălărie vara și să vă acoperiți și mâinile când ieșiți la soare”, le sfătuiește ea pe femei. Însă, actrița evită să devină obsedată de felul în care arată sau de efectele trecerii timpului asupra tenului. „Oamenii pun prea mare preț pe vârstă. Parcă am fi programați să credem că un bărbat cu riduri este sexy, în timp ce o femeie este imediat catalogată drept bătrână. Spunând asta, simt să mă apăr pe mine și pe femeile de vârsta mea. Și, da: încă sunteți frumoase!”, le transmite ea femeilor. Cu o structură osoasă remarcabilă la nivelul feței și cu o piele frumoasă, este greu de spus dacă Andie MacDowell a apelat vreodată la operații estetice. În public, actrița a negat acest lucru, însă specialiștii sunt de părere că ea a încercat cel puțin Botoxul și substanțe injectabile de umplere a ridurilor. Cert este că actrița arată impecabil și se simte bine la vârsta pe care o are. „Îmi place vârsta mea. E drept că am păr alb, dar asta nu mă deranjează”, a spus ea.

Pentru a elimina starea de anxietate la care se simte adeseori expusă și pentru a echilibra nivelul de cortizol din organism, actrița a recurs la suplimente care îmbunătățesc funcţiile neurotransmiţătoare

Andie MacDowell manifestă intoleranță față de gluten, fapt care o determină să-l evite și astfel nu se îngrașă

„Modelele din ziua de azi sunt mult prea slabe. Aş vrea să li se dea voie să fie slabe, dar sănătoase“ Andie MacDowell

Se motivează zilnic cu diverse sporturi

Sportul este o altă modalitate prin care Andie MacDowell se menține tânără. Actrița spune că nu ar putea trăi fără mișcare și încearcă să se păstreze motivată, alternând diverse sporturi. Fie că ridică greutăți sau că face cardio, ea urmărește să se mențină activă în fiecare zi. „Când copiii erau mici nu aveam timp pentru sport, dar știam că trebuie să ies să alerg 30 de minute, pentru că mă ajuta să mă simt mai bine. Acum, că ei sunt mari, merg în drumeții de o oră și jumătate în fiecare zi”, a dezvăluit actrița. Faptul că mama sa a murit în urma unui atac de cord la numai 53 de ani a convins-o pe Andie de necesitatea de a face zilnic mișcare. Dacă nu are timp de mers la sală sau de cardio, cu siguranță actrița nu omite să facă yoga în fiecare zi. Și asta de peste două decenii încoace. „Yoga m-a ajutat în toate. M-a ajutat să arăt bine, să interacționez bine cu oamenii, să fiu mai conștientă, să mă concentrez, să iau decizii mai bune. Nu știu ce aș fi fără yoga. Este sanctuarul meu”, a spus ea.

Cea mai longevivă ambasadoare L’Oreal se menține în formă făcând yoga de 25 de ani