Main menu

header

495 9 1de Carmen Ciripoiu

Provenind dintr-o mare familie de binefăcători ai organismului (pepenele, castravetele, dovlecelul), dolofanul dovleac este un adevărat răsfăț pe mesele noastre, dar și un remediu naturist de excepție.

Semințele, benefice pentru articulații

Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu și enzime cu rol antihelmintic, nu sunt toxice și nu afectează organismul copiilor aflați în creștere, de aceea sunt o binefacere. Acestea au puterea de a elimina singure, fără nicio contribuție externă, viermii intestinali și sunt incredibile în vindecarea prostatei. Tot semințele și-au dovedit eficacitatea și în ceea ce privește vindecarea gutei. Două-trei mâini cu semințe se lasă peste noapte în apă pentru a se umfla, apoi se trec prin mașina de tocat, până ce se transformă într-o pastă. Preparatul este inclus în dieta zinică, din care se vor exclude pe toată durata tratamentului (15 zile) alcoolul și mâncarea sărată, iute sau condimentată. Pentru diminuarea durerilor de articulații se folosește binecunoscutul lapte de bostan, obținut din două linguri cu semințe descojite la care se adaugă un pahar cu apă caldă. Împotriva cistitei se infuzează 200 g semințe pisate cu 500 ml apă clocotită timp de opt ore. Se consumă 100 ml de patru ori pe zi. Preparatul se bea fierbinte!

Uleiul reglează activitatea nervoasă și pe cea hormonală

Excelent vermifug și detoxifiant natural, uleiul extras din semințele de dovleac este căutat și pentru reglarea activității nervoase și a celei hormonale. Se recomandă a fi consumat la prepararea salatelor. În caz de sterilitate se consumă în fiecare seară două linguri cu ulei de dovleac, stropit cu puțină zeamă de lămâie. Uleiul are efecte excelente și în vindecarea prostatitei. Se consumă o linguriță cu preparat între mese. Pentru constipație se consumă pe stomacul gol, zilnic, 400 g dovleac crud, dat pe răzătoare, la care se poate adăuga o linguriță cu semințe de in, făcute pulbere în râșnița de cafea. Modul de preparare a uleiului este următorul: cinci pahare cu semințe bine pisate se amestecă împreună cu ulei de floarea-soarelui fierbinte, apoi se toarnă într-un termos, unde se lasă trei zile.

Mierea, balsam pentru suferinţele stomacale

Mai puțin cunoscută decât suratele ei, mierea de dovleac vindecă durerile de stomac, constipația, colita, afecțiunile gastrointestinale, edemele, fiind totodată indicată persoanelor care au suferit de hepatită și copiilor obezi. Mod de preparare: un dovleac de mărime medie se spală și se taie un căpăcel prin care se scot semințele cu o lingură de lemn. Dovleacul se umple ulterior cu miere de salcâm sau cu zahăr brun. Se lipește capacul la loc și se ţine la macerat zece zile. Lichidul care se va lăsa se toarnă apoi într-un borcan, iar dovleacul se curăță de coajă, se dă prin mașina de tocat și se amestecă bine cu sucul. Se consumă o lingură de trei ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă. Tratamentul durează o lună.

Măști de excepție

Vedeta toamnei tratează și o serie de probleme ale pielii, precum uscăciunea, coșurile sau excesul de sebum. Pentru a putea folosi dovleacul în tratamentul facial, acesta trebuie fiert, apoi amestecat într-un blender până la obținerea unui piure fin. Pentru ten uscat, se amestecă împreună cu o lingură cu smântână și cu o linguriță cu miere. Masca se păstrează zece minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță. În cazul tenului gras, se combină o lingură cu piure de dovleac cu o lingură cu suc de lămâie și cu puțin zahăr brun. Se curăță fața cu mișcări circulare, să lasă să acționeze zece minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță. Un albuș amestecat cu o lingură cu piure de dovleac este masca ideală pentru tenul acneic. Se aplică pe față, evitând zona ochilor, se lasă să se usuce, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Efectul este uimitor.

Stop durerilor de dinți!

Din dulapul cu medicamente nu trebuie să lipsească niciodată codițele uscate de dovleac. Ne supără dinții? O țigară obținută din câteva codițe de dovleac râșnite mărunt este remediul cel mai simplu, dar eficace. Se trage fumul în gură, se ține câteva secunde, apoi se dă afară. Decoctul din codițe este ideal pentru bila leneșă. Se toacă mărunt codițele de dovleac și se fierb un sfert de oră în 500 ml apă. Preparatul strecurat se bea pe parcursul unei zile, în trei reprize. În cazul afecțiunilor hepatice cu dureri, codițele de dovleac sunt un adevărat balsam. Două linguri cu codițe tocate mărunt și uscate în cuptor se pun într-un vas emailat, se acoperă cu 500 ml apă rece, se dau în clocot două minute, apoi se lasă la infuzat trei ore. Se recomandă a se bea 100 ml de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cura durează trei luni.

PONT. Pentru efectul protector cardiac se face o cură de o lună, în care se consumă zilnic 80 g semințe crude de dovleac.

50 ml suc proaspăt de dovleac amestecat cu miere, consumat înainte de culcare, înlătură insomnia și pungile de sub ochi

Seminţele fierte ajută la optimizarea lactaţiei

Excelent în curele de slăbire

Prin conținutul bogat de carotenoizi, dovleacul are și rolul de a proteja pielea. Asociat cu soia, este recomandat în special femeilor care au depășit vârsta de 50 de ani, ajutând epiderma să-și păstreze strălucirea. De asemenea, pectina conținută de vânătă, amestecată cu apa din dovleac, formează un fel de gel care creează senzația de sațietate, combinația fiind indicată în curele de slăbire.

De folos creşterii părului

Și părul poate beneficia de un plus de hidratare și de strălucire cu ajutorul unei măști pe bază de dovleac. Se mixează într-un blender câteva bucăți de dovleac până se obține un piure, care se amestecă bine cu o jumătate de cană cu iaurt și cu două linguri cu miere. Se aplică pe păr, de la rădăcină spre vârfuri. După 20 de minute se clătește și se spală podoaba capilară în mod obișnuit. Combinația dintre piure de dovleac, ulei de cocos și scorțișoară măcinată este o excelentă loțiune pentru hidratarea pielii. Se aplică pe tot corpul, se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește. Pentru a îndepărta celulele moarte se amestecă două linguri cu mălai cu o cană cu piure de dovleac. Se masează corpul, se clătește, apoi se unge pielea cu ulei natural presat la rece.